Reprezentacije

Hrvatskoj bod na
otvaranju EP-a

05.05.2013.
Hrvatskoj bod na otvaranju EP-a
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi

Hrvatska reprezentacija do 17 godina otvorila je nastup na Europskom prvenstvu u Slovačkoj bodom protiv Italije (0:0).

 

Izabranici Ivana Gudelja uspjeli su u osnovnom naumu protiv Italije - nisu izgubili, što bi na početku ovakvog natjecanja bio veliki udarac za visoke ambicije hrvatskih kadeta. Ipak, Hrvatska će žaliti za propuštenim prigodama, da je bilo više mirnoće u realizaciji Hrvatska bi već na početku natjecanja napravila veliki korak prema polufinalu.

U izjednačenoj utakmici Hrvatska je bila za nijansu opasnija momčad, no taktički dobro postavljeni Talijani uspjeli su limitirati Hrvatsku i zaustaviti većinu njenih opasnih igrača. Raspoloženom Alenu Haliloviću pridružio se tek Roguljić u prvom dijelu, što se pokazalo nedovoljnim protiv momčadi koja je u šest kvalifikacijskih utakmica pet puta sačuvala mrežu netaknutom.

Nakon boljeg početka Italije, prvu pravu šansu propustili su momci u kvadratićima - Roguljić se lijepo oslobodio u sredini terena i odigrao dobru loptu za Brodića koji ulazi u odličnu šansu, no udarac nije bio dovoljno kvalitetan za vratara Scuffeta.

U 22. minuti Brodića je dobro proigrao Halilović, ali nakon što se lijepo riješio čuvara, Dinamov napadač pucao je u blok. U nastavku akcije zaprijetio je Roguljić, no njegov udarac u prvi kut obranio je Scuffet.

Talijani su pokušavali ubačajima i dugim loptama na koje se jako dobro postavljao Marko Marić koji je na jedinu ozbiljniju intervenciju bio primoran u 56. minuti - raspoloženi Bonazzoli fino je pucao iz voleja lijevom nogom, no Marić to odbija u korner.

Najbolju šansu na utakmici propustio je Roguljić u 66. minuti. Murić je izvrsno prošao po lijevoj strani, Halilović je propustio loptu, a Roguljić je neometan dobiva na 7-8 metara od gola, no puca slabo, preslabo za vratara Scuffeta.

Tri minute kasnije Murić je iz slobodnog udarca pogodio iznad gola, a posljednja šansa pripala je najboljem igraču utakmice - Alen Halilović dobro se oslobodio za udarac s 20-ak metara, no Scuffet je sačuvao mrežu i samim time bod Italije.

Hrvatskim kadetima podršku je došao dati i vrh Hrvatskog nogometnog saveza - na tribinama stadiona u Nitri bili su predsjednik HNS-a Davor Šuker, izvršni predsjednik Damir Vrbanović, direktor reprezentacija Zorislav Srebrić, član Izvršnog odbora HNS-a Zdravko Mamić i predsjednik Stručne komisije Romeo Jozak.

U drugoj utakmici skupine B, Rusija je pobijedila Ukrajinu s 3:0, a upravo će Rusi biti idući protivnik Hrvatske. Taj susret na rasporedu je 8. svibnja u 14 sati.

U polufinale idu dvije najbolje momčadi iz skupine, dok će s njima plasman na Svjetsko prvenstvo izboriti i trećeplasirani.

Hrvatska - Italija 0:0

Hrvatska: Marić, Stolnik, Mamić, Ćaleta-Car, Prce, Šunjić, Bašić, Roguljić, Halilović, Vojković, Brodić (od 59. Murić).

Skupina B, poredak:
Rusija 3
Hrvatska 1
Italija 1
Ukrajina 0

05.05.2013., FC Nitra, Nitra. Gledatelja: 2367
Suci: Neil Doyle (IRL), Birkir Sigurdarson (ISL), Richard Storey (NIR)
Četvrti sudac: Peter Kralovic (SVK)
Hrvatska
0
Italija
0
1Marko Marić1Simone Scuffet
2Marko Stolnik2Davide Calabria
3Petar Mamić3Federico Dimarco
4Ivan Šunjić4Mario Pugliese
5Duje Ćaleta-Car
60'
5Elio Capradossi
6Franjo Prce6Giacomo Sciacca
8Ante Roguljić7Gennaro Tutino
46'
9Fran Brodić
64'
8Andrea Palazzi
74'
10Alen Halilović9Alberto Cerri
66'
11Frane Vojković11Federico Bonazzoli
7Josip Bašić14Alberto Tibolla
Pričuvni igrači
12Ivo Grbić12Emil Audero Mulyadi
18Robert Murić
64'
17Alessandro Piu
46'
13Hrvoje Džijan10Vittorio Parigini
14Anton Krešić13Matteo Vito Lomolino
15Lukas Čuljak15Demetrio Steffe
16Ivan Fiolić16Arturo Calabresi
17Karlo Lulić18Luca Vido
Treneri
Ivan Gudelj