Reprezentacije

Gudelj: "Imamo
veliku motivaciju za
SP"

12.05.2013.
Gudelj: "Imamo veliku motivaciju za SP"
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi

Iako su Europsko prvenstvo završili neporaženi i putem dobili komplimente suparnika i neutralnih promatrača, hrvatski kadeti ostali su bez polufinala natjecanja.

Pobjeda Hrvatske protiv Ukrajine u posljednjem kolu na kraju se pokazala nedovoljnom za polufinale nakon što su istodobno Rusija i Italija odigrale 1:1, što im je bilo dovoljno za plasman u polufinale. Susret Talijana i Rusa ponovno će potaknuti razgovore o nedovoljno kvalitetnom sustavu natjecanja koji je omogućio dvjema selekcijama da kroz potpuno pasivan i za napad nezainteresiran nogomet osiguraju nastavak natjecanja.

No, Hrvatska je šansu za polufinale propustila u prve dvije utakmice kada je nadigrala Ruse i Talijane, ali nije imala hladnokrvnost u završnici te je u obje utakmice ostala bez pogotka.

Ne čudi stoga što izbornik Ivan Gudelj nije sjajnog raspoloženja usprkos plasmanu na Svjetsko prvenstvo, iako priznaje da ukupan rezultat nije loš, dapače:

"Kada smo tek krenuli u kvalifikacije za ovo natjecanje, da mi je netko rekao da ćemo biti među najboljih šest u Europi i plasirati se na SP, odmah bih to potpisao. No, nadigrali smo sve protivnike i zbog toga sam tužan. Ovo je odlična generacija, igrači zaslužuju sve čestitke."

Gudelj je na kraju morao biti zadovoljan pobjedom protiv Ukrajine nakon zaostatka od 0:1 jer bi poraz koštao Hrvatsku plasmana na SP:

"Zaslužili smo pobijediti u ovom susretu, imali smo puno šansi, kao i u svim utakmicama do sada. Žao mi je što nismo prošli jer smo najbolja momčad u skupini. U tri utakmice smo stvorili više od 20 šansi, ali nismo imali mirnoću u završnici."

Izbornik je bio vidno nezadovoljan načinom kako su svoju utakmicu odigrali Italija i Rusija, no "i to je nogomet":

"Učinili smo što smo trebali, ali ponekada morate imati i sreće. Italija je postigla svoj pogodak u zadnjim minutama utakmice protiv Ukrajine. No, to je život, to je nogomet, moramo to prihvatiti. Sada je važno da imamo novu šansu na SP-u u listopadu i za to se moramo početi pripremati. I bit ćemo jako motivirani."

Po povratku iz Slovačke, najbolji pojedinac Hrvatske na ovom natjecanju, Alen Halilović, otkrio je raspoloženje svlačionice:

"Bili smo razočarani nakon ispadanja, ovo nam je prvo takvo natjecanje. No, podigli smo se, ekipa je odlična, proslavili smo odlazak na SP. Moramo biti zadovoljni, pokazali smo Europi da smo najbolji, no nismo imali sreće - vratit će nam se na SP-u."

11.05.2013., FC Vion, Zlate Moravce. Gledatelja: 1340
Suci: Anastasios Sidiropoulos (GRE), Birkir Sigurdarson (ISL), Dzmitry Zhuk (BLR)
Četvrti sudac: Peter Kralović (SVK)
Ukrajina
1
Hrvatska
2
1Vadym Soldatenko
73'
1Marko Marić
4Bohdan Kuksenko
61'
3Petar Mamić
75'
84'
3Valerii Luchkevych4Ivan Šunjić
5Pavlo Makohon
53'
5Duje Ćaleta-Car
10Beka Vachiberardze
34'
6Franjo Prce
11Viktor Tsygankov
17'
7Josip Bašić
13Oleksandr Osman8Ante Roguljić
50'
15Danylo Knysh
81'
9Fran Brodić
16Pavlo Luk'yanchuk10Alen Halilović
40'
17Oleksandr Zinchenko11Frane Vojković
35'
68'
20Maxym Tret'yakov
46'
18Robert Murić
77'
Pričuvni igrači
12Dmytro Bezruk12Ivo Grbić
7Nutsu Ardelyan
81'
2Marko Stolnik
50'
9Andrii Boriachuk
46'
16Ivan Fiolić
68'
6Igor Kyryukhantsev13Hrvoje Džijan
8Pavlo Orikhovskyy14Anton Krešić
14Stanislav Shtanenko15Lukas Čuljak
19Ihor Yarovoy17Karlo Lulić
Treneri
Olexander GolovkoIvan Gudelj