Reprezentacije

Eduardo i Rebić za
pobjedu Hrvatske u
Vaduzu

14.08.2013.
Eduardo i Rebić za pobjedu Hrvatske u Vaduzu
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Nacionalna selekcija Hrvatske svladala je Lihtenštajn 3:2 u provjeri prije nastavka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, uz dva pogotka Eduarda i prvijenac Rebića u debiju.

LIHTENŠTAJN - HRVATSKA 2:3 (1:1)
Prijateljska utakmica, 14. kolovoza 2013.
Stadion Rheinpark, Vaduz, Lihtenštajn.

Sudac: Sascha Amhof (Švicarska)

Strijelci: 0:1 - Eduardo (21'), 1:1 - Christen (31'), 1:2 - Rebić (67'), 2:2 - Polverino (77'), 2:3 - Eduardo (86')

Lihtenštajn: Jehle (od 52' Bicer), Frick, Stocklasa, Oehri (od 90' Yildiz), Quintans, Polverino, Christen, Wieser (od 90' Beck), N. Hasler, D. Hasler, Burgmeier (od 46' A. Christen). Izbornik: Rene Pauritsch.

Hrvatska: Pletikosa, Srna, Vida, Ćorluka (od 86' Lovren), Milić (od 46' Pivarić), Badelj (od 46' Vukojević), Modrić (od 65' Halilović), Rakitić, Olić (od 63' Rebić), Mandžukić (od 46' Jelavić), Eduardo. Izbornik: Igor Štimac.

Uz podršku nemalog broja hrvatskih navijača na tribinama stadiona Rheinpark u Vaduzu, Hrvatska je prijateljskoj utakmici pobijedila izabranu vrstu Lihtenštajna, uoči kvalifikacijskog dvoboja protiv Srbije u Beogradu koji je na rasporedu 6. rujna. Susret su pratili i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker te izvršni predsjednik Damir Vrbanović, a domaćin se dva puta vraćao poslije hrvatskog vodstva.

Do željenog prvog pogotka, nakon uvodnog pritiska, Hrvatska je stigla u 21. minuti. Tada je poslije ubačaja Olića Mandžukić glavom spustio loptu za Eduarda, koji nije imao težak posao pogurnuti loptu u mrežu.

Tu su prednost, međutim, izabranici Igora Štimca imali samo deset minuta jer je Christen u 31. minuti zaključio akciju Lihtenštajna za 1:1.

U drugo je poluvrijeme Hrvatska ušla s trojicom novih igrača, uključujući debitanta Pivarića i slavljenika Vukojevića, koji je ubilježio jubilarni 50. nastup u kockastom dresu. Sredinom nastavka prvu je priliku u seniorskoj reprezentaciji dobio i Rebić, koji je nakon samo nekoliko minuta provedenih na terenu postigao i svoj prvi pogodak. Poslije proigravanja Eduarda precizno je pogodio suprotni kut Bicera.

No, ponovno je poslije deset minuta Lihtenštajn izjednačio. Na ubacivanje Oehrija natrčao je Polverino i vrlo lijepim i snažnim udarcem matirao Pletikosu te poravnao rezultat na 2:2.

Pobjedu je Hrvatskoj osigurao Eduardo, koji je glavom bio precizan četiri minute prije kraja, na centaršut kapetana Srne iz prekida, a lihtenštajnski vratar Bicer u sudačkoj je nadoknadi osujetio Jelavića u stopostotnoj prilici te se rezultat više nije mijenjao.

14.08.2013., Rheinpark, Vaduz
Suci: Sasha Amhof (SUI), Charles Helbling (SUI), Sladan Josipović (SUI)
Četvrti sudac: Nikolaj Haenni (SUI)
Lihtenštajn
2
Hrvatska
3
1Peter Jehle
52'
1Stipe Pletikosa
10Mario Frick2Hrvoje Milić
46'
3Yves Oehri
90'
5Vedran Ćorluka
85'
5Ivan Quintans7Ivan Rakitić
6Martin Stocklasa10Luka Modrić
66'
11Franz Burgmeier
46'
11Darijo Srna
18Nicolas Hasler16Milan Badelj
46'
23Michele Polverino
77'
17Mario Mandžukić
46'
20Sandro Wieser
90'
18Ivica Olić
63'
19Mathias Christen
31'
21Domagoj Vida
7David Hasler22Eduardo Alves Da Silva
22'
86'
Pričuvni igrači
12Bicer Cengiz
52'
12Dominik Picak
17Olcay Gur3Josip Pivarić
46'
4Daniel Kaufmann4Mario Maloča
14Andreas Christen
46'
6Dejan Lovren
85'
22Burak Gris8Ognjen Vukojević
46'
9Thomas Beck
90'
9Nikica Jelavić
46'
21Seyhan Yildiz
90'
15Alen Halilović
66'
20Arijan Ademi
24Ante Rebić
67'
63'
Treneri
Rene Pauritschigor Štimac

U srijedu, 14. kolovoza, Hrvatska će istrčati na teren u Vaduzu te odigrati prijateljsku utakmicu protiv domaćina Lihtenštajna, 148. reprezentacije svijeta po Fifinoj ljestvici.

Između kvalifikacijskih susreta za odlazak na Svjetsko prvenstvo, sa Škotskom i Srbijom, hrvatska nogometna reprezentacija odmjerit će snage s nacionalnom selekcijom Lihtenštajna, u prijateljskom dvoboju.

Izbornik Igor Štimac, svjestan ograničenja na kratkom okupljanju u kolovoškom terminu, kao ciljeve je postavio pobjedu i utakmicu bez ozljeda.

"Došli smo se vratiti u pobjedničko raspoloženje. Imamo premalo vremena da bismo nešto konkretnije radili, ne bih rekao da je ovo uigravanje za Srbiju", poručio je.

Lihtenštajn će biti uobičajeno orijentiran na obranu, smatra Štimac, te razmatra igru domaće reprezentacije: "Lihtenštajn napreduje, to je pokazao u posljednjim utakmicama. Igraju ono što je njima moguće, imajući u vidu da se radi o maloj zemlji. Objektivan su problem svojim protivnicima, organizirani su kao grupa, brane se kompaktno, svim silama, a protivnika ugrožavaju protunapadom".

Lihtenštajn u svojoj kvalifikacijskoj skupini za put na smotru u Brazil 2014. godine još nije upisao pobjedu, no dva je puta, uz četiri poraza, remizirao. Kod kuće je odigrao 1:1 protiv Latvije i protiv Slovačke, i u oba je navrata poveo.

Susret Lihtenštajna i Hrvatske bit će odigran u Vaduzu, na stadionu Rheinpark, s početkom u 20:15 sati.

Za utakmicu, nakon nekoliko promjena na popisu tijekom proteklih dana, konkuriraju:

Vratari: Stipe Pletikosa (Rostov), Dominik Picak (Lokomotiva)

Braniči: Darijo Srna (Šahtar), Domagoj Vida (Dynamo), Hrvoje Milić (Rostov), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Dejan Lovren (Southampton), Josip Pivarić (Dinamo), Mario Maloča (Hajduk)

Vezni igrači: Ognjen Vukojević (Dynamo), Arijan Ademi (Dinamo), Milan Badelj (HSV), Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Sevilla), Alen Halilović (Dinamo)

Napadači: Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Everton), Ante Rebić (Split)