Reprezentacije

Pobjeda Hrvatske za
korak do cilja

18.09.2013.
Pobjeda Hrvatske za korak do cilja
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska je u Bratislavi pobijedila Slovačku 3:1 u prvoj utakmici doigravanja za plasman za Europsko prvenstvo u futsalu 2014. godine.

SLOVAČKA - HRVATSKA 1:3 (1:0)
Kvalifikacije za EP 2014., doigravanje, prva utakmica.
Interhala, Bratislava, Slovačka.

Sudac: Bogdan Sorescu (Rumunjska)

Strijelci: 1:0 - Halko (20'), 1:1 - Marinović (23'), 1:2 - Marinović (23'), 1:3 - Novak (29')

Žuti kartoni: Kozar (25'), Rejžek (31'), Jelovčić (34')

Slovačka: Gašparovič, Rafaj, Kozar, Halko, Brunovsky; Brndiar, Rejžek, Rick, Fehervari, Varady, Bahna, Bartošek, Drahovsky. Izbornik. J. Janik.

Hrvatska: Jukić, Grcić, Jelovčić, Marinović, Novak; Stojkić, Capar, Dakić, Čavar, Babić, Protega, Grbeša, Matošević, Petrović. Izbornik. M. Stanković.

Veliki su korak prema plasmanu na europsku smotru u Belgiji iduće godine napravili hrvatski reprezentativci u futsalu, svladavši Slovačku u Bratislavi rezultatom 3:1, u prvoj utakmici doigravanja.

Mreže se nisu tresle sve do same završnice prvog poluvremena, kada je povela Slovačka, a strijelac je bio Halko.

No, u nastavku je utakmice uslijedio preokret. Marinović je s dva pogotka unutar samo 16 sekundi donio prednost Hrvatskoj, a u 29. minuti Novak je povisio vodstvo. Mogla je pobjeda Hrvatske biti i uvjerljivija, ali Grcića je tri minute prije kraja zaustavio okvir gola.

"Kontrolirali smo utakmicu, ali primili smo nespretan gol u najgorem trenutku, tik prije poluvremena. No, kvaliteta došla do izražaja, preokrenuli smo u jednoj minuti. Naša pobjeda nije slučajna, svi su igrači dali sve od sebe, a izbornik je odradio svoj dio posla u svom stilu. Ipak, igra se još 40 minuta uzvrata, a Slovačka se neće predati. Oni su u proteklom razdoblju pobijedili neke jake reprezentacije", prokomentirao je poslije susreta predsjednik HNS-ove komisije za futsal Boris Durlen.

Hrvatska je tako jedina reprezentacija koja je u doigravanju ostvarila prednost na gostujućem terenu, a uzvratna je utakmica 24. rujna u Dubrovniku.

Doigravanje za EP, rezultati prvih utakmica:
Rumunjska - Srbija 2:1
Ukrajina - Mađarska 2:1
Bosna i Hercegovina - Nizozemska 3:2
Slovačka - Hrvatska 1:3

18.09.2013., Hant Arena, Bratislava. Gledatelja: 1500
Suci: Bogdan Sorescu (ROM), Gabriel Constantin Gherman (ROM), Alexandru Bajan (ROM)
Slovačka
1
Hrvatska
3
1Mario Gašparovic1Ivo Jukić
3Dusan Rafaj3Jakov Grcić
9Peter Kozar
24'
7Franco Jelovčić
33'
10Peter Halko
19'
8Dario Marinović
22'
22'
17Anton Brunovsky10Tihomir Novak
28'
Pričuvni igrači
19Peter Brndiar12Marin Stojkić
4Martin Rejžek
30'
2Matija Capar
5Gabriel Rick4Goran Dakić
6Attila Fehervari6Saša Babić
13Vojtech Varady9Alen Protega
14Marek Bahna11Kristijan Grbeša
16Gabriel Bartošek13Vedran Matošević
18Tomaš Drahovsky14Željko Petrović
5Dražen Čavar
Treneri
Jan JanikMato Stanković

Hrvatska futsalska reprezentacija u srijedu igra prvu utakmicu doigravanja za odlazak na Europsko prvenstvo iduće godine, protiv Slovačke.

Nakon što su pred svojom publikom, u Zagrebu i Splitu, 2012. godine izborili polufinale Europskog prvenstva, hrvatski reprezentativci u futsalu traže plasman na europsku smotru koja će od 28. siječnja do 8. veljače 2014. godine biti održana u Belgiji.

Na putu im stoji reprezentacija Slovačke, a o putniku u Antwerp odlučivat će dvije utakmice. Prva je na rasporedu u srijedu, a uzvrat se igra 24. rujna u Dubrovniku.

Hrvatska je pod vodstvom izbornika Mate Stankovića u kvalifikacijskoj skupini 4 zauzela drugo mjesto, iza domaćina Španjolske, od kojeg je poražena 10:0. Prolaz u doigravanje donijele su pobjede nad Švedskom 7:0 i Makedonije 3:2.

S druge strane, Slovačka je nastupala u kvalifikacijskoj skupini 2, kojoj je bila domaćin, a prolaz je izborila kao najbolja trećeplasirana momčad. Odigrala je neriješenih 4:4 protiv Bosne i Hercegovine, pobijedila Norvešku 4:3 i izgubila 2:1 od prvoplasiranog Azerbajdžana.

Slovačka još nikada nije igrala završni turnir Europskog prvenstva, a od prošle je godine vodi novi izbornik, Jan Janik. Reprezentaciju čine igrači državnog prvaka Slov-Matica iz Bratislave.

Utakmica u Bratislavi počinje u 17:15 sati.