Reprezentacije

Hrvatska preko
Slovačke stigla do
EP-a

24.09.2013.
Hrvatska preko Slovačke stigla do EP-a
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska reprezentacija novom je pobjedom protiv Slovačke potvrdila plasman na Europsko prvenstvo u futsalu 2014. godine.

HRVATSKA - SLOVAČKA 4:0 (1:0)
Kvalifikacije za EP 2014., doigravanje, uzvratna utakmica.
Dvorana Gospino polje, Dubrovnik.

Sudac: Eduardo Fernandes Coelho (Portugal)

Strijelci: 1:0 - Jelovčić (5'), 2:0 - Jelovčić (22'), 3:0 - Marinović (35') , 4:0 - Jelovčić (38')

Žuti kartoni: Bahna (12'), Drahovsky (30'), Babić (31')

Crveni karton: Grcić (18')

Hrvatska: Jukić, Grcić, Jelovčić, Marinović, Novak; Stojkić, Capar, Dakić, Čavar, Babić, Protega, Grbeša, Matošević, Petrović. Izbornik. M. Stanković.

Slovačka: Gašparovič, Rafaj, Kozar, Halko, Mikita; Brndiar, Rejžek, Rick, Brunovsky, Fehervari, Varady, Bahna, Bartošek, Drahovsky. Izbornik. J. Janik.


Pred oko tisuću gledatelja u punoj dubrovačkoj dvorani Gospino polje Hrvatska je osigurala plasman na Europsko prvenstvo u Belgiji iduće godine.

Izabranici Mate Stankovića, koji su imali prednost 3:1 iz prve utakmice, bolje su otvorili utakmicu od Slovačke i zasluženo poveli već u petoj minuti, kada je Grcić s desne strane uposlio Jelovčića, koji posprema loptu u mrežu.

No, Slovačka se nije predala, pogodila je i okvir gola i imala nekoliko prilika za poravnanje, a prije odlaska na odmor Hrvatska je ostala bez isključenog Grcića zbog prekršaja na centru nakon izgubljene lopte u napadu.

Početak drugog poluvremena, međutim, ponovno je donio radost Hrvatskoj. Poslije prodora Marinovića, Jelovčić je njegov udarac spretno skrenuo u slovačka vrata za 2:0.

Od 30. minute Slovačka je pokušala i bez vratara, a hrvatske je prilike po otvaranju protivnika iskoristio Marinović, koji je za treći pogodak sve napravio sam. Konačnih 4:0 postavio je Jelovčić svojim trećim pogotkom, iz vlastitog šesterca u praznu mrežu.

Osim Hrvatske, prolaz su utorak osigurale još Ukrajina, Rumunjska i Nizozemska. Na Europsko prvenstvo već su se ranije bili plasirali domaćin Belgija te Španjolska, Italija, Rusija, Slovenija, Portugal, Azerbajdžan i Češka, a ždrijeb skupina na završnom turniru na rasporedu je 4. listopada.

Doigravanje za EP, rezultati uzvratnih utakmica:
Hrvatska - Slovačka 4:0 (prva utakmica 3:1)
Srbija - Rumunjska 2:7 (1:2)
Mađarska - Ukrajina 5:4 (1:2)
Nizozemska - Bosna i Hercegovina 2:1 (2:3)

24.09.2013., Sportska dvorana Gospino polje, Dubrovnik. Gledatelja: 1000
Suci: Eduardo Jose Fernandes Coelho (POR), Nuno Miguel Costa Bogalho (POR), Sergio Jorge Oliveira Magalhaes (POR)
Hrvatska
4
Slovačka
0
1Ivo Jukić1Mario Gašparović
3Jakov Grcić
17'
3Dusan Rafaj
7Franco Jelovčić
4'
21'
37'
8Ladislav Mikita
8Dario Marinović
34'
9Peter Kozar
10Tihomir Novak10Peter Halko
Pričuvni igrači
12Marin Stojkić19Peter Brndiar
2Matija Capar4Martin Rejžek
4Goran Dakić5Gabriel Rick
5Dražen Čavar6Attila Fehervari
6Saša Babić
30'
13Vojtech Varady
9Alen Protega14Marek Bahna
11'
11Kristijan Grbeša16Gabriel Bartošek
13Vedran Matošević17Anton Brunovsky
14Željko Petrović18Tomaš Drahovsky
29'
Treneri
Mato StankovićJan Janik

Još je samo jedan korak ostao pred hrvatskom reprezentacijom na putu prema europskoj smotri u futsalu, uzvrat protiv Slovačke u Dubrovniku.

Dubrovnik će u utorak u 20 sati ugostiti hrvatsku reprezentaciju u futsalu, koja igra uzvratni susret doigravanja za odlazak na Europsko prvenstvo 2014. godine u Belgiji. Suparnik će Hrvatskoj biti Slovačka, a igrači pod vodstvom izbornika Mate Stankovića imaju dva pogotka prednosti. U Bratislavi su prošle srijede slavili rezultatom 3:1.

No, susret u dvorani Gospino polje sigurno neće biti samo formalnost, s obzirom da Slovačka ne dolazi s bijelom zastavom i još uvijek vjeruje u mogući preokret.

"Ljudi misle da je to pila naopako, ali rezultat 3:1 u futsalu može se okrenuti u samo nekoliko minuta. U Dubrovniku će Slovačka krenuti na sve ili ništa, sve je još moguće", upozorio je izbornik Stanković, koji je podsjetio kako izabranu slovačku vrstu čine igrači jednog kluba, europski uglednog Slov-Matica, te se mora voditi računa o njihovoj uigranosti.

Svi su hrvatski reprezentativci spremni za utakmicu, problema s ozljedama nema, a uvjeti za pripreme u Dubrovniku bili su vrhunski, složni su u taboru Hrvatske.

Hrvatska se na prošlo Europsko prvenstvo, 2012. godine, kvalificirala automatski kao domaćin natjecanja, a kvalifikacije je posljednji puta prošla prije 12 godina, kada je domaćin bila Rusija. Tada su na putu prema završnom turniru svladane Slovenija, Makedonija i Francuska.

"Malo smo svi nervozni jer smo pred vratima situacije koju dugo nismo imali. Svjesni smo važnosti trenutka", naglasio je Stanković

Ulaznice se po cijeni od 30 kuna mogu kupiti na sljedećim lokacijama:

- CB "Club 23"
- CB "As"
- CB "Sierra"
- Dvorana Gospino polje (od 15 sati do početka utakmice)

Preostale parove doigravanja čine Mađarska - Ukrajina, Srbija - Rumunjska i Nizozemska - Bosna i Hercegovina.