Reprezentacije

Preokret domaćina za bodove

Hrvatska povela,
Brazil slavio na
otvaranju SP-a

12.06.2014.
Hrvatska povela, Brazil slavio na otvaranju SP-a
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Na otvaranju Svjetskog prvenstva u Brazilu Hrvatska je uspjela povesti, no bodovi su naposljetku pripali domaćinu natjecanja.

BRAZIL - HRVATSKA 3:1 (1:1)
Svjetsko prvenstvo, Skupina A.
Arena de Sao Paulo, Sao Paulo.

Sudac: Yuichi Nishimura (Japan)

Strijelci: 0:1 - Marcelo (11' - ag), 1:1 - Neymar (29'), 2:1 - Neymar (71' - 11m), 3:1 - Oscar (90+1')

Žuti kartoni: Neymar (27'), Ćorluka (66'), Lovren (70'), Luiz Gustavo (88')

Brazil: Julio Cesar, Marcelo, David Luiz, Thiago Silva, Dani Alves, Paulinho (od 63' Hernanes), Luiz Gustavo, Oscar, Neymar (od 88' Ramires), Hulk (od 68' Bernard), Fred. Izbornik: L. Scolari.

Hrvatska: Pletikosa, Vrsaljko, Ćorluka, Lovren, Srna, Modrić, Rakitić, Perišić, Kovačić (od 61' Brozović), Olić, Jelavić (od 78' Rebić). Izbornik: N. Kovač.


U Sao Paulu, 12. lipnja, otvoreno je Svjetsko nogometno prvenstvo utakmicom između domaćina Brazila i Hrvatske.

Hrvatska je prva zaprijetila, preko Kovačića i Olića, a potom i prva stigla do pogotka. U 11. minuti Olić je dao prizemnu loptu s lijeve strane, Jelavić je skrenuo, a ona se od Marcela odbila u mrežu za vodstvo.

Međutim, Brazil je potom pritisnuo te je sredinom prvog dijela Pletikosa morao izvrsno intervenirati na udarce Paulinha i Oscara, da bi Neymar u 29. minuti pogodio s ruba kaznenog prostora, prizemno od vratnice.

Šansu je uoči odlaska na odmor imao i Hulk, ali u drugo se poluvrijeme ušlo s neriješenih 1:1.

Uvodni dio nastavka također je pripao Brazilcima, no Hrvatska je postupno uspostavljala ravnotežu, no u 71. minuti našla se u rezultatskom zaostatku. Nakon kontakta Lovrena i Freda u šesnaestercu, sudac pokazuje na bijelu točku. Pletikosa je imao Neymarovu loptu na rukama, ali lopta je odsjela u mreži za vodstvo domaćina.

Izabranici Nike Kovača krenuli su u samoj završnici po poravnanje, ali udarci Modrića, Ćorluke i Perišića nisu pronašli cilj.

"Točku na i" stavio je Oscar prodorom preko hrvatske polovice na početku sudačke nadoknade i pogotkom za 3:1 te brazilsko slavlje.

Hrvatska će natjecanje u Skupini A nastaviti utakmicama protiv Kameruna i Meksika.

12.06.2014., , São Paulo. Gledatelja: 62103
Suci: Yuichi Nishimura (JPN), Toru Sagara (JPN), Toshiyuki Nagi (JPN)
Četvrti sudac: Alireza Faghani (IRN)
Brazil
3
Hrvatska
1
12Julio Cesar1Stipe Pletikosa
2Dani Alves18Ivica Olić
3Thiago Silva7Ivan Rakitić
4David Luiz10Luka Modrić
6Marcelo
11'
20Mateo Kovačić
61'
7Hulk
68'
5Vedran Ćorluka
66'
8Paulinho
63'
2Šime Vrsaljko
9Fred6Dejan Lovren
69'
10Neymar
27'
29'
71'
88'
4Ivan Perišić
11Oscar
90'+1'
9Nikica Jelavić
78'
17Luis Gustavo
88'
11Darijo Srna
Pričuvni igrači
1Jefferson12Oliver Zelenika
22Victor23Danijel Subašić
5Fernandinho3Danijel Pranjić
13Dante16Ante Rebić
78'
14Maxwell8Ognjen Vukojević
15Henrique22Eduardo Alves Da Silva
16Ramires
88'
21Domagoj Vida
18Hernanes
63'
14Marcelo Brozović
61'
19Willian19Jorge Sammir Cruz Campos
20Bernard
68'
13Gordon Schildenfeld
21Jo
23Maicon
Treneri
Luiz Felipe ScolariNiko Kovač

Na Areni de Sao Paulo, Brazil i Hrvatska otvorit će u četvrtak navečer novo izdanje Svjetskog prvenstva pred milijunskim auditorijem.

Brazil - Hrvatska
Svjetsko prvenstvo, Skupina A, 1. kolo
12. lipnja 2014., 17:00 (22:00 po hrvatskom vremenu)
Arena de Sao Paulo, Sao Paulo.

U Brazilu napokon počinje svjetska nogometna smotra, a čast da je otvori susretom s ambicioznim domaćinima pripala je upravo hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

Momčad pod vodstvom Nike Kovača do Sao Paula je došla drugim mjestom u kvalifikacijskoj skupini, iza Belgije, te ukupnom pobjedom 2:0 protiv Islanda u dodatnim kvalifikacijama. U prijateljskim je pripremnim utakmicama remizirala 2:2 sa Švicarskom te pobijedila Mali 2:1 i Australiju 1:0.

"Maksimalno smo se ozbiljno pripremili, da ne bi bilo nekih iznenađenja. U ovoj povijesnoj utakmici dat ćemo sve od sebe, uvjeren sam da će igrači učiniti da ova utakmica bude na ponos svim Hrvatima", najavio je hrvatski izbornik Kovač poslije napornih priprema koje su dijelom odrađene u austrijskom Bad Tatzmannsdorfu, a dijelom u kampu Tivoli Ecoresort.

Pravo nastupa za Hrvatsku zbog crvenog kartona protiv Islanda nema Mario Mandžukić, a zbog ozljede ne može zaigrati Danijel Pranjić te će poziciju na lijevoj strani obrane zauzeti Šime Vrsaljko.

Brazil u dvoboj ulazi kao jedan od favorita za osvajanje naslova prvaka, imat će podršku svoje publike i pred Hrvatskom je veliki izazov. No, kapetan Darijo Srna i njegovi suigrači znat će se nositi s time:

"Veliki je dan kada se otvara Svjetsko prvenstvo protiv Brazila i mislim da će svaki Hrvat uživati. Igramo protiv možda najbolje reprezentacije na svijetu, ali u nogometu ne pobjeđuje uvijek bolji. Hrvatska će pokušati napraviti čudo, a mogu obećati da će svaki igrač dati svoj maksimum, do zadnjeg atoma snage".

Pravdu će dijeliti japanski sudac Yuichi Nichimura.

Poslije susreta s Brazilom, Hrvatsku u Skupini A očekuju još dvoboji protiv Kameruna i Meksika.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll