Reprezentacije

Dva pogotka Mandžukića

Izvrsna Hrvatska s
četiri gola potopila
Kamerun

19.06.2014.
Izvrsna Hrvatska s četiri gola potopila Kamerun
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

U drugom nastupu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu Hrvatska je ubilježila prvu pobjedu, uvjerljivo svladavši reprezentaciju Kameruna 4:0.

KAMERUN - HRVATSKA 0:4 (0:1)
Svjetsko prvenstvo, Skupina A, drugo kolo.
Arena Amazonia, Manaus.

Sudac: Pedro Proenca (Portugal)

Strijelci: 0:1 - Olić (11'), 0:2 - Perišić (48'), 0:3 - Mandžukić (61'), 0:4 - Mandžukić (73')

Žuti karton: Eduardo (90')

Crveni karton: Song (40')

Kamerun: Itandje, Assou-Ekotto, Matip, Nkoulou, Chedjou (od 46' Nounkeu), Mbia, Song, Enoh, Moukandjo, Aboubakar (od 70' Webo), Choupo Moting (od 75' Salli). Izbornik: V. Finke.

Hrvatska: Pletikosa, Pranjić, Ćorluka, Lovren, Srna, Modrić, Rakitić, Perišić (od 78' Rebić), Sammir (od 72' Kovačić), Olić (od 69' Eduardo), Mandžukić. Izbornik: N. Kovač.


Unatoč porazu od Brazila u prvoj utakmici (3:1), Hrvatska je ostala u igri za plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva zahvaljujući uvjerljivoj pobjedi nad Kameruncima u drugom kolu.

Kao i protiv Brazila, Hrvatska je do vodstva stigla u 11. minuti. Mandžukić je u kaznenom prostoru spustio loptu, a Perišić poslužio Olića, koji je zatresao mrežu. Nedugo poslije Perišić i Olić imali su novu šansu iz gužve, no nisu bili precizni, a Perišić je kasnije pokušao i glavom nakon ubačaja iz kornera.

Hrvatska je prije odlaska na odmor ostala i s igračem više. U 40. minuti Song je dobio izravni crveni karton zbog udaranja Mandžukića.

foto: Drago Sopta/HNS

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, Perišić je projurio po lijevoj strani i matirao Itandjea za udvostručenje hrvatske prednosti.

Iako su Kamerunci preko pričuve Nounkeua te kasnije Mbije pokazali da imaju još municije, Hrvatska je preuzela kontrolu nad igrom, a Mandžukić je imao stopostotnu prigodu kada je istrčao sam prema Itandjeu. Srna je pokušao iz slobodnog udarca, a treći je pogodak Hrvatske pao i 61. minuti, kada je Mandžukić nakon Pranjićevog kornera pogodio glavom.

Konačnih 4:0 postavio je Mandžukić svojim drugim pogotkom na utakmici. U 73. minuti Eduardo je pucao, kamerunski čuvar mreže obranio, a odbijenu loptu hrvatski napadač mirno šalje u prazan gol.

Obostrano otvorena igra u završnici omogućila je još nekoliko velikih prilika za promjenu rezultata, pri čemu su najbliže pogotku bili Rakitić s jedne i Webo - koji je pogodio prečku - s druge strane.

U posljednjih 90 minuta, u ponedjeljak 23. lipnja, Hrvatska će igrati protiv Meksika, a Kamerun protiv Brazila. Izabranike Nike Kovača pobjeda sigurno vodi u nastavak natjecanja.

SP, Skupina A:
1. Brazil 4 (3:1)
2. Meksiko 4 (1:0)
3. Hrvatska 3 (5:3)
4. Kamerun 0 (0:5)

18.06.2014., , Manaus. Gledatelja: 39982
Suci: Pedro Proenca (POR), Bertino Miranda (POR), Jose Trigo (POR)
Četvrti sudac: Walter Lopez (GUA)
Kamerun
0
Hrvatska
4
16Charles Itandje1Stipe Pletikosa
2Benoit Assou Ekotto3Danijel Pranjić
3Nicolas Nkoulou7Ivan Rakitić
6Alexandre Song
40'
10Luka Modrić
8Benjamin Moukandjo5Vedran Ćorluka
10Vincent Aboubakar
70'
6Dejan Lovren
13Eric Choupo Moting
75'
4Ivan Perišić
48'
78'
14Aurelien Chedjou
46'
11Darijo Srna
17Stephane Mbia17Mario Mandžukić
61'
73'
18Eyong Enoh18Ivica Olić
11'
69'
21Joel Matip19Jorge Sammir Cruz Campos
72'
Pričuvni igrači
1Loic Feudjou12Oliver Zelenika
23Sammy Ndjock23Danijel Subašić
4Cedric Djeungoue2Šime Vrsaljko
5Dany Nounkeu
46'
8Ognjen Vukojević
7Landry Nguemo9Nikica Jelavić
9Samuel Etoo14Marcelo Brozović
11Jean Makoun13Gordon Schildenfeld
12Henri Bedimo15Milan Badelj
15Pierre Webo
70'
20Mateo Kovačić
72'
19Fabrice Olinga16Ante Rebić
78'
20Edgar Salli
75'
22Eduardo Alves Da Silva
89'
69'
22Allan Nyom21Domagoj Vida
Treneri
Niko Kovač

U potrazi za prvim bodovima na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, optimistična Hrvatska kreće u bitku protiv Kameruna.

Kamerun - Hrvatska
Svjetsko prvenstvo, Skupina A, drugo kolo.
18. lipnja 2014., 18:00 (00:00 po hrvatskom vremenu)
Arena Amazonia, Manaus.

Hrvatska izabrana vrsta do prije je nekoliko dana bila pod povećalom cijelog svijeta te je pružila vrlo dobru partiju pod reflektorima Sao Paula, no ipak je ostala praznih ruku te traži pobjedu nad Kamerunom u nastavku borbe za mjesto u drugom krugu natjecanja.

"Uvjeti su takvi kakvi jesu i prihvatit ćemo ih, ne tražimo nikakav alibi", istaknuo je izbornik Niko Kovač po dolasku u Manaus, komentirajući visoke temperature i vlagu.

Suspenziju je odradio napadač Mario Mandžukić, koji će odmah zauzeti mjesto u udarnoj postavi Hrvatske, a izborniku Kovaču na raspolaganju je i lijevi branič Danijel Pranjić, koji je dvoboj s Brazilom morao propustiti zbog ozljede gležnja.

S reprezentacijom je i Milan Badelj, koji je zamijenio ozlijeđenog Ivana Močinića, a Luka Modrić bit će spreman za nastup nakon manjih problema sa stopalom.

"Ponavljam, optimist sam i budemo li igrali kao protiv Brazila ne vidim zašto ne bismo prošli skupinu. Nitko nam ništa neće darovati i idemo se boriti. Uvjeren sam da ćemo dobiti", najavio je Niko Kovač.

Kamerunci su u svom prvom nastupu minimalno poraženi od Meksika, a upitan je nastup njihovog najboljeg napadača, legendarnog Samuela Eto'oa zbog zdravstvenih problema.

Sudac utakmice bit će Portugalac Pedro Proenca.

S obzirom na rezultat ogleda drugog kola između Brazila i Meksika (0:0), eventualni bi poraz Hrvatske ili Kameruna označio i kraj nadanja te momčadi za plasman u osminu finala.

"Mi smo došli na Svjetsko prvenstvo pobjeđivati, i sada moramo pobijediti i Kamerun i Meksiko. Pozitivno razmišljam i vjerujem da u srijedu možemo napraviti prvi korak", kaže Mario Mandžukić.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll