Reprezentacije

Senzacionalan rezultat

Hrvatska izborila
veliki bod protiv
europskih prvaka
Španjolaca

29.01.2014.
Hrvatska izborila veliki bod protiv europskih prvaka Španjolaca
foto: UEFA / Sportsfile
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska je u prvom kolu europske smotre osvojila bod protiv europskog prvaka Španjolske, nakon vodstva na poluvremenu i Caparovog izjednačenja na konačnih 3:3 dvije i pol minute prije kraja susreta.

ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 3:3 (1:2)
EP 2014., Skupina D, prvo kolo.
Lotto Arena, Antwerpen, Belgija.

Suci: Lemal (Belgija) i Farkas (Mađarska)

Strijelci: 0:1 - Babić (10'), 1:1 - Aicardo (16'), 1:2 - Jelovčić (18'), 2:2 - Lin (27'), 3:2 - Lin (28'), 3:3 - Capar (38')

Žuti kartoni: -

Španjolska: Rafa, Ortiz, Aicardo, Rafael Usin, Raul Campos; Jesus Herrero, Juanjo, Jose Ruiz, Torras, Fernandao, Pola, Miguelin, Lozano, Lin. Izbornik: J. V. Lopez.

Hrvatska: Jukić, Novak, Jelovčić, Marinović, Suton; Stojkić, Capar, Grbeša, Protega, Matošević, Duvančić, Pavić, Babić. Izbornik: M. Stanković.

U svom prvom nastupu na Europskom prvenstvu u futsalu u belgijskom Antwerpenu, Hrvatska se susrela s aktualnim prvakom, favoriziranom Španjolskom, ali je zahvaljujući fantastičnoj predstavi uspjela osvojiti prvi bod.

Iako su Španjolci uglavnom vodili igru te je Jukić u nekoliko navrata morao spašavati svoja vrata, Stankovićevi su izabranici hrabro i često prijetili u protunapadima, posebno preko Marinovića, te su u desetoj minuti i poveli. Babić je bio najspretniji pred Rafom i gurnuo loptu u mrežu.

Izjednačenje je stiglo u 16. minuti, iz prekida, nakon dodavanja Ortiza za Aicarda, koji je precizan iz daljine. Međutim, izvrsni su se hrvatski protuudari nastavili te je Marinović dvije minute poslije proigrao Jelovčića, a on pogađa u dalji kut za novu prednost, s kojom se otišlo i na odmor.

U nastavku je preokret uslijedio u 27. i 28. minuti, nakon što su na otvaranju poluvremena Španjolce dva puta zaustavile vratnice. Lin je dva puta pronašao put pored Jukića te je Španjolska povela 3:2, a Hrvatska je stoga završnicu odlučila odigrati bez vratara, s dodatnim igračem u polju.

Taj je rizik urodio plodom u 38. minuti, kada se prostor otvorio Caparu, koji poravnava na 3:3. Španjolci su ponovno pritisnuli i pokušali doći do pobjede, još su jednom pogodili i okvir gola, no Hrvatska se obranila i ubilježila zlata vrijedan remi.

Drugu utakmicu u Skupini D Hrvatska igra u petak protiv Češke te u slučaju pobjede može osigurati plasman u četvrtfinale.

29.01.2014., , . Gledatelja: 3121
Suci: Pascal Lemal (BEL), Balazs Farkas (HUN), Bogdan Sorescu (ROU)
Španjolska
3
Hrvatska
3
1Rafael Fernández Pérez1Ivo Jukić
10Rafael Usin Guisado11Josip Suton
2Carlos Ortiz Jiménez10Tihomir Novak
14Raul Campos Paíno8Dario Marinović
5Jesús De Nazaret Aicardo Collantes
15'
7Franco Jelovčić
17'
Pričuvni igrači
12Juan Jose Angosto Hernandez12Marin Stojkić
13Jesús Herrero Parrón2Matija Capar
37'
4Jordi Torras Badosa9Alen Protega
11Ángel Velasco Marugán
26'
27'
6Saša Babić
9'
7Adrián Alonso Pereira13Vedran Matošević
9Sergio Lozano Martínez14Gordan Duvančić
6Fernando Maciel Goncalves5Nikola Pavić
3José Miguel Ruiz Cortés4Kristijan Grbeša
8Miguel Sayago Martí
Treneri
(-)Nenad Gračan

Drugog dana Europskog prvenstva u futsalu na teren će izaći i reprezentacija Hrvatske, u ogledu s braniteljem naslova Španjolskom.

Europsko prvenstvo u futsalu 2014. godine održava se u Belgiji, u Antwerpenu, a Hrvatska nakon pobjede u doigravanju protiv Slovačke nastupa u Skupini D, zajedno sa Španjolskom i Češkom.

Prvi nastup imat će u srijedu, 29. siječnja, protiv aktualnog prvaka Španjolske. Izabranici Mate Stankovića sa Španjolcima su se susreli i u kvalifikacijama prošlog ožujka, kada su poraženi 10:0.

"Napravili smo veliku stvar već samim plasmanom na EP kroz kvalifikacije, nakon 16 godina, te ćemo pošteno odigrati obje utakmice i nadam se da ćemo biti nagrađeni. Nećemo kalkulirati, a kroz psihičku pripremu radili smo i na mentalitetu, da ne potonemo i da ne dođe do raspada sistema. Nadam se da smo izvukli pouke iz ožujka, da ćemo neke stvari drugačije odraditi i da će rezultat biti mnogo bolji", najavio je hrvatski izbornik.

Završni dio priprema Hrvati su odradili u Novigradu: "Najviše smo snimali protivnike i tražili ono što najbolje rade, poput španjolskih prekida. Dogovarali smo kako što riješiti, a pri kraju priprema posvetili smo se uigravanju".

Druga utakmica u skupini, protiv Češke, na rasporedu je 31. siječnja i mogla bi biti odlučujuća za mjesto u četvrtfinalu.

"Česi imaju snažan kolektiv, i desetak sličnih igrača. Nisam uvjeren da su bolji, makar su po rejtingu ispred nas. Bit će odmorni, no vjerujem da to neće biti presudno. Šanse su barem 50-50. Gledali smo ih često, tražili njihova težišta igre, ali teško je u futsalu uvijek predvidjeti što će se događati", komentirao je Stanković.

Hrvatska je reprezentacija prije dvije godine, na domaćem terenu u Zagrebu i Splitu, uspjela izboriti polufinale. Kako izbornik uspoređuje tadašnju i sadašnju momčad?

"Opet smo najmlađi, ali napredovali smo u organizaciji i ne mislim da smo na nečemu izgubili. Momčad je rasla iz utakmice u utakmicu i sve pokazuje da smo na pravom putu. Nitko osim Španjolske, Portugala, Rusije i tih vrhunskih momčadi ne može reći da je bolji od Hrvatske".

Kako povećati širinu kadra, odnosno omogućiti veći broj kvalitetnih igrača za nacionalnu selekciju?

"Pokušali smo s češćim okupljanjima, moramo poboljšati rad s mlađim uzrastima, treba razmisliti o aktivaciji U-21 reprezentacije... nema ništa bez potpore i rada u klubovima, ništa osim sedam treninga tjedno nije ozbiljan posao. Moramo poboljšati ligu te povećati broj klasnih igrača", odgovorio je Stanković.

Pravo nastupa protiv Španjolske, zbog suspenzije, nema Jakov Grcić.

U prvom kolu Skupine A Rumunjska je svladala reprezentaciju domaćina, Belgiju, rezultatom 6:1, dok je u Skupini B Rusija bila još uvjerljivija protiv Nizozemske. Završilo je 7:1. U Skupini C večeras igraju Italija i Slovenija.

Susret Hrvatske i Španjolske počinje u 18:30, u Lotto Areni u Antwerpenu.

galleryimg2
foto: UEFA / Sportsfile
scrollscroll