Reprezentacije

Repriza scenarija za korak do četvrtfinala

Capar ponovno
osigurao bod
Hrvatskoj

31.01.2014.
Capar ponovno osigurao bod Hrvatskoj
foto: UEFA / Sportsfile
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Na Europskom prvenstvu u futsalu, Hrvatska je u petak osvojila svoj drugi bod. Ponovno je odigrala 3:3, ovoga puta protiv Češke, a za izjednačenje je ponovno pogodio Capar, "leteći vratar", u završnici susreta.

HRVATSKA - ČEŠKA 3:3 (2:1)
EP 2014., Skupina D, drugo kolo.
Lotto Arena, Antwerpen, Belgija.

Suci: Šabanov (Rusija) i Birkett (Engleska)

Strijelci: 0:1 - Novotny (9'), 1:1 - Jelovčić (14'), 2:1 - Marinović (16'), 2:2 - Mareš (21'), 2:3 - Belej (24'), 3:3 - Capar (39')

Žuti kartoni: Suton (12'), Jelovčić (14'), Novotny (18'), Babić (27'), Matošević (28'), Frič (32'), Grcić (35'), Novak (35'), Jukić (35')

Hrvatska: Jukić, Novak, Jelovčić, Marinović, Suton; Stojkić, Capar, Grcić, Grbeša, Protega, Matošević, Duvančić, Pavić, Babić. Izbornik: M. Stanković.

Češka: Gerčak, Cupak, R. Mareš, Rešetar, Slovaček; Zdansky, Novotny, Oliva, Frič, Kovacs, Rodek, Seidler, Slama, Belej. Izbornik: T. Neumann.


Samo dva dana nakon velikog pothvata protiv Španjolske i remija (3:3), Hrvatska je odmjerila snage s Češkom te stigla nadomak plasmana u četvrtfinale europske smotre u Belgiji.

Do prvog je pogotka na utakmici, nakon nekoliko solidnih propuštenih šansi s obje strane, stigla češka reprezentacija. Novotny se probio po lijevoj strani i uspio prizemnim udarcem prevariti Jukića.

No, izabranici Mate Stankovića potom su režirali preokret. U 14. minuti Marinović je izvrsno izveo udarac i kuta i pronašao nečuvanog Jelovčića, koji je precizan za 1:1, a sjajan hrvatski protunapad dvije minute poslije, u izvedbi Novaka i Marinovića, mirno je realizirao Marinović, koji je ostao sam pred praznom mrežom.

Mogla je Hrvatska prije odmora i do trećeg pogotka, no ponovno je u drugo poluvrijeme ušla s 2:1 na semaforu.

Mareš je, međutim, na samom početku nastavka poravnao rezultat, uz slabiju reakciju Jukića, da bi Marinović ubrzo propustio sjajnu prigodu za novo vodstvo Hrvatske. Kazna je stigla u 24. minuti, kada je Belej ostao sam na drugoj vratnici i spremio još jednu loptu u hrvatsku mrežu.

Uslijedio je niz stopostotnih hrvatskih prilika: dva su ih puta propustili Jelovčić i Suton, dok je Novaka zaustavila vratnica. Potom je Češka imala dva puta priliku izvesti kazneni udarac zbog šest hrvatskih prekršaja, no Jukić je osujetio Kovacsa pa Seidlera.

Hrvatska je momčad tako još jednom morala uvesti dodatnog igrača u polju umjesto vratara, a ulogu je kao i protiv Španjolske preuzeo Capar. I isplatilo se - minutu i pol prije kraja, nakon strpljivo izgrađene akcije, Capar je bio na pravom mjestu i zabio za konačnih 3:3.

EP, Skupina D, tablica:
1. Hrvatska 2 (2)
2. Španjolska 1 (1)
3. Češka 1 (1)

31.01.2014., , . Gledatelja: 1602
Suci: Ivan Shabanov (RUS), Marc Birkett (ENG), Oleg Ivanov (UKR)
Hrvatska
3
Češka
3
1Ivo Jukić
34'
12Libor Gerčák
11Josip Suton
11'
6Roman Mareš
20'
10Tihomir Novak
34'
7Lukáš Rešetár
8Dario Marinović
15'
2David Cupák
7Franco Jelovčić
13'
13'
14Matěj Slováček
Pričuvni igrači
12Marin Stojkić1Jakub Žďánský
2Matija Capar
38'
18Michal Belej
23'
3Jakov Grcić9David Frič
31'
9Alen Protega13Zdenĕk Sláma
6Saša Babić
26'
3Jiří Novotný
8'
17'
13Vedran Matošević
27'
4Petr Oliva
14Gordan Duvančić10Michal Seidler
5Nikola Pavić5Michal Kovács
4Kristijan Grbeša8Marcel Rodek
Treneri
Nenad Gračan(-)

Hrvatska je u prvom kolu Europskog prvenstva u futsalu osvojila senzacionalni bod protiv Španjolske, no o eventualnom plasmanu u četvrtfinale odlučivat će susret sa Česima.

U svom drugom nastupu u Skupini D europske smotre u belgijskom Antwerpenu, Hrvatska će odmjeriti snage s reprezentacijom Češke. Hrvatska na svom kontu ima jedan bod, izboren u fantastičnoj partiji protiv aktualnog prvaka, Španjolske, dok će Češka večeras prvi puta na teren.

Hrvatski izbornik Mato Stanković pritom će moći računati i na Jakova Grcića, koji je zbog suspenzije morao propustiti prvo kolo.

Grcić je spreman te ističe: "Česi su naši stari znanci. Prvo smo gubili od njih, onda smo im 2012. godine u Splitu naplatili te dugove, ali trebamo gledati samo svoju kvalitetu pa što bude".

Češka je na Europsko prvenstvo stigla kao pobjednik kvalifikacijske skupine, u kojoj su bili još Nizozemska, Gruzija i Bjelorusija. Česi su ubilježili sve tri pobjede.

"Nadam se da ćemo protiv Češke potvrditi dobru igru protiv Španjolske i da možemo proći u četvrtfinale. Poznamo jako dobro Češku, igrali smo s njima. Imaju dobre pojedince, dobra su momčad, igraju na velikim natjecanjima, no mislim da smo bolji i da s pravim pristupom možemo proći u četvrtfinale", najavio je Franco Jelovčić, jedan od hrvatskih strijelaca u remiju sa Španjolskom (3:3), koji će se još dugo pamtiti i prepričavati.

Hrvatska je s Češkom u skupini Europskog prvenstva bila i prije dvije godine, na domaćem terenu u Splitu, te je slavila rezultatom 5:4. Dva je pogotka tada postigao Marinović, a po jedan Grcić, Despotović i Novak.

Izbornik Stanković zna da golem uspjeh protiv prvaka Europe ništa ne garantira u večerašnjem susretu: "Treba se pripremiti psihološki za Češku, da naš poznati hrvatski mentalitet 'lako ćemo' ne dođe do izražaja. Moramo razmišljati kao da i nismo igrali protiv Španjolaca".

Utakmica Hrvatske i Češke počinje u 18:30, u Lotto Areni u Antwerpenu.

galleryimg2
foto: UEFA / Sportsfile
scrollscroll