Reprezentacije

Drugi susret u Ligi nacija

Prvi bod: Hrvatska i
Engleska bez pogodaka
u Rijeci

12.10.2018.
Prvi bod: Hrvatska i Engleska bez pogodaka u Rijeci
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

U svom drugom nastupu u Ligi nacija, Vatreni su osvojili prvi bod, odigravši neriješenih 0:0 s Engleskom na riječkoj Rujevici.

HRVATSKA - ENGLESKA 0:0 (0:0)
Liga nacija, A-Liga, Skupina 4
Stadion Rujevica, Rijeka

Sudac: F. Brych (Njemačka)

Strijelci:

Žuti kartoni: Henderson (6'), Kovačić (25'), Lovren (45'), Stones (52'), Jedvaj (59'), Sterling (72')

Hrvatska: Livaković, Pivarić, Vida, Lovren, Jedvaj, Kovačić (73' Badelj), Rakitić, Modrić, Perišić (68' Pjaca), Rebić (80' Livaja), Kramarić. Izbornik: Z. Dalić.

Engleska: Pickford, Walker, Stones, Maguire, Chillwell, Dier, Henderson, Barkley, Sterling (78' Sancho), Rashford, Kane. Izbornik: G. Southgate.

foto: Drago Sopta/HNS

U reprizi nedavnog polufinala Svjetskog prvenstva, Hrvatska i Engleska sastale su i u drugom kolu Lige nacija, nakon što su obje reprezentacije u rujanskim dvobojima poražene od Španjolske.

Na praznoj Rujevici - zbog Uefine kazne - većih uzbuđenja nije bilo sve do završnih minuta drugog poluvremena, kada je Kramarićev pokušaj iz kaznenog prostora obranio Pickford, dok je Dier glavom nakon udarca iz kuta zatresao vratnicu.

foto: Drago Sopta/HNS

Početkom drugog poluvremena zaprijetio je Perišić, no uslijedilo je razdoblje kada je Gordi Albion stvarao izgledne prigode: Livaković je dva puta zaustavio Rashforda, dok je Kane glavom uzdrmao prečku.

Izbornik Zlatko Dalić uveo je u nastavku i Pjacu, Badelja te Livaju, Rebić je u 70. minuti odmjerenim udarcem zamalo pronašao suprotne rašlje, dok su Englezi izgradili još nekoliko obećavajućih situacija, no bez pravog učinka.

foto: Drago Sopta/HNS

Ostalo je tako početnih 0:0, pri čemu Englezi u ponedjeljak odlaze na noge Španjolskoj, dok će Vatreni u studenome dočekati Španjolsku pa zaključiti natjecanje u Skupini 4 gostovanjem na Wembleyju.

U ponedjeljak, također u Rijeci, Hrvatska će odigrati prijateljsku utakmicu protiv nacionalne selekcije Jordana.

Liga nacija, A-Liga, Skupina 4:
1. Španjolska 6 (2)
2. Engleska 1 (2)
3. Hrvatska 1 (2)

foto: Drago Sopta/HNS

12.10.2018., Rujevica, Rijeka. Gledatelja: 0
Suci: Felix Brych (GER), Mark Borsch (GER), Stefan Lupp (GER)
Četvrti sudac: Dominik Schaal (GER)
Hrvatska
0
Engleska
0
1Dominik Livaković1Jordan Pickford
7Ivan Rakitić2Kyle Walker
10Luka Modrić3Ben Chilwell
8Mateo Kovačić
25'
73'
4Eric Dier
16Tin Jedvaj
59'
5John Stones
52'
22Josip Pivarić6Harry Maguire
8'
4Ivan Perišić
68'
7Ross Barkley
21Domagoj Vida8Jordan Henderson
6Dejan Lovren
45'
9Harry Kane
9Andrej Kramarić10Raheem Sterling
72'
78'
18Ante Rebić
80'
11Marcus Rashford
Pričuvni igrači
12Simon Sluga13Jack Butland
14Filip Bradarić21Marcus Bettinelli
5Matej Mitrović12Kieran Trippier
15Mario Pašalić14Trent Alexander-Arnold
20Marko Pjaca
68'
15Lewis Dunk
3Antonio Milić16Joe Gomez
19Milan Badelj
73'
17Harry Winks
17Ivan Santini18Nathaniel Chalobah
13Marko Livaja
80'
19Mason Mount
11Marko Rog20James Maddison
2Karlo Bartolec22Jadon Sancho
78'
Treneri
Zlatko DalićGareth Southgate

Vatreni u petak igraju prvu domaću utakmicu u novom Uefinom natjecanju, Ligi nacija. Na riječku Rujevicu dolazi reprezentacija kolijevke nogometa, Engleske.

Hrvatska - Engleska
Liga nacija, A-Liga, Skupina 4
12. listopada 2018., 20:45
Stadion Rujevica, Rijeka.

Hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je svoj nastup u Ligi nacija neugodnim porazom kod Španjolske u Elcheu (0:6), no prilika za iskupljenje stiže vrlo brzo, u Rijeci protiv Engleske.

Sjećanja na posljednji ogled s Englezima još su vrlo živa - Vatreni su preko Gordog Albiona izborili finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, pobijedivši u polufinalnom produžetku 2:1 pogotkom Marija Mandžukića. Hrvatska je tako osvojila srebro, a Engleska je u borbi za broncu poražena od Belgije.

Ukupan međusobni skor, međutim, na strani je Engleza: četiri pobjede u dosadašnjih osam okršaja, uz jedan neriješeni rezultat i tri hrvatska slavlja, ali Hrvatska posebno pamti uspjeh na Wembleyju iz 2007. godine, kada su domaćini morali priznati poraz (3:2) i tako ostali bez plasmana na Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić okrenut je isključivo budućnosti te kroz Ligu nacija pokušava iskristalizirati momčad za kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine, koje počinju u ožujku. Protiv Engleske, zbog ozljeda neće moći nastupiti značajan broj igrača, a u udarnoj će postavi biti Livaković, Pivarić, Vida, Lovren, Jedvaj, Kovačić, Modrić, Rakitić, Perišić, Rebić i Kramarić

"Mislim da je sastav dobar, da može ponuditi dobru igru i dobru utakmicu. Na kraju krajeva, uvijek je najvažnija samo vjera u sebe. Razne europske reprezentacije imaju problem s formom. Međutim, samo natjecanje Lige nacija sasvim je u redu", sažeo je izbornik.

 

Utakmica Hrvatske i Engleske na riječkoj Rujevici bit će odigrana bez gledatelja, s obzirom na Uefinu kaznu za utakmicu s Italijom na Poljudu, a takva atmosfera nije nikome prednost, ističe kapetan Vatrenih Luka Modrić.

"Očekuje nas vrlo važna utakmica, pogotovo s obzirom da želimo isprati dojam i gorak okus iz Španjolske. Bit će teško, u nenogometnom ambijentu i moramo se prilagoditi tome, ali nadam se dobroj igri i pozitivnom rezultatu. Uvjeti su takvi kakvi jesu i moramo dati sve od sebe. Engleska je veliki suparnik, a mi volimo takve utakmice", rekao je.

Engleska je također poražena u prvom nastupu u Ligi nacija. Španjolska je na Wembleyju pobijedila 2:1 te će obje momčadi biti u potrazi za prvim bodovima, a Hrvatska će u studenome dočekati Španjolce i potom gostovati kod Engleza.

Pravdu će u Rijeci dijeliti njemački sudac Felix Brych, a Vatreni će u ponedjeljak još jednom istrčati na Rujevicu - u prijateljskom susretu s Jordanom.