Reprezentacije

Visoka pobjeda nad domaćinom

Odličan hrvatski
start u Azerbajdžanu

17.03.2015.
Odličan hrvatski start u Azerbajdžanu
foto: Arhiva HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska nogometna reprezentacija do 17 godina odigrala je prvu utakmicu na kvalifikacijskom turniru za EP u Azerbajdžanu, protiv domaćeg sastava, i ubilježila visoku pobjedu.

U-17: HRVATSKA - AZERBAJDŽAN 4:0 (1:0)
Kvalifikacije za EP, Elitno kolo, Baku.

Strijelci: 1:0 - Majić (23'), 2:0 - Majić (62'), 3:0 - Erlić (64'), 4:0 - Blečić (79')

Hrvatska: Šemper, Hudećek (od 79' Prugovečki), Sosa, Erlić, Soldo, Borovec, Brekalo (od 70' Markota), Đurasek, Moro, Majić (od 73' Đira), Blečić. Izbornik: D. Bašić.


Na sjajan je način Hrvatska U-17 pod vodstvom Darija Bašića otvorila svoj nastup u glavnom gradu Azerbajdžana i s tri boda na kontu čeka preostale dvije utakmice.

Hrvatska je od prve minute preuzela inicijativu i počela pritiskati Azerbajdžan, no Borovec, Sosa, Hudećek i posebno raspoloženi Brekalo nisu bili precizni. S druge strane, vratar Šemper morao je zaustaviti udarac Abakarova.

Ipak, hrvatska se premoć na terenu isplatila u 23. minuti, kada je nakon akcije po lijevoj strani lopta stigla do Majića, koji je šalje u mrežu za vodstvo.

Azerbajdžan je potom uzvratio, prijetio iz nekoliko udaraca iz kuta, a zamalo je izjednačio Ismajlov, dok je jedan pogodak domaće momčadi poništen zbog zaleđa. Na odmor se tako ipak otišlo s pogotkom prednosti za Hrvatsku.

U drugom se poluvremenu velika prilika otvorila Moru u protunapadu Hrvatske, no iz dva pokušaja nije pogodio, ali ubrzo je Majić svojim drugim pogotkom na utakmici udvostručio vodstvo.

Potvrda hrvatske pobjede stigla je samo dvije minute poslije, kada je Brekalo ubacio iz prekida, a Erlić glavom na drugoj vratnici povisio na nedostižnih 3:0. U samoj završnici konačnih 4:0 postavio je Blečić, novim pogotkom glavom nakon kornera Đire.

U prvom susretu u skupini, Srbija i Portugal odigrali su neriješeno, bez pogodaka (0:0). U drugom kolu, koje je na rasporedu u četvrtak, 19. ožujka, sastaju se Srbija - Hrvatska (10:00) i Portugal - Azerbajdžan (13:30).

Tablica:
1. Hrvatska 3
2. Portugal 1
3. Srbija 1
4. Azerbajdžan 0

17.03.2015., Bakcell Arena, Baku
Suci: Masias Demetrios (CYP), Lazarou Ioannis (CYP), Heidenreich Andreas (AUT)
Četvrti sudac: Ouschan Dominik (AUT)
Hrvatska
4
Azerbajdžan
0
1Adrian Šemper1Murad Popov
2Matej Hudećek
79'
2Ruslan Bediyev
3Borna Sosa3Anton Krivotsyuk
4Borna Borovec5Khayal Amirli
5Martin Erlić
64'
8Yusif Jafarov
6Vinko Soldo9Gara Garayev
7Josip Brekalo
70'
10Murtuzali Abakarov
55'
8Neven Đurasek11Oruj Ismayilov
65'
9Karlo Igor Majić
23'
62'
73'
13Hajiaga Hajiyev
13'
10Nikola Moro14Kanan Zulfugarov
16Adrian Blečić
41'
79'
17Famil Jamalov
77'
Pričuvni igrači
12Ivan Nevistić12Kamran Ibrahimov
13Marin Karamarko4Elvin Damirov
65'
14Maksim Oluić6Azamat Alakbarli
15Marko Prugovečki
79'
7Nijat Suleymanov
55'
17Ivan Markota
83'
70'
15Firuddin Movsumov
18Marko Đira
73'
16Ravil Yusifli
77'
18Said Ibadov
Treneri
Dario Bašic ((CRO))Mirbaghir Isayev ((AZE))

Hrvatska reprezentacija U-17 stigla je u Azerbajdžan, gdje će tražiti prolaz na završni turnir Europskog prvenstva.

Posljednji kvalifikacijski krug u Bakuu bit će odigran od 17. do 22. ožujka, a Hrvatska će pod vodstvom izbornika Darija Bašića snage odmjeriti s domaćinom Azerbajdžanom te Srbijom i Portugalom.

Plasman na EP izborit će pobjednici skupina te sedam najboljih od osam drugoplasiranih momčad.

Hrvatske će boje u Azerbajdžanu braniti Adrian Šemper, Marko Đira, Marko Prugovečki, Vinko Soldo, Neven Đurasek, Borna Borovec, Maksim Oluić, Martin Erlić, Davor Lovren, Borna Sosa, Adrian Blečić, Ivan Nevistić, Nikola Moro, Marin Karamarko, Josip Brekalo, Karlo Igor Majić, Matej Hudećek i Ivan Markota.

Na put naposljetku nisu krenuli Crnički, Kotlar i Pasariček, koji su imali problema s ozljedama.

"Atmosfera je među igračima koji su doputovali dobra i pozitivna. Ostvarili smo na pripremama sve što smo i planirali te spremni čekamo prvog protivnika, Azerbajdžance. Maksimalno ih poštujemo jer su organizirani i čak tri do četiri mjeseca godišnje provode zajedno. Očekivanja su im velika, ali vjerujemo da ih možemo pobijediti, što bi bilo sjajno učiniti na otvaranju turnira", najavio je izbornik.

Poslije Azerbajdžana, Hrvatskoj slijede ogledi protiv Srbije i Portugala. Obje će utakmice biti poseban izazov za Bašićeve izabranike.

"Sa Srbijom će standardno biti pojačani naboj na obje strane, a taj psihološki pritisak može usmjeriti utakmicu. Tko ga bolje podnese bit će u prednosti, a mi vjerujemo da ćemo se kvalitetno pripremiti. Cilj nam je iz ove prve dvije utakmice izvući dvije pobjede", kaže.

"Naime, Portugal je na papiru najjači protivnik", nastavio je izbornik Bašić, "ali imamo kvalitetnu generaciju koja se može nositi i s najboljima. Ukoliko zadrže dosadašnju razinu igre i visoki ritam, možemo sa svima biti najmanje ravnopravni".