Reprezentacije

Babić i Blečić za 2:0

Pobjednički start
mladih Hrvata na EP-u

06.05.2015.
Pobjednički start mladih Hrvata na EP-u
foto: UEFA / Sportsfile
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Izabranici Darija Bašića odigrali su svoju prvu utakmicu na Europskom prvenstvu U-17, protiv domaćina Bugarske, i osvojili prve bodove.

U-17: BUGARSKA - HRVATSKA 0:2 (0:1)
Europsko prvenstvo, Skupina A, 1. kolo.
Stara Zagora, Bugarska.

Sudac: P. Raczkowski (Poljska)

Strijelci: 0:1 - Babić (24'), 0:2 - Blečić (80+3')

Žuti kartoni: Đurasek (30'), Sosa (64'), Moro (77'), Halilović (79')

Bugarska: Naumov, Savov, Slavov, Stamatov, Hristov, Golovodov, Dimitrov (od 69 Kovačev), Stefanov, Čandarov (od 47' Janev), Rusev, Jordanov (od 68' Joskov). Izbornik: A. Dimitrov.

Hrvatska: Šemper, Sosa, Erlić, Kalaica, Soldo, Gjira (od 80' Blečić), Brekalo, Đurasek (od 73' Halilović), Moro, Majić, Babić (od 60' Lovren). Izbornik. D. Bašić.


Hrvatska U-17 pobijedila je Bugarsku 2:0 i zauzela prvo mjesto u Skupini A na Europskom prvenstvu nakon prvog kola.

Čvrstom i kvalitetnom predstavom Hrvatska se vodstva domogla u 24. minuti, kada je Babić pogodio na asistenciju Sose.

Tih je 1:0 na semaforu stajalo sve do treće minute sudačke nadoknade, kada je Blečić pogodio na asistenciju Brekala za konačnih 2:0. Blečić je u igru ušao samo tri minute ranije.

Bašićevi su nogometaši znatno češće prijetili svom suparniku, a dva najopasnija udarca Bugara u drugom poluvremenu zaustavio je Šemper.

U drugoj utakmici Skupine A, Austrija i Španjolska odigrale su bez pobjednika, 1:1. U drugom kolu Hrvatska igra protiv Austrije, 9. svibnja u 12 sati u Sozopolu.

Tablica:
1. Hrvatska 3
2. Austrija 1
3. Španjolska 1
4. Bugarska 0

06.05.2015., ,
Suci: Raczkowski Pawel (POL), Klaasen Sten (EST), Koskiniemi Ville (FIN)
Četvrti sudac: Reinshreiber Roi (ISR)
Bugarska
0
Hrvatska
2
1Daniel Naumov1Adrian Šemper
2Dimitar Savov3Borna Sosa
64'
4Radoslav Dimitrov
69'
4Martin Erlić
5Kristiyan Slavov5Branimir Kalaica
6Georgi Rusev6Vinko Soldo
10Iliyan Stefanov7Josip Brekalo
13Asen Chandarov
47'
8Neven Đurasek
30'
73'
14Mateo Stamatov9Karlo Igor Majić
15Petko Hristov10Nikola Moro
77'
17Pavel Golovodov16Marko Đira
81'
18Tonislav Yordanov
68'
17Matko Babić
24'
60'
Pričuvni igrači
12Dimitar Sheytanov12Ivan Nevistić
3Danail Ivanov11Davor Lovren
60'
7Aleks Borimirov13Mihael Briški
8Georgi Yanev
47'
14Dino Halilović
79'
73'
9Valentin Yoskov
68'
15Saša Urošević
11Svetoslav Kovachev
69'
18Adrian Blečić
83'
81'
16Georgi Chukalov
Treneri
Aleksandar Dimitrov ((BUL))Dario Bašić

Hrvatska U-17 u srijedu otvara svoj nastup na Europskom prvenstvu. Prvi je protivnik domaćin Bugarska, a izbornik Dario Bašić uvjeren je da njegovi igrači, ukoliko ponove izvrsne kvalifikacijske partije, mogu do dobrog rezultata.

Reprezentativci do 17 godina svoj su put prema završnom turniru europske smotre počeli u listopadu prošle godine, kada su u Mađarskoj uvjerljivo svladali Kazahstan (8:1), remizirali s Izraelom (0:0) i naposljetku svladali domaćina Mađarsku (2:1) za plasman u Elitno kolo.

Tamo su u ožujku odradili još bolji posao te ubilježili sve tri pobjede i sa stilom potvrdili svoju vizu za Bugarsku. Redom su pali domaćin Azerbajdžan (4:0), Srbija (3:0) i Portugal (1:0), a takvi nastupi sugeriraju da Hrvatska tijekom narednih dana u Bugarskoj može do novih uspjeha.

"Spremni smo za prvu utakmicu, makar je uvijek teško igrati na otvaranju, a posebno ako igrate protiv domaćina. Gledali smo neke njihove susrete, premda nije lako dobiti prave informacije o snazi Bugarske s obzirom da nisu morali igrati kvalifikacije", rekao je izbornik Dario Bašić na službenom druženju s novinara uoči početka natjecanja.

Domaća podrška ne bi trebala predstavljati problem njegovim izabranicima: "Moji igrači vole igrati na punim stadionima i pripremili su se na pritisak. Budemo li igrali dobro, publika će to sigurno znati prepoznati".

Hrvatsku u srijedu s početkom u 18 sati igra s Bugarskom u Staroj Zagori, a potom joj slijede ogledi s Austrijom (subota, 9. svibnja u 12 sati u Sozopolu) te sa Španjolskom (utorak, 12. svibnja u 16 sati u Slivenu).

"Pripremili smo određenu strategiju i nadam se da će moji dečki odigrati jednako dobro kao u kvalifikacijama te ostvariti pozitivan rezultat. Naš je cilj igrati utakmicu po utakmicu. Želimo ući u drugi krug, a onda ćemo vidjeti što dalje. Nadam se da će igrači nešto naučiti, pružiti dobre partije i da će poslije ovog turnira biti bolji igrači i bolje osobe", sažeo je izbornik hrvatske želje i ciljeve na Europskom prvenstvu.

Predstavnike medija zanimalo je kriju li se u hrvatskom kadru novi Luka Modrić i Mario Mandžukić.

"Imamo nekoliko igrača pred kojima je velika budućnost, no još je prerano govoriti o novim Modrićima i Mandžukićima", odgovorio je Dario Bašić.

Bašić je na klupi reprezentacije naslijedio Luku Pavlovića, a s njim je u Bugarskoj i vrlo jaka postava stručnog stožera.

"Stekao sam određeno iskustvo u hrvatskim klubovima, a za pomoćnika imam prekaljenog Iliju Lončarevića, nekadašnjeg trenera Dinama. Osim toga, u stožeru su mi i dvojica igrača iz Francuske '98, Petar Krpan i Marjan Mrmić", naglasio je izbornik.

Najboljih šest europskih reprezentacija izborit će mjesto na Svjetskom prvenstvu u Čileu, a Hrvatsku će predstavljati sljedeći igrači:

Adrian Šemper (Dinamo), Matej Hudećek (Dinamo), Matko Babić (Lokomotiva), Branimir Kalaica (Dinamo), Martin Erlić (Parma), Vinko Soldo (Dinamo), Josip Brekalo (Dinamo), Neven Đurasek (Varaždin), Karlo Igor Majić (Dinamo), Nikola Moro (Dinamo), Davor Lovren (Dinamo), Ivan Nevistić (Osijek), Mihael Briški (Dinamo), Marko Gjira (Dinamo), Saša Urošević (Istra 1961), Dino Halilović (Barcelona), Borna Sosa (Dinamo) i Adrian Blečić (Dinamo).