Reprezentacije

Svladana i Austrija

Hrvatska U-17
osigurala
četvrtfinale EP-a!

09.05.2015.
Hrvatska U-17 osigurala četvrtfinale EP-a!
foto: UEFA / Sportsfile
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska reprezentacija do 17 godina starosti drugom je pobjedom na Europskom prvenstvu osigurala prolaz u drugi krug.

U-17: HRVATSKA - AUSTRIJA 1:0 (0:0)
Europsko prvenstvo, Skupina A, 2. kolo.
Sozopol, Bugarska.

Sudac: D. Muntean (Moldova)

Strijelci: 1:0 - Lovren (52')

Žuti kartoni: Filip (49'), Lovrić (55'), Hautzinger (79')

Hrvatska: Šemper, Hudećek, Sosa, Erlić (od 34' Gjira), Kalaica, Soldo, Brekalo, Đurasek, Moro, Lovren (od 66' Babić), Majić (od 80+1' Blečić). Izbornik: D. Bašić.

Austrija: Ehmann, Sahanek (od 75' Danso), Heilmann, Prirsch, Ramadani (od 68' Oppong), Omerović, Wöber, Lovrić, Jakupović (od 63' Hautzinger), Filip, Schmidt. Izbornik: M. Zsak.

 

Hrvatska U-17 u drugom je kolu Europskog prvenstva svladala Austriju 1:0, nakon što je u prvom kolu svladala Bugarsku 2:0.

Schmidt je prvi zaprijetio hrvatskom vrataru Šemperu već u osmoj minuti, a od 34. minute Hrvatska je igrala s Gjirom umjesto ozlijeđenog Erlića. Vratari Ehmann i Šemper istaknuli su se dobrim obranama pri kraju prvog dijela, kada su pucali Soldo i Filip.

Ključni se trenutak utakmice dogodio u 52. minuti utakmice. Pet minuta nakon što je jednu prigodu propustio, Lovren je u mrežu pospremio odbijenu loptu nakon akcije Brekala i Đuraseka.

foto: UEFA / Sportsfile

Mladi su Hrvati tih 1:0 potom sačuvali do kraja utakmice i prvi na Europskom prvenstvu osigurali svoje mjesto u četvrtfinalu, što znači i borbu za plasman na Svjetsko prvenstvo.

U trećem kolu Hrvatska igra protiv Španjolske, u utorak 12. svibnja.

Tablica:
1. Hrvatska 6 (2)
2. Španjolska 1 (1)
3. Austrija 1 (2)
4. Bugarska 0 (1)

09.05.2015., ,
Suci: Muntean Dumitru (MDA), Platonovs Romans (LVA), Jones Gareth Wyn (WAL)
Četvrti sudac: Grujic Danilo (SRB)
Hrvatska
1
Austrija
0
1Adrian Šemper1Fabian Ehmann
2Matej Hudećek7Albin Ramadani
68'
3Borna Sosa9Arnel Jakupovic
63'
4Martin Erlić
34'
12Oliver Filip
49'
5Branimir Kalaica13Anes Omerovic
6Vinko Soldo14Maximilian Wöber
7Josip Brekalo15Paul Sahanek
75'
8Neven Đurasek16Jan Heilmann
9Karlo Igor Majić
81'
18Florian Prirsch
10Nikola Moro19Patrick Schmidt
11Davor Lovren
52'
66'
20Sandi Lovric
55'
Pričuvni igrači
12Ivan Nevistić21Dominik Krischke
13Mihael Briški4Boris Basara
14Dino Halilović6Aleksandar Skrbic
15Saša Urošević8Kevin Danso
75'
16Marko Đira
34'
10Samuel Oppong
68'
17Matko Babić
66'
11Daniel Hautzinger
79'
63'
18Adrian Blečić
81'
17Niklas Kölbl
Treneri
Dario BašićManfred Zsak ((AUT))

Nakon uvodne pobjede nad Bugarskom, Hrvatska U-17 u subotu igra drugu utakmicu na EP-u, protiv Austrije.

Kao vodeća momčad u Skupini A, hrvatska reprezentacija do 17 godina starosti dočekuje dvoboj s Austrijancima u Sozopolu, koji bi mogao osigurati i plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva.

U prvom je kolu Hrvatska svladala domaćina Bugarsku 2:0.

"Imali smo manji problem zbog malog pada u završnici, teško je držati baš cijelu utakmicu na onako visokoj razini. Nešto se na kraju pita i protivnika, a mi smo prekasno postigli drugi pogodak. Da smo uspjeli ranije iskoristiti neku od prilika, sigurno bi i rezultat bio uvjerljiviji, a utakmica znatno prije riješena. To bi nas manje iscrpilo, a možda bi nas sačuvalo i nekih kartona", podsjetio je hrvatski izbornik Dario Bašić.

"Ipak, tih 60 minuta je možda i najbolje što su moji igrači pokazali na terenu, uključujući i kvalifikacije. Usprkos pritisku, sve su dobro podnijeli i ja im čestitam", dodao je.

Generaciju Austrijanaca koja će im danas stajati sa suprotne strane mladi su Hrvati prošle sezone pobijedili 2:0 na razvojnom turniru u Švicarskoj, a Austrija je u prvom kolu europske smotre u Bugarskoj odigrala 1:1 sa Španjolskom.

"Odigrali su dosta dobro protiv favoriziranih Španjolaca, makar imam osjećaj da su odigrali ispod svoje razine. Kada im je pao teret s leđa, kada su zabili gol, opustili su se i pokazali da se dobro brane, ali i da mogu nešto organizirati prema naprijed. Jaki su na lopti, čvrsti i kompaktni. Španjolci su mogli u prvih 20 riješiti utakmicu u svoju korist, no Austrijanci su se obranili i pri kraju čak i bili bolji u nekim segmentima", analizirao je Bašić.

"Postoji i opasnost da ih podcijenimo, s obzirom da smo se lako obračunali s njima, no sve se može brzo okrenuti i bit će ovo sasvim drugačija utakmica, u drugačijim uvjetima. Ulog je veći, značaj je veći i ukazao sam igračima na to. Ući će u utakmicu maksimalno usredotočeni", naglasio je izbornik.

Na raspolaganju će mu ponovno biti i Matej Hudećek nakon odrađene suspenzije, a svi su zdravi i spremni za igru. U odnosu na početnu postavu protiv Bugarske, bit će manjih promjena.

"Nakon analize i s obzirom na formu pojedinih igrača, odnosno umor - nemaju svi isti ritam natjecanja i nekima ovaj ritam teže pada - uvest ćemo jednog ili dvojicu svježih kako bismo dobili na trci i kako bismo proveli svoje taktičke zamisli", najavio je Dario Bašić.

Utakmica Hrvatske i Austrije počinje u 12 sati po hrvatskom vremenu, a u drugom susretu Skupine A sastaju se Španjolska i Bugarska.

Tablica:
1. Hrvatska 3
2. Austrija 1
3. Španjolska 1
4. Bugarska 0