Reprezentacije

Svladana i Slovačka

Čvrsta Hrvatska
dovršila posao i
izborila EP!

21.03.2015.
Čvrsta Hrvatska dovršila posao i izborila EP!
foto: Arhiva HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

U trećoj, odlučujućoj utakmici za plasman na Europsko prvenstvo u Srbiji, Hrvatska je u neizvjesnom dvoboju u Dubrovniku nadjačala Slovačku te kao prva u skupini ostvarila željeni cilj.

SLOVAČKA - HRVATSKA 2:3 (0:2)
Kvalifikacije za EP, Skupina 6, Dubrovnik.

Suci: Ivan Šabanov (Rusija), Pascal Lemal (Belgija)

Strijelci: 0:1 - Marinović (12'), 0:2 - Grcić (18'), 1:2 - Višvader (32'), 2:2 - Drahovsky (34' - p), 2:3 - Jelovčić (34')

Slovačka: Gašparovič, Rick, Kozar, Brunovsky, Drahovsky; Brndiar, Rafaj, Višvader, Kyjovsky, Doša, Zdrahal, Fehervari, Mikita, Bahna. Izbornik: M. Angulo.

Hrvatska: Jukić, Grcić, Novak, Jelovčić, Marinović; Bilić, Stojkić, Grbeša, Bajrušović, Babić, Pandurević, Suton, Matošević, Đuraš. Izbornik: M. Stanković.


Hrvatska i Slovačka s maksimalnih su šest bodova ušle u završni ogled, zahvaljujući visokim pobjedama nad Turskom i Armenijom u prva dva kola. Stankovićevi su izabranici pritom imali i sjajnu gol-razliku (18:0), a u subotu su dobili i izravan, napet i vrlo zanimljiv okršaj za prvo mjesto.

Vodstvo protiv Slovaka osigurao je Marinović u 12. minuti, a Hrvatska je zahvaljujući pogotku Grcića u 18. minuti otišla na odmor s 2:0 u džepu.

foto: Arhiva HNS

Međutim, Slovačka je potvrdila da će biti najtvrđi "orah" na turniru te je u 32. minuti prvo smanjila preko Višvadera, nakon što je Drahovsky pogodio okvir gola, da bi u 34. minuti upravo Drahovsky realizirao kazneni udarac za poravnanje i vratio punu neizvjesnost.

Hrvatska je pak odgovorila na najbolji mogući način: samo 14 sekundi poslije izjednačenja, Jelovčić je zatresao slovačku mrežu za 3:2. U posljednjim je minutama Slovačka pritisnula, no Hrvatska je izdržala nalet, obranila se, ubilježila treću pobjedu i potvrdila svoju vizu za smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta!

U borbi za treće mjesto na tablici, Turska je pobijedila Armeniju 7:3. Hrvatska je tako siguran putnik na Europsko prvenstvo, zajedno s Rusijom, Španjolskom, Italijom, Ukrajinom, Slovenijom i Portugalom, a Slovačka će u dodatne kvalifikacije.

Tablica:
1. Hrvatska 9
2. Slovačka 6
3. Turska 3
4. Armenija 0

21.03.2015., ,
Slovačka
2
Hrvatska
3
1Mário Gašparovič1Ivo Jukić
12Peter Brndiar12Marin Stojkić
5Gabriel Rick20Franko Bilić
33'
9Peter Kozár3Jakov Grcić
17'
13Anton Brunovský7Franco Jelovčić
33'
33'
16Tomáš Drahovský
33'
8Dario Marinović
11'
3Dušan Rafaj10Tihomir Novak
31'
6Attila Fehervári4Kristijan Grbeša
7Juraj Višváder
31'
33'
5Duje Bajrušović
25'
8Ladislav Mikita6Saša Babić
11Matúš Kyjovský9Andrej Pandurević
14Marek Bahna11Josip Suton
15Martin Doša13Vedran Matošević
17Martin Zdráhal14Maro Đuraš
Pričuvni igrači
Treneri
Marcos Angulo ((SVK))Mato Stanković

Hrvatski izbornik Mato Stanković još je jednom mogao uživati u izvedbi svojih reprezentativaca. U četvrtak su s čak 8:0 pobijedili Armeniju.

Dvije visoke pobjede u prve dvije kvalifikacijske utakmice dubrovačkog turnira - Mato Stanković teško je mogao zamisliti bolji uvod u odlučujući okršaj sa Slovačkom, koji je na rasporedu u subotu.

"I drugu smo utakmicu odigrali jako dobro. Promašili smo neke šanse na početku i već me uhvatio strah da nam se to ne bi osvetilo, ali bili smo toliko bolji da naša pobjeda nije dolazila u pitanje. Imali smo nebrojeno mnogo prilika, a na 6:0 smo ubacili u nižu brzinu kako bismo dali svim igračima šansu i sačuvali neke stvari za subotu, da ih Slovaci ne vide", ispričao je zadovoljni Stanković poslije ogleda s Armencima.

Turska je u srijedu svladana još uvjerljivije (10:0), ali o izravnom plasmanu na europsku smotru presudit će tek treće kolo.

"Ništa još nije gotovo, ono zbog čega smo ovdje čeka nas u subotu. Pogledali smo bezbroj njihovih utakmica, puno znamo o njima. Mislim da smo individualno bolji, ali bit će to teška utakmica odličnih protivnika i odlučivat će nijanse. Nadam se da ćemo po treći put odigrati pravu utakmicu i po treći put otići na Europsko prvenstvo", kaže izbornik.

Hrvatska gol-razlika 18:0 uistinu je impresivna: "To je raritet u svim kvalifikacijskim skupinama, a lijepo je imati najbolju gol-razliku od svih reprezentacija".

Stanković na raspolaganju ima široku klupu, a brojni su se reprezentativci uspjeli upisati u listu strijelaca.

"Vidi se pomak u širini klupe, isprofiliralo se još nekoliko igrača, ali treba biti realan i vidjeti kako će sve to izgledati protiv jačih suparnika. Tamo ćemo vidjeti koliko smo napredovali", zaključio je Mato Stanković.