Reprezentacije

Pobjeda protiv prvaka Azije

Hrvatska nadjačala
Japan u Varaždinu

29.11.2015.
Hrvatska nadjačala Japan u Varaždinu
foto: Arhiva HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska reprezentacija u futsalu pobijedila je Japan 4:3 u prijateljskoj utakmici odigranoj u Varaždinu.

HRVATSKA - JAPAN 4:3 (3:0)
Prijateljska utakmica, Varaždin.

Strijelci: 1:0 - Matošević (1'), 2:0 - Grcić (12'), 3:0 - Jelovčić (14'), 3:1 - Sakai (36'), 3:2 - Watanabe (37'), 4:2 - Grbeša (38'), 4:3 - Sakai (40')

Hrvatska: Jukić, Matošević, Grcić, Grbeša, Grbić, Babić, Jelovčić, Pandurević, Novak, Stojkić, Koturović, Horvat, Jelavić, Perić. Izbornik: M. Stanković.

foto: Arhiva HNS

Varaždinska Arena ugostila je prvu od dvije prijateljske utakmice Hrvatske i prvaka Azije, momčadi Japana, uoči kvalifikacijskog turnira za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Osijeku.

Momčad pod vodstvom izbornika Stankovića nastupila je bez Marinovića, Sutona, Bajruševića i Đuraša, a umjesto njih pozvan je i Grbić. Uz lijepu posjetu 1.100 gledatelja i dobru atmosferu, moglo se vidjeti sedam pogodaka i uzbudljivu završnicu u kojoj je Hrvatska uspjela sačuvati svoje vodstvo i ubilježiti pobjedu.

U prvom je poluvremenu Hrvatska povela 3:0, zahvaljujući golovima Matoševića - već u prvoj minuti - te Grcića nakon ukradene lopte i Jelovčića poslije kornera.

foto: Arhiva HNS

Desetak minuta prije kraja Japanci su krenuli u lov na zaostatak s igračem-vratarem te smanjili u 36. minuti preko Sakaija, a zatim i Watanabea minutu poslije.

U 38. minuti Grbeša je vratio Hrvatsku na dva pogotka prednosti (4:2), da bi Sakai nakon odbijene lopte u zadnjoj minuti postavio konačni rezultat (4:3) i ublažio poraz Japana.

Druga prijateljska utakmica s Japanom na rasporedu je u utorak, 1. prosinca, u dvorani Gradski vrt u Osijeku.

29.11.2015.. Gledatelja: 1200
Suci: Danijel Janošević, Nikola Jelć, Saša Tomić
Četvrti sudac: Dino Kramar
Hrvatska
4
Japan
3
1Ivo Jukić12Jun Fujuwara
3Jakov Grcić
12'
1Yushi Sekiguchi
7Franco Jelovčić
14'
2Toshinori Tanaka
10Tihomir Novak9Kaoru Morioka
2Vedran Matošević
1'
7Kotaro Inaba
Pričuvni igrači
12Dragan Stojkić4Rafael Yoshio Sakai
36'
40'
9Andrej Pandurević6Nobuja osodo
16Toni Jelavić3Toru sato
17Luka Perić14Ryosuke Nishitani
4Kristijan Grbeša
38'
13Tomoaki Watanabe
37'
6Saša Babić8Manabu Takita
15Matej Horvat16Yusuke Nakamura
13Renato Koturović10Kazuhiro Nibuya
5Ryuma Kato
18Kazuya Shimizu
Treneri
Mato StankovićMiguel Rodrigo

Hrvatska reprezentacija u futsalu počinje pripreme za kvalifikacijski turnir za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kolumbiji.

U Varaždinu je održana konferencija za medije povodom okupljanja hrvatske reprezentacije u futsalu, koja će od 10. do 13. prosinca u Osijeku tražiti svoj put na svjetsku smotru u Kolumbiji iduće godine.

Hrvatska 10. prosinca (19:30) igra protiv Bjelorusije, 11. prosinca (20:00) protiv Švedske, a 13. prosinca (19:30) protiv Azerbajdžana. Dvije prvoplasirane momčadi ući će u dodatne kvalifikacije.

Na preliminarnom se popisu nalaze Saša Babić (Pesarofano), Toni Jelavić (Pesarofano), Kristijan Grbeša (Nacional), Vedran Matošević (Nacional), Tihomir Novak (Nacional), Luka Perić (Nacional), Renato Koturović (Nacional), Franco Jelovčić (Split Tommy), Josip Suton (Split Tommy), Jakov Grcić (Split Tommy), Ivo Jukić (Split Tommy), Duje Bajrušović (Split Tommy), Marin Stojkić (Split Tommy), Andrej Pandurević (Osijek Kelme), Dario Marinović (ElPozo Murcia), Franko Bilić (Ekonomac), Maro Đuraš (Square) i Matej Horvat (Futsal Dinamo).

Dario Marinović reprezentaciji će se priključiti oko 6. prosinca, a do 9. prosinca izbornik Mato Stanković izabrat će 14 igrača za nastup na kvalifikacijskom turniru.

Stručni stožer, uz izbornika Stankovića, čine treneri Marinko Mavrović i Marin Smoje, voditelj delegacije Boris Durlen, liječnici Davor Ostrunić i Ivan Grgurev, fizioterapeuti Neven Golubar i Andrej Matejčić, tajnik Siniša Bačić te ekonom Dario Žgrablić.

"Izuzetno nam je drago da smo u Varaždinu, a imamo sjajnu podršku HNS-a, koji nam je omogućio nevjerojatno veliki broj okupljanja i protivnike na visokoj razini. Sezonski je ritam naporan, igrači osjećaju i umor, ali susretima s Japanom počinjemo završnu fazu priprema za kvalifikacije. Najvažnije nam je da se nitko ne ozlijedi, a plasman na SP bio bi kruna ove generacije", rekao je trener Marinko Mavrović.

Prva pripremna utakmica protiv Japana igra se u nedjelju, 29. studenoga u Varaždinu u Areni s početkom u 18 sati, a u subotu u 11 sati reprezentativci će se družiti s navijačima na varaždinskom glavnom trgu te dijeliti ulaznice za utakmicu i autograme. Ulaznice će biti dostupne i u prostorijama Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije te na dan utakmice na blagajni dvorane od 16 sati, po cijeni od 20 kuna.

Ivan Novak, tajnik varaždinskog ŽNS-a i Središta Sjever, naglasio je: "Pripreme su odrađene i utakmica može odmah početi. Ulaznice su u prodaji, a zadovoljni smo odazivom. Očekujemo 2.000 do 2.500 gledatelja, pri čemu je dolazak najavio i japanski veleposlanik". Dio prihoda ići će u humanitarne svrhe.

"Varaždin ima privilegiju ugostiti spektakl s prvakom Azije, koji po prvi puta dolazi u Hrvatsku, a s Japanom smo u odličnim odnosima. Arena je prekrasna, a od pripremnih utakmica očekujemo vidjeti gdje smo. I mi i Japanci pripremamo se za kvalifikacije, u kojima očekujemo prolazak u doigravanje s jednog od prva dva mjesta. Osim toga, mi smo rijetka europska momčad koja igra samo sa svojim igračima, bez Brazilaca s državljanstvom", istaknuo je voditelj delegacije Boris Durlen.

Ulaznice za drugi pripremni susret s Japanom, 1. prosinca u Osijeku u dvorani Gradski vrt, također će se moći nabaviti po cijeni od 20 kuna.

"U ime igrača hvala Varaždinu na gostoprimstvu, svi se radujemo nastupu. Nadam se dobroj predstavi, kako našoj, tako i onoj Japana. Mi krećemo u jedan dugačak proces, koji uključuje i kvalifikacije za SP te EP u Srbiji, gdje imamo tešku skupinu. Ipak, vjerujem u ovu generaciju, sposobnu za velike stvari. Treba imati i sreće, a mi ćemo od prvog do zadnjeg dati sve od sebe te u svakoj utakmici dati 100 posto. Valjda će nam se to vratiti", zaključio je reprezentativac Kristijan Grbeša.