Reprezentacije

Za četvrtfinale treba svladati Rusiju

Poraz u prvom
nastupu: Kazahstan
svladao Hrvatsku

05.02.2016.
Poraz u prvom nastupu: Kazahstan svladao Hrvatsku
foto: Getty Images
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska reprezentacija u futsalu poražena je u prvom nastupu na europskoj smotri u Beogradu.

KAZAHSTAN - HRVATSKA 4:2 (3:1)
EP u futsalu, Skupina C.
Arena Beograd, Beograd.

Suci: Ivanov (Ukrajina), Kovacs (Mađarska)

Strijelci: 1:0 - Douglas Jr. (6'), 1:1 - Matošević (7'), 2:1 - Sulejmenov (7'), 3:1 - Žamankulov (17'), 4:1 - Žamankulov (27'), 4:2 - Suton (33')

Žuti kartoni: Jesenamanov (32'), Suton (35'), Higuita (40')

Kazahstan: Higuita, Leo, Douglas Jr., Dovgan, Jesenamanov; Šamro, Sulejmenov, Peršin, Knaub, Grebonos, Žamankulov, Pengrin, Taku, Nurgožin. Izbornik: Cacau.

Hrvatska: Jukić, Grcić, Jelovčić, Marinović, Novak; Bilić, Matošević, Grbeša, Petrović, Babić, Pandurević, Suton, Horvat. Izbornik: M. Stanković.

foto: Getty Images

Reprezentacija Hrvatske susrela se s Kazahstanom u sklopu Skupine C Europskog prvenstva, ali je ostala praznih ruku te u nedjelju mora svladati europskog doprvaka Rusiju za prolaz u drugi krug natjecanja.

U petak, prva su tri pogotka na susretu pala u šestoj i sedmoj minuti, unutar manje od 90 sekundi, a prva se zatresla Jukićeva mreža, kada je precizan bio Douglas Jr. nakon što je Taku pogodio vratnicu.

Uzvratio je Matošević, kaznivši propust kazahstanske obrane, a novo je vodstvo je odmah potom Kazahstanu donio kapetan Sulejmenov poslije prolaska kroz hrvatsku obranu.

Kazahstanci su na odmor otišli s 3:1 u džepu, zahvaljujući novom udarcu Takua, koji je Jukić obranio, ali je Žamankulov bio na pravom mjestu i zakucao loptu pod prečku.

foto: Getty Images

Na teško dostižnih 4:1 povisio je Žamankulov svojim drugim golom na utakmici, u 27. minuti, zaključivši lijepu akciju Kazahstana u kojoj je ostao sam ispred nebranjene mreže.

Izbornik Stanković potom se odlučio za igrača-vratara te je Hrvatska u zadnjih desetak minuta imala nekoliko prigoda, no realizirala je tek onu Sutona na asistenciju Jelovčića, za konačnih 4:2 u 33. minuti. Mogao je Kazahstan pritom i do petog pogotka, no promašivao je ili pogađao okvir gola.

Utakmica s Rusijom na rasporedu je u nedjelju u Areni Beograd s početkom u 18:30.

05.02.2016.
Kazahstan
4
Hrvatska
2
2Higuita1Ivo Jukić
6Leo3Jakov Grcić
9Dovgan11Josip Suton
32'
10Yesenamanov7Franco Jelovčić
19Douglas Jr.
5'
8Dario Marinović
5Zhamankulov
16'
26'
2Vedran Matošević
6'
8Suleimenov
6'
10Tihomir Novak
Pričuvni igrači
1Shamro20Franko Bilić
3Knaub6Saša Babić
4Grebonos4Kristijan Grbeša
7Pengrin9Andrej Pandurević
11Pershin15Matej Horvat
15Taku17Željko Petrović
18Nurgozhin
Treneri
CacauMato Stanković

Reprezentacija Kazahstana bit će prvi protivnik Hrvatskoj na Europskom prvenstvu u futsalu u Srbiji.

Tri dana nakon početka turnira, na teren beogradske Arene istrčat će i hrvatska reprezentacija u futsalu, a u svom će prvom nastupu snage odmjeriti s nacionalnom selekcijom Kazahstana, debitantu na EP-u poznatom po trojici Brazilaca iz klupskog prvaka Europe Kairata i učestaloj upotrebi igrača-vratara.

Mato Stanković i njegovi izabranici na prošle su dvije europske smotre izborili plasman u polufinale i četvrtfinale, a ishod u petak uvelike će odrediti hrvatski uspjeh u Srbiji.

"Svako natjecanje nosi motiv da se napravi još više, prije svega plasman u drugi krug, premda našu skupinu nazivaju skupinom smrti. Ključ je protiv Kazahstana, odradimo li to kako treba, četvrtfinale je izgledno", najavio je hrvatski izbornik.

U sastavu Hrvatske, vratar Jukić ima poteškoća s prstom, a Đuraš s upalom grla, no situacija je bolja u odnosu na prosinačke kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a kazahstanski izbornik Cacau posebno je izdvojio pojedinačnu kvalitetu Marinovića i Jelovčića, na koje će posebno pripaziti.

 

Kazahstan se u srijedu sastao s najbolje rangiranom momčadi Skupine C, europskim doprvakom Rusijom, te je poražen 2:1. Hrvatska tako pobjedom može osigurati mjesto u četvrtfinalu, a Kazahstancima poraz znači i povratak kućama.

"Sadašnji kadar Hrvatske vrlo je sličan onima s prethodnih europskih smotri. Ima tu nekoliko novih, mladih momaka koji su izbacili par starijih, ali je okosnica momčadi ostala ista. Mi koji smo na EP-u 2012. bili mlađi sada smo dosta iskusniji, ali ako u 40 minuta na terenu nismo pravi, iskustvo nam neće ništa značiti. Nijanse odlučuju tako da moramo biti na uistinu dobroj razini", rekao je Dario Marinović.

U drugoj utakmici dana, u Skupini D, u 21 sat sastaju se Azerbajdžan i Češka, a Hrvatska će svoju drugu utakmicu grupne faze odigrati u nedjelju protiv Rusije.

Susret Hrvatske i Kazahstana u Beogradu počinje u 18:30 sati, a sudit će Oleg Ivanov iz Ukrajine i Gabor Kovacs iz Mađarske.