Reprezentacije

Propuštene prilike

Šveđani svladali
Hrvatsku U-17

18.03.2016.
Šveđani svladali Hrvatsku U-17
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

U drugom susretu UEFA Elitnog kola, Hrvatska U-17 morala je priznati i drugi poraz te je ostala bez šanse za plasman na EP.

U-17: ŠVEDSKA - HRVATSKA 2:1 (0:0)
UEFA Elitno kolo, Rovinj.

Sudac: J. Frischer (Estonija)

Strijelci: 1:0 - Isak (65'), 2:0 - Bergqvist (71'), 2:1 - Javorčić (80+2')

Žuti kartoni: Ahmedhodžić (26'), H. Andersson (32'), Knežević (60'), Javorčić (73'), Bergqvist (76'), Briški (80+3')

Švedska: Dahlberg, Stenmark, Erdogdu (od 64' Krusnell), H. Andersson, Colley, Aphrem (od 64' Pettersson), Haksabanović, Bergqvist, Isak, Ahmedhodžić, Bellman (od 76' Marklund). Izbornik: M. Wikman.

Hrvatska: Horkaš, Pranjić, Čolina, Budalić, Briški, Đira (od 75' Tolić), Špikić, Maganjić (od 71' Čuže), Kulenović, Ilić (od 57' Javorčić), Knežević. Izbornik: D. Bašić.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon uvodnog poraza od Velšana u srijedu, izabranici Darija Bašića u petak su snage odmjerili s vršnjacima iz Švedske, koji su naposljetku slavili rezultatom 2:1 i tako osvojili svoje prve bodove na turniru drugog kvalifikacijskog kruga za Europsko prvenstvo. Hrvatska je bez bodova ostala bez prilike za osvajanje jednog od prva dva mjesta.

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska U-17, doduše, dobro je otvorila utakmicu te je Maganjić na samom početku propustio realizirati odličnu prigodu, a potom je iznudio i kazneni udarac. Međutim, Kulenović je s 11 metara pogodio vratnicu.

foto: Drago Sopta/HNS

Novi Maganjićev pokušaj u 15. minuti zaustavio je Dahlberg, a u 45. minuti Špikić nije precizan iz vrlo obećavajuće situacije.

foto: Drago Sopta/HNS

Švedska je pak u drugom poluvremenu iz stigla do dva odlučujuća pogotka. Igrala se 65. minuta kada je Isak prizemnim udarcem iz šesnaesterca matirao Horkaša, dok je u 71. minuti strijelac Isak asistirao Bergqvistu za 2:0.

foto: Drago Sopta/HNS

U samoj završnici, Javorčić je iz kornera ubacio, a Čuže pucao glavom, no Dahlberg je odlično obranio i ponovno sačuvao svoju mrežu, a počasni pogodak za Hrvatsku naposljetku je postigao Javorčić u drugoj minuti sudačke nadoknade, udarcem iz samog srca kaznenog prostora.

foto: Drago Sopta/HNS

U prvoj utakmici dana, Portugal je u Puli svladao Wales 1:0 golom Josea Gomeza te vodi na tablici sa svih šest bodova. U posljednjem kolu, mladi Vatreni u ponedjeljak 21. ožujka igraju upravo protiv Portugala (Aldo Drosina, Pula, 15:30), dok Šveđani u istom terminu na rovinjskoj Valbruni igraju s Velšanima.

foto: Drago Sopta/HNS

UEFA Elitno kolo, Skupina 5:
1. Portugal 6
2. Švedska 3
3. Wales 3
4. Hrvatska 0

foto: Drago Sopta/HNS

18.03.2016., Valbruna, Rovinj
Suci: Frischer Juri (EST), Neemlaid Neeme (EST), Ersoy Kerem (TUR)
Četvrti sudac: Bitnel Deniz Ates (TUR)
Švedska
2
Hrvatska
1
1Pontus Dahlberg
82'
1Dinko Horkaš
71'
2Johan Stenmark Stenmark2Ivan Pranjić
72'
3Emre Erdogdu Erdogdu
64'
3David Čolina
4Hugo Andersson H. Andersson
32'
4Bruno Budalić
7Joseph Colley5Mihael Briški
82'
9Gabriel Aphrem
64'
6Marko Đira
75'
10Sead Haksabanovic Haksabanovic7Dario Špikić
11Teddy Bergqvist
71'
76'
9Josip Maganjić
71'
14Alexander Isak
65'
11Sandro Kulenović
15Anel Ahmedhodzic
25'
14Hrvoje Ilić
57'
16Henrik Bellman Bellman
76'
18Tomislav Knežević
60'
Pričuvni igrači
12Malte Pahlsson Pahlsson12Dominik Kotarski
5Oscar Krusnell Krusnell
64'
8Tom Alen Tolić
75'
6Mirad Garza10Duje Javorčić
73'
82'
57'
8Filip Örnblom13Hrvoje Babec
13Oscar Pettersson
64'
15Josip Rakić
17Adrian Edqvist16Filip Lišnić
18Simon Marklund
76'
17Mario Ćuže
71'
Treneri
Magnus Wikman ((SWE))Dario Bašić

Pred hrvatskom U-17 reprezentacijom drugo je kolo Uefa U-17 Elitnog kola u sklopu kojeg će mladi Hrvati snage odmjeriti sa Švedskom.

Stadion Valbruna u Rovinju i ovoga će petka biti domaćin utakmice hrvatske U-17 reprezentacije u Elitnom kolu U-17 reprezentacija. Nastavak kvalifikacijskog turnira za Europsko prvenstvo u Azerbajdžanu donosi Hrvatima važan dvoboj sa Švedskom u kojem je izabranicima Darija Bašića itekako potrebna pobjeda budući da će nastup na Euru osigurati pobjednici skupina elitnih kola te sedam najboljih drugoplasiranih momčadi.

Hrvati su, naime, Elitno kolo U-17 reprezentacija u srijedu otvorili porazom od Walesa 0:2, dok su Šveđani jednakim rezultatom istoga dana poraženi od Portugala. Hrvatska stoga mora dignuti glave, pokazati što sve zna te se uz bolju igru prikazati u što boljem svjetlu kako bi osvojila važne i vrijedne bodove.

"Švedska je izgubila od Portugala stoga je i nama i Šveđanima ova utakmica posljednja prilika za bodovno približavanje te da konačna odluka padne u trećem kolu. Uvjeren sam da će dečki pronaći snagu i biti bolji. Švedska igra u klasičnom, discipliniranom sustavu 4-4-2, donekle je slična Walesu, ali moramo prije svega voditi brigu o sebi i igrati mirno, odgovorno te ne ponavljati greške iz susreta s Walesom", rekao je izbornik Bašić.

Do samog su Elitnog kola Šveđani, koji ovoga petka neće biti nimalo lak suparnik Hrvatima, stigli kroz kvalifikacijsku skupinu 3 u kojoj su u Finskoj zauzeli drugo mjesto s pet osvojenih bodova nakon pobjede 5:1 nad Maltom, remija 1:1 s Engleskom, ali i Irskom. Hrvati su zaigrali u kvalifikacijskoj skupini 7 u Lihtenštajnu u kojoj su također zauzeli drugu poziciju, ali uz sedam bodova, a svladali su Gibraltar 4:1 i domaćina 2:0 da bi s Češkom odigrali 2:2.

Uoči susreta sa Švedskom hrvatski reprezentativac Mihael Briški za hns-cff.hr kaže:

"Ekipa se uzdigla nakon prošle utakmice na kojoj smo mislili da možemo pobijediti suparnika, ali se na terenu ispostavilo drugačije. Smatram da ćemo u petak protiv Švedske biti puno bolji, dat ćemo sve od sebe i vjerujem da možemo pobijediti Šveđane. Oni su fizički nešto jači pa ćemo se morati malo priviknuti na to i morat ćemo stajati čvršće u obrani. Svi smo motivirani za utakmicu i nadamo se što boljem rezultatu."

Susret drugoga kola Uefa U-17 Elitnog kola između Hrvatske i Švedske na stadionu Valbruna u Rovinju na rasporedu je u 15:30 sati.