Reprezentacije

Svladana Bugarska

Brekalo za uvodnu
pobjedu Hrvatske U-19

23.03.2016.
Brekalo za uvodnu pobjedu Hrvatske U-19
foto: Nikola Kurti
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska U-19 započela je svoj nastup u Elitnom kolu susretom s Bugarima u Rijeci.

U-19: HRVATSKA - BUGARSKA 1:0 (0:0)
UEFA Elitno kolo, Skupina 5.
Stadion Kantrida, Rijeka.

Sudac: P. Ardeleanu (Češka)

Strijelci: 1:0 - Brekalo (53')

Žuti kartoni: Božić (84')

Hrvatska: Šemper, Hudećek, Sosa, Benković, Soldo, Brekalo, Knežević, Balić (od 76' Plantak), Lovren (od 85' Brodić), Božić, Moro (od 67' Fintić). Izbornik: F. Milin.

Bugarska: Mihajlov, Atanasov, Kupenov, Kerčev (od 88' Dimitrov), An. Georgijev (od 76' Aličkov), Al. Georgijev, Jordanov, Cvjatkov (od 73' Apostolov), Krajev, Minkov, Maksimov. Izbornik: S. Todorov.

Hrvatska U-19 pod vodstvom izbornika Ferde Milina uspješno je započela svoj nastup na kvalifikacijskom turniru drugog kruga za odlazak na EP u Njemačkoj, minimalnom pobjedom protiv Bugara.

foto: Nikola Kurti

Mladi su Vatreni u prvom dijelu bili aktivniji, premda je u 19. minuti Šemper morao zaustaviti Georgijeva, a najbolju je akciju Hrvatske u 38. minuti propustio realizirati Lovren, u situaciji kada je krenuo sam prema bugarskim vratima.

Na samom kraju poluvremena, Georgijev je pokušao lobom svladati Šempera, no hrvatski je vratar uspio izbiti loptu preko gola.

I u drugom su poluvremenu Hrvati tražili pogodak, a nagrada je stigla već u 53. minuti, kada se Brekalo na lijevoj strani oslobodio svog čuvara i poslao loptu pod prečku za 1:0.

U 69. minuti Balić je prizemno pucao tik pored gola, a pet minuta poslije glavom je opasno zaprijetio Benković. Bugarski vratar Mihajlov spriječio je novi pogodak Hrvatske i u 79. minuti, kada je pucao Božić.

U prvoj utakmici skupine Belgija je u Kostreni pobijedila Škotsku 2:0 golovima Van Landschoota i Kabira. U drugom se kolu, u petak, sastaju Belgija i Bugarska (Kostrena, 13:00) te Hrvatska i Škotska (Kantrida, 16:00).

UEFA Elitno kolo U-19, Skupina 5:
1. Belgija 3
2. Hrvatska 3
3. Bugarska 0
4. Škotska 0

23.03.2016., Stadion Kantrida, Rijeka
Suci: Ardeleanu Petr (CZE), Molacek Jiri (CZE), Kronlykke Ole (DEN)
Četvrti sudac: Burchardt Jorgen Daugbjerg (DEN)
Hrvatska
1
Bugarska
0
1Adrian Šemper1Mihail Mihaylov
2Matej Hudećek2Stoycho Atanasov
3Borna Sosa3Georgi Kupenov
4Filip Benković5Ventsislav Kerchev
88'
5Vinko Soldo6Antonio Georgiev An. Georgiev
77'
7Josip Brekalo
53'
8Aleksandar Georgiev Al. Georgiev
8Bojan Knežević9Tonislav Yordanov
10Andrija Balić
76'
10Tomas Tsvyatkov
73'
11Davor Lovren
85'
11Bozhidar Kraev
13Ivan Božić
84'
13Galin Minkov
16Nikola Moro
67'
20Angel Maksimov
Pričuvni igrači
12Karlo Letica12Dimitar Mitov
6Karlo Plantak
76'
4Angel Lyaskov
9Fran Brodić
85'
7Viktor Mitsakov
14Tomislav Turčin14Dimitar Burov
15Martin Erlić15Kristian Dimitrov
88'
17Matija Fintić
67'
16Stefan Alichkov
77'
18Ennio Travaglia17Radoslav Apostolov
73'
Treneri
Ferdo MilinSvetoslav Todorov ((BUL))

Pred hrvatskom U-19 reprezentacijom nastup je u Uefa U-19 Elitnom kolu, kvalifikacijskom turniru za Europsko prvenstvo, a koje se od ove srijede održava u Rijeci i Kostreni.

Dan će ove srijede otvoriti Belgija i Škotska koje će zaigrati od 12:30 u Kostreni, dok će svoj prvi susret mladi Hrvati odigrati od 16 sati na stadionu Kantrida u Rijeci i tako će započeti svoj put k Europskom prvenstvu koje će se u srpnju održati u Njemačkoj.

Hrvatska je svoj nastup u Elitnom kolu osigurala na domaćem kvalifikacijskom turniru na kojem je zauzela prvo mjesto uz sedam osvojenih bodova. Pritom su hrvatski reprezentativci svladali Crnu Goru 3:1 i Kazakhstan 1:0 da bi potom odigrali 1:1 s Mađarskom.

U-19 reprezentaciju Hrvatske popunili su donedavni i itekako uspješni U-17 reprezentativci koji se, pak, sada trebaju iskazati na višoj razini i napraviti novi korak u razvoju, dok je pred izbornikom Ferdom Milinom zadaća da uigra ekipu na najbolji mogući način, uklopi igrače i stvori jednu homogenu momčad, jednu obitelj.

Prvi hrvatski suparnik u Elitnom kolu, Bugarska, do kvalifikacijskog turnira za odlazak na EP stigla je preko kvalifikacijske skupine 3 kojoj je domaćin bio Cipar. Smjestila se tamo Bugarska na drugo mjesto s četiri osvojena boda, naime, na otvaranju kvalifikacija minimalno je poražena od Poljske, potom je s 2:1 svladala Luksemburg da bi na kraju s domaćinom odigrala 3:3.

"Bugarska je čvrsta momčad za koju predviđamo da će nas u početku napasti, a potom se povući. Pokušat će nam unijeti nered i zaustaviti našu pas igru, no nadam se da ćemo zbog kvalitete koju ovi momci posjeduju pozitivno riješiti sve svoje probleme koji će se eventualno pojaviti na terenu", kazao je izbornik Milin o hrvatskom suparniku ove srijede.

"Očekujemo prije svega da ćemo odigrati dobru utakmicu. Protiv Bugarske idemo po pobjedu, mi smo kvalitetnija ekipa od njih, ali trebamo to pokazati i na terenu. Dat ćemo sve od sebe da to učinimo budući da nam je cilj izboriti Europsko prvenstvo i ostvariti sve tri pobjede u skupini Elitnog kola. No, idemo utakmicu po utakmicu. Moramo prvo dobro otvoriti Elitno kolo protiv Bugarske, a nakon toga ćemo se pripremati za Škotsku pa potom i za Belgiju. Nadam se da će nas doći što više ljudi bodriti da zajedno izborimo plasman na EP", kazao je za hns-cff.hr kapetan hrvatske U-19 reprezentacije Bojan Knežević.

Susret Uefa U-19 Elitnog kola između Hrvatske i Bugarske na stadionu Kantrida u Rijeci na rasporedu je u 16 sati, a izravni prijenos moći će se pratiti putem livestreama na službenim internetskim stranicama Hrvatskog nogometnog saveza.