Reprezentacije

Uvjerljivo svladana Belgija

Maksimalna Hrvatska
U-19 osigurala EP!

28.03.2016.
Maksimalna Hrvatska U-19 osigurala EP!
foto: Nikola Kurti
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska reprezentacija do 19 godina starosti osigurala je savršenim učinkom, s devet bodova i bez primljenog gola u Elitnom kolu, plasman na završni turnir Europskog prvenstva u Njemačkoj.

U-19: HRVATSKA - BELGIJA 4:0 (2:0)
UEFA Elitno kolo, Skupina 5.
Stadion Rujevica, Rijeka.

Sudac: A. Abdula (Ukrajina)

Strijelci: 1:0 - Benković (37'), 2:0 - Brodić (45'), 3:0 - Lovren (76'), 4:0 - Knežević (90')

Žuti kartoni: Plantak (11'), Weymans (13'), De Medina (48'), Djim (60'), Caufriez (71'), Erlić (72'), Kabir (90+2')

Hrvatska: Šemper, Hudećek, Sosa (od 64' Erlić), Benković, Soldo, Plantak, Brekalo (od 50' Fintić), Knežević, Brodić, Balić (od 77' Moro), Lovren. Izbornik: F. Milin.

Belgija: Jackers, Caufriez (od 74' Van Cleemput), Wouters, Miangue (od 74' Mangala), Schoofs, Weymans, Kabir, Dimata, Djim (od 64' Cuypers), De Medina, Van Landschoot. Izbornik: G. Verheyen.

foto: Nikola Kurti

Nakon dvije pobjede u prva dva susreta Elitnog kola, izabranicima Ferda Milina i bod je protiv Belgije bio dovoljan za osvajanje prvog mjesta u domaćoj kvalifikacijskoj skupini. U prve dvije utakmice svladali su Bugarsku 1:0 i Škotsku 3:0, a naposljetku su najuvjerljiviji bili protiv drugoplasiranog sastava skupine.

Tako je Hrvatska U-19 postala jedan od samo osam sudionika završnog turnira koji je na rasporedu od 11. do 24. srpnja ove godine u Njemačkoj.

Mladi su Vatreni kontrolu nad utakmicom s Belgijom preuzeli u drugoj polovici prvog dijela, a prvi je ozbiljnije zaprijetio Balić udarcem u 24. minuti. Do vodstva je Hrvatska stigla u 37. minuti, kada je Brekalo ubacio iz prekida, a Benković okrenut leđima glavom postiže pogodak.

foto: Nikola Kurti

Potom je ponovno pokušao Balić, u dobroj prilici bio je i Brodić, a tik prije odmora Lovren je s desne strane kaznenog prostora pronašao upravo Brodića, koji efektno s nekoliko metara povisuje na 2:0.

U drugom su poluvremenu Hrvati bez većih poteškoća čuvali svoju prednost, da bi u 76. minuti na proigravanje Brodića Lovren izašao sam pred Jackersa i lobom lijevom nogom postavio 3:0.

foto: Nikola Kurti

Do kraja utakmice pokušao je i Knežević, Šemper je zaustavio dvostruki udarac Mangale, da bi naposljetku Knežević u samoj završnici kaznio neopreznost belgijske obrane za konačnih 4:0.

U drugom susretu trećeg kola Škotska je u Kostreni pobijedila Bugarsku 2:1, golovima Hardieja i Kiltieja, dok je jedini strijelac za Bugare bio Georgijev.

Ždrijeb skupina Europskog prvenstva bit će održan 12. travnja u Stuttgartu.

UEFA Elitno kolo, Skupina 5:
1. Hrvatska 9
2. Belgija 6
3. Škotska 3
4. Bugarska 0

foto: Nikola Kurti

28.03.2016., Stadion HNK Rijeka, Rijeka
Suci: Abdula Anatoliy (UKR), Matyash Viktor (UKR), Molacek Jiri (CZE)
Četvrti sudac: Ardeleanu Petr (CZE)
Hrvatska
4
Belgija
0
1Adrian Šemper1Nordin Jackers
2Matej Hudećek2Maximiliano Caufriez
71'
74'
3Borna Sosa
64'
4Dries Wouters
4Filip Benković
37'
5Senna Miangue
74'
5Vinko Soldo6Lucas Schoofs
6Karlo Plantak
11'
8Marco Weymans
13'
7Josip Brekalo
50'
9Ryan Kabir
90'+2'
8Bojan Knežević
90'
10Nany Dimata
9Fran Brodić
45'
11Tony Djim
60'
64'
10Andrija Balić
77'
14Nathan De Medina
48'
11Davor Lovren
76'
17Jellert Van Landschoot
Pričuvni igrači
12Karlo Letica12Quintijn Steelant
13Ivan Božić3Arno Verschueren
14Tomislav Turčin7Thibault Vlietinck
15Martin Erlić
72'
64'
15Jules Van Cleemput
74'
16Nikola Moro
77'
16Orel Mangala
74'
17Matija Fintić
50'
18Reno Wilmots
18Ennio Travaglia19Hugo Cuypers
64'
Treneri
Ferdo Milin

Pred hrvatskom U-19 reprezentacijom posljednji je susret Elitnog kola u Rijeci, a snage će u odlučujućoj utakmici odmjeriti s Belgijom.

Posljednji dan Uefa U-19 Elitnog kola, kvalifikacijskog turnira za odlazak na Europsko prvenstvo koje će se u srpnju održati u Njemačkoj, Hrvatskoj donosi dvoboj s Belgijom, zadnjim suparnikom na putu prema Euru.

Hrvatska U-19 reprezentacija u dva je dosadašnja susreta Elitnog kola upisala i dvije pobjede. U srijedu je turnir otvorila minimalnom pobjedom nad Bugarskom i pogotkom Josipa Brekala da bi u petak s 3:0 i golovima Frana Brodića, Tomislava Turčina te Brekala bila bolja od Škotske. Belgijanci su, pak, u Kostreni, predvođeni pogocima Jellerta Van Landschoota i Ryana Kabira, otvorili Elitno kolo pobjedom 2:0 nad Škotskom, dok su nad Bugarskom minimalno slavili golom Huga Cuypersa. Hrvatska i Belgija tako će ovoga ponedjeljka odlučivati o putniku na Europsko prvenstvo, a Hrvatima je za plasman dovoljan i remi.

Do samog Elitnog kola Belgija je stigla domaćim kvalifikacijskim turnirom na kojem je osvojila prvo mjesto i sedam bodova. Na otvaranju je s 9:0 svladala San Marino, potom je odigrala 2:2 s Bjelorusijom da bi u posljednjem susretu bila bolja od Švedske 2:0. Hrvatska je također Elitno kolo osigurala domaćim kvalifikacijama i osvojenim prvim mjestom uz sedam bodova. Hrvati su pritom svladali Crnu Goru 3:1 i Kazakhstan 1:0 da bi na kraju odigrali 1:1 s Mađarskom.

"Pred nama je teška utakmica s Belgijom. Radi se o odličnoj reprezentaciji koja je dobro uigrana i ima četiri individualca na koje posebno treba obratiti pozornost. Međutim, u ovom je trenutku za nas najvažnija psihološka priprema kako ne bismo izgorjeli na početku susreta i upali u nered. Pokušat ćemo preuzeti kontrolu nad igrom i prezentirati ono što znamo", kazao je za hns-cff.hr izbornik Ferdo Milin.

"Očekuje nas sigurno najteža utakmica Elitnog kola do sada. Izuzetno smo motivirani. Znamo da je Belgija jedan od najjačih protivnika i važno je da dobro uđemo u utakmicu. Moramo biti taktički disciplinirani i paziti na njihovo brzo okretanje strane. Idemo po pobjedu, iako nam i bod otvara vrata Europskog prvenstva", izjavio je za hns-cff.hr vratar Adrian Šemper.

Susret Uefa U-19 Elitnog kola između Hrvatske i Belgije na Rujevici je na rasporedu u 16 sati, a izravni prijenos moći će se pratiti putem live streama na službenim internetskim stranicama Hrvatskog nogometnog saveza.

galleryimg2
foto: Nikola Kurti
scrollscroll