Reprezentacije

Poraz na otvaranju

Nizozemci nadjačali
Hrvatsku U-19 u Ulmu

12.07.2016.
Nizozemci nadjačali Hrvatsku U-19 u Ulmu
foto: UEFA / Sportsfile
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska reprezentacija do 19 godina starosti poražena je od Nizozemske u prvoj utakmici Skupine B Europskog prvenstva u Njemačkoj.

U-19: HRVATSKA - NIZOZEMSKA 1:3 (1:2)
Europsko prvenstvo U-19, Skupina B, Ulm.

Sudac: A. Žabčenko (Ukrajina)

Strijelci: 0:1 - Bergwijn (17'), 0:2 - Lammers (33'), 1:2 - Brekalo (43'), 1:3 - Bergwijn (85')

Žuti kartoni: Zeefuik (24'), Paal (34'), Erlić (67')

Drugi žuti karton: Zeefuik (54')

Hrvatska: Letica, Hudećek, Anočić (od 80' Čabraja), Erlić, Soldo, Brekalo, Knežević, Brodić, Balić (od 73' Božić), Lovren, Moro (od 67' Ivanušec). Izbornik: F. Milin.

Nizozemska: Van Osch, Zeefuik, Rosario, Ter Avest, Verdonk, Duarte, Bergwijn (od 87' Van der Heijden), Nouri, Lammers (od 61' Eiting), Schuurman, Paal (od 56' Vlap). Izbornik: A. Winter.

Izabranici Ferde Milina u prvom su kolu europske smotre za igrače do 19 godina snage odmjerili s Nizozemcima, koji su osvojili sva tri boda.

foto: UEFA / Sportsfile

Dobar početak Nizozemske, koja je već u prvim minutama zaposlila hrvatskog vratara Leticu, u vodstvo je u 17. minuti pretvorila akcija asistenta Lammersa, koji je precizno ubacio za Bergwijna, a nizozemski napadač glavom pogađa na drugoj vratnici.

Pokušao je potom i raspoloženi Nouri, Letica je zatim zaustavio udarce Schuurmana i Bergwijna, no u 33. minuti Nouri je izvrsnim potezom pronašao prostor za laku završnicu Lammersa i nizozemskih 2:0.

Ipak, mladi su Vatreni smanjili prije odlaska na odmor, zahvaljujući lijepom prodoru Brekala i prizemnom udarcu izvan kaznenog prostora u 43. minuti.

foto: UEFA / Sportsfile

Početkom nastavka Hrvatska je zbog isključenja Zeefuika ostala s igračem više na terenu, no Nizozemska je konsolidirala svoju obranu i unatoč pritisku Hrvatske, čuvala svoju prednost. Pokušaji Lovrena, Erlića, Božića i Solde nisu pronašli metu.

Pobjedu je Nizozemska zapečatila pet minuta prije kraja, kada je Bergwijn pobjegao u protunapad i postavio konačnih 3:1 u Ulmu.

U drugom susretu prvog kola Skupine B igraju Francuska i Engleska, a Hrvatska susret drugog kola protiv Francuske igra 15. srpnja u Aalenu, s početkom u 19:30.

12.07.2016., ,
Suci: Zhabchenko Anatolii (UKR), Vidali Manuel (SVN), Isaksen Geir Oskar (NOR)
Četvrti sudac: Aghayev Aliyar (AZE)
Hrvatska
1
Nizozemska
3
1Karlo Letica1Yanick van Osch
2Matej Hudećek2Deyovaisio Zeefuik
24'
54'
3Silvio Anočić
80'
3Pablo Rosario
4Martin Erlić
67'
4Hidde ter Avest
5Vinko Soldo5Calvin Verdonk
7Josip Brekalo
43'
6Laros Duarte
8Bojan Knežević7Steven Bergwijn
17'
85'
87'
9Fran Brodić8Abdelhak Nouri
10Andrija Balić
73'
9Sam Lammers
33'
61'
11Davor Lovren10Jari Schuurman
16Nikola Moro
67'
11Kenneth Paal
34'
56'
Pričuvni igrači
12Ivan Nevistić16Maarten Paes
6Karlo Plantak13Jurich Carolina
13Ivan Božić
73'
14Carel Eiting
61'
14Luka Ivanušec
67'
15Gino Dekker
15Marijan Čabraja
80'
17Dennis Van Der Heijden
87'
17Matija Fintić18Michel Vlap
56'
18Kristijan Jakić
Treneri
Ferdo MilinAron Winter ((NED))

Hrvatsku U-19 reprezentaciju očekuje Europsko prvenstvo u Njemačkoj, a isto će ovoga utorka otvoriti susretom s Nizozemskom.

Pred mladim je Hrvatima nastup na europskoj smotri koja im u skupini B donosi susrete s Nizozemskom, Francuskom i Engleskom. Do Eura su izabranici Ferde Milina stigli preko kvalifikacijskog turnira na kojem su zauzeli prvo mjesto uz sedam osvojenih bodova. Pritom su hrvatski reprezentativci svladali Crnu Goru 3:1 i Kazahstan 1:0 da bi potom odigrali 1:1 s Mađarskom.

Elitno kolo u Hrvatskoj potom je donijelo tri dvoboja bez primljenog pogotka i siguran plasman na Euro. Svladali su Hrvati Bugarsku 1:0, Škotsku 3:0 i Belgiju 4:0 te su s prvog mjesta u skupini krenuli put Njemačke. Tjedan dana uoči početka turnira Hrvatska se pripremala u Sv. Martinu na Muri, odradila je i prijateljski susret sa Slaven Belupom s kojim je odigrala 1:1 te se okrenula prvoj utakmici s Nizozemskom u kojoj će spoj dvije generacije, 1997. i 1998. godišta, pokazati što sve zna.

"Raspoloženje je jako dobro. Pripremali smo se za prvu utakmicu s Nizozemskom i njihov tradicionalni sustav i nadam se da ćemo biti uspješni. Najbolja su im trojica igrača u napadu te treba paziti na njihovu brzinu i tehničke karakteristike. Međutim, nadam se da će se oni morati više baviti pitanjem kako zaustaviti nas nego mi njih. Svaki trener ima svoj koncept i vjeruje u dobar rezultat, no utakmica traje 90 minuta i treba znati reagirati na pravi način na sve dobro i loše što se može dogoditi", kazao je uoči susreta s Nizozemskom hrvatski izbornik.

Kapetan hrvatske U-19 reprezentacije Bojan Knežević je, pak, dodao:

"Najvažnije je da se dobro odmorimo i da smo se dobro pripremili te da se držimo plana koji smo dogovorili. Važno je i da, kao što je izbornik rekao, uživamo u nogometu, a rezultat bi tada trebao doći sam od sebe. Nizozemska je dobra momčad, ima mnogo kvalitetnih igrača koji su već nastupali u prvim ligama, ali smatram da smo mi svjesni svoje kvalitete i snage te ćemo se boriti za sva tri boda."

Prvi hrvatski suparnik na Euru, momčad Nizozemske, u kvalifikacijskoj je skupini zauzela drugo mjesto svladavši Gibraltar 9:0, Lihtenštajn 2:0 te odigravši 1:1 s Francuskom. Elitno kolo donijelo je Nizozemcima susrete s Ukrajinom, Sjevernom Irskom te Poljskom, a ista je osvojena pobjedama protiv reprezentacija Ukrajine i Sjeverne Irske, dok su s Poljskom odigrali bez pogodaka. Predvođeni najboljim strijelcem na putu prema Euru, Samom Lammersom, nogometaši Nizozemske, prema riječima izbornika Arona Wintera žele osigurati prvo mjesto u skupini, a potom i naslov na turniru.

Susret Uefa U-19 Europskog prvenstva između Hrvatske i Nizozemske u Ulmu na rasporedu je u 12 sati, a sudit će ga Anatolij Žabčenko iz Ukrajine. U drugom susretu skupine B od 19:30 sati u Heidenheimu se sastaju Francuska i Engleska.