Reprezentacije

Kvalifikacijska pobjeda Hrvatica

Video: Šundov
slomila otpor Litve u
Puli

27.11.2020.
Video: Šundov slomila otpor Litve u Puli
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

U svom pretposljednjem nastupu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo hrvatske su reprezentativke upisale drugu pobjedu, ponovno svladavši Litvu.

HRVATSKA - LITVA 1:0 (0:0)
Kvalifikacije za EP 2021., Skupina H.
Stadion Aldo Drosina, Pula.

Sutkinja: R. Welch (Engleska)

Strijelci: 1:0 - Šundov (81')

Žuti kartoni: Gegollaj (57'), Gailevičiute (59'), Dulčić (87'), Gedgaudaite (88'), Vaitukaityte (90+4')

Hrvatska: Bačić, Pedić (89' Pranješ), Balog, Bukač (73' Čanjevac), Dulčić, Spajić (59' Kirilenko), Gegollaj, Landeka, Lubina, Šundov, Šabašov (89' Domazet). Izbornik: M. Prskalo.

Litva: Šeškute, Mikutaite, Piesliakaite, Gedgaudaite, Neverdauskaite, Gailevičiute, Kyžaite (84' Vaičiulaityte), Ruzgute (72' Rogačiova), Vaitukaityte, Sarkanaite (73' Griksaite), Jonušaite (30' Lazdauskaite). Izbornik: R. Viktoravičius. 

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska ženska nogometna reprezentacija snage je s Litvom odmjerila u Puli, a pobjedom je ostala u utrci za osvajanje trećeg mjesta na tablici.

Iako su Prskalove izabranice imale više prigoda za pogodak, mreže su mirovale sve do 81. minute. Tada nakon prekida i gužve u kaznenom prostoru Litve najbolje reagira Šundov i silovito šalje loptu iza leđa litavske vratarke.

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska je kvalifikacijski ciklus otvorila upravo gostujućom pobjedom nad Litvom (2:1), a potom je još uzela i domaći bod protiv favorizirane Švicarske (1:1), vodeće ekipe u skupini.

Natjecanje u Skupini H završit će u utorak, 1. prosinca, kada Hrvatska dočekuje Rumunjsku, također u Puli. Novom bi pobjedom Hrvatice preskočile izravne suparnice za treću poziciju, a u izravnom će okršaju o prvom mjestu odlučivati Belgija i Švicarska.

foto: Drago Sopta/HNS
 

Kvalifikacije za EP (ž), Skupina H:
1. Švicarska 19 (7)
2. Belgija 18 (7)
3. Rumunjska 9 (7)
4. Hrvatska 7 (7)
8. Litva 0 (8)

27.11.2020., Aldo Drosina, Pula. Gledatelja: 0
Suci: Rebecca Welch (ENG), Lisa Rashid (ENG), Emily Carney (ENG)
Četvrti sudac: Abigail Marriott (ENG)
Hrvatska
1
Litva
0
1Doris Bačić22Meda Šeškutė
4Leonarda Balog2Liucija Vaitukaitytė
90'+4'
10Iva Lažeta3Rimantė Jonušaitė
30'
11Kristina Šundov
81'
4Algimante Mikutaitė
13Helena Spajić
59'
5Paulina Sarkanaitė
73'
14Antonia Dulčić
87'
7Dovilė Gailevičiūtė
59'
15Iva Bukač
73'
8Laura Ruzgutė
72'
17Tea Pedić
89'
11Monika Piesliakaitė
18Karla Šabašov
89'
13Vestina Neverdauskaitė
21Fatjesa Gegollaj
57'
16Anika Kyžaitė
84'
22Anela Lubina17Gabija Gedgaudaitė
88'
Pričuvni igrači
12Danijela Vidović1Klaudija Savickaitė
2Ivana Kirilenko
59'
12Viltė Jurgaitytė
5Katarina Pranješ
89'
6Gabija Toropovaitė
16Lucia Domazet
89'
9Greta Guižauskaitė
19Janja Čanjevac
73'
10Monika Griksaite
73'
14Danielė Svirnelytė
15Ugnė Lazdauskaitė
30'
18Tereza Romanovskaja
19Dovilė Dockaitė
20Kamilė Vaičiulaitytė
84'
21Viktorija Čiapaitė
23Loreta Rogačiova
72'
Treneri
Mate PrskaloRimantas Viktoravičius (Lithuania)

Ženska hrvatska A reprezentacija sutra u Puli na stadionu Aldo Drosina od 16 sati protiv Litve igra prvu od dviju posljednjih utakmica u završnici kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo. Druga utakmica na rasporedu je 1. prosinca protiv Rumunjske, također u Puli.

 

Iako su hrvatske nogometašice propustile priliku za plasman na Euro, izbornik Mate Prskalo od svojih igračica traži maksimalnu ozbiljnost.

“Treba se potući do kraja, pripremili smo sve da odigramo dvije ozbiljne utakmice na kraju kvalifikacijskog ciklusa. Riječ je o zahtjevnim ispitima, trebat će uložiti puno truda, strpljivosti i borbe, ali vjerujem da možemo pobijediti i Litvu, i Rumunjsku.”, kaže hrvatski izbornik Mate Prskalo.

Ljestvica skupine H sugerira lagan posao pred sutrašnju utakmicu s obzirom na sedam poraza Litve u dosadašnjem dijelu natjecanja.

“Jednako se pripremamo za obje utakmice koje shvaćamo maksimalno ozbiljno, iako smo svjesni da je Rumunjska puno teži protivnik. Uostalom, volio bih kada bismo se Rumunjkama revanširali za poraz u našoj prvoj utakmici, tijekom koje smo ostavili puno bolji dojam od konačnog rezultata. Međutim, presudile su nam neke pojedinačne pogreške koje ćemo, nadam se, ovaj put svesti na minimum. Ekipa nam je nešto pomlađena u odnosu na dosadašnje utakmice u ovom kvalifikacijskom ciklusu, ali napravit ćemo sve da u ove dvije utakmice ostvarimo maksimalni učinak.”, zaključio je Prskalo.

Na izbornikovom popisu dvadeset je igračica: Ana Dujmović, Matea Bošnjak, Tea Pedić, Anela Lubina, Iva Bukač, Fatjesa Gegollaj, Antonia Dulčić, Karla Šabašov, Ivana Kirilenko, Lucia Domazet, Janja Čanjevac (sve Split), Katarina Pranješ (Osijek), Helena Spajić, Mihaela Horvat (obje SV Horn), Doris Bačić (Juventus), Iva Landeka (Montpellier), Kristina Šundov (Basel), Danijela Vidović (Rijeka), Ana Jelenčić (Hellas Verona) i Leonarda Balog (St. Pölten).

Stručni stožer, uz izbornika Matu Prskala, čine i Božidar Miletić (trener), Stella Gotal (trenerica), Blaž Bugarin (trener vratarki), Vanja Trbojević (fizioterapeutkinja), Antea Buterin (liječnica), Verica Medved (ekonom) i Denis Lukša (tajnik).