Reprezentacije

Međunarodni turnir “Vlatko Marković”

Hrvatska na
premijeri svladala
Katar

23.09.2020.
Hrvatska na premijeri svladala Katar
foto: Dražen Patarčić/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska U-16 reprezentacija svladala je Katar (3:0) u prvom nastupu na drugom izdanju Međunarodnog nogometnog turnira “Vlatko Marković” domaćin kojemu će do nedjelje biti Osijek.

 

Hrvatski su mladići slomili otpor protivnika u samo deset minuta prvoga poluvremena kada su mrežu gostiju pogađali Cukon (26'), Travaglia (33') i Zvonarek (36'). 

foto: Dražen Patarčić/HNS

“Turnir je za nas počeo na najbolji mogući način, a znamo da prve utakmice uvijek sa sobom nose određeni pritisak, pogotovo za nas domaćine koji imamo obavezu postizanja dobrog rezultata. Međutim, dečki su prebrodili sve te male strahove, upisali smo lijepu pobjedu. Doduše, nije bilo jednostavno, moram pohvaliti momčad Katara koja je pokazala određenu kvalitetu.”, kaže izbornik Tomislav Rukavina i najavljuje utakmicu s Crnom Gorom:

foto: Dražen Patarčić/HNS

“Gledali smo dio njihove utakmice s Bugarskom, riječ je o jako dobroj momčadi koja će biti posebno napaljena na nas kao domaćine. Čeka nas težak posao, ali ovi dečki pokazuju da imaju kvalitetu. Još su daleko od onoga što objektivno mogu pokazati, ali vjerujem da će u svakoj sljedećoj utakmici biti sve bolji.”, mišljenja je Rukavina.

Kapetan Rocco Žiković bio je zadovoljan igrom i rezultatom.

“Bili smo puno bolji od suparnika, pobjeda ni u jednom trenutku nije bila upitna. Drago mi je da je ova generacija nastavila uspješan niz, vjerujem da ćemo biti bolji i od Crne Gore i ostvariti dobar rezultat na ovom turniru.”, poručio je Žiković.

foto: Dražen Patarčić/HNS

Premijerni nastup hrvatske reprezentacje na turniru pratili su dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Ante Vučemilović Šimunović, viši savjetnik predsjednika Zorislav Srebrić i glavni instruktor Petar Krpan.

Hrvatska nastup na turniru nastavlja susretom protiv Crne Gore u četvrtak od 16.45 sati na stadonu NK-a Elektra.

HRVATSKA - KATAR 3:0

OSIJEK - Stadion Gradski vrt. Sudac: Dario Bel. Strijelci: 1:0 Cukon (26'), 2:0 Travaglia (33'), 3:0 Zvonarek (36').

HRVATSKA: Poznanović, Perković (54' Žlibanović), Majdančić (63' Plavec Marković), Čaić (54' Ivković), Žiković, Prekodravac (75' Krivak), Cukon (46' Kapulica), Zvonarek (46' Kegalj), Travaglia (46' Sekulić), Vrbančić (46' Duduković), Brajković (54' Gec). Izbornik: Tomislav Rukavina.

Skupina A

Rezultati 1. kola: Bugarska - Crna Gora 1:0, Hrvatska - Katar 3:0. 2. kolo (četvrtak 24.9.): Katar - Bugarska (12.15, NK Elektra), Crna Gora - Hrvatska (16.45, NK Elektra). 

Skupina B 

Rezultati 1. kola: BiH - Rumunjska 0:0, Sj. Makedonija - Zambija (odgođeno za subotu 26.9.). 2. kolo (četvrtak 24.9.): Rumunjska - Sj. Makedonija (10.30, NK Grafičar), Zambija - BiH (17, NK Grafičar). 

foto: Dražen Patarčić/HNS

foto: Dražen Patarčić/HNS
 

foto: Dražen Patarčić/HNS

23.09.2020., Stadion Gradski vrt, Osijek
Hrvatska
3
Katar
0
12Nemanja Poznanović33Amir Hassan T Katoul
2Roko Perković
54'
3Talal Mohammed T B Al-Raeesi
6Marin Prekodravac
75'
28Abdullahi Mohammad Ahmed Sabet
3Patrik Majdandžić
63'
11Mohammed Salem S L Al-Quraishi
8Lovro Zvonarek
36'
41'
5Hassan Mohammed H M Alghareeb
21Roko Brajković
54'
6Talal Atiyaq J Alshaaibi
5Rocco Žiković7Mobark Shanan Kh Hamza
10Luka Vrbančić
41'
10Mahdi Salem S H Almejaba
7Marko Cukon
26'
41'
25Abdullahi Hassan Sharif
9Lorenzo Travaglia
33'
41'
26Ahmed Husham A Alrawi
4Vito Čaić
54'
24Yousef Tarek A M Elkhatib
Pričuvni igrači
1Dorian Klarin1Abdalla Mohamed A Abrahim
18Luka Kapulica
41'
16Yousef Abdulla M J Al-Ishaq
22Marat Žlibanović
54'
19Faisal D S Al-Dosari
13Martin Plavec Marković
63'
2Eissa Abdelbaset E A Elnagar
17Vilim Gec
54'
13Mohamed Emad F Abdelkader
19Diego Sekulić
41'
29Abdulhamid Sebaei
20Dino Kegalj
41'
4Nabil Irfan
11Luka Duduković
41'
9Rashid Abdulaziz S B Al-Abdulla
16Fabijan Krivak
75'
15Awab Elawad A Hussain
14Mate Ivković
54'
14Abdelrahman Khalid M Ahmed
15Ivan Cvetko18Salem Reda Salem Abdulrahman
23Nayef Hamid M A Ahmad
Treneri
Rukavina TomislavHedider Abderrazak

Sve je spremno za početak drugog po redu Međunarodnog turnira “Vlatko Marković” za nogometaše do 16 godina, domaćin kojemu će, u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza i uz sudjelovanje osam reprezentacija, od srijede do nedjelje biti Osijek. U skupini A igrat će Hrvatska, Katar, Crna Gora i Bugarska, a u skupini B Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Zambija i Sjeverna Makedonija. 

Turnir je organiziran uz potporu Fifinog Forward programa, a nosi ime jednog od istaknutijih ljudi u modernoj povijesti hrvatskog nogometa - bivšeg igrača, trenera, izbornika, nogometnog djelatnika i počasnog predsjednika HNS-a Vlatka Markovića, koji je kao predsjednik vodio Hrvatski nogometni savez u razdoblju od 1998. do 2012. godine, a u dobra spominjanja prije sedam godina otišao baš na dan otvaranja 23. rujna.

“Drago mi je da smo u specifičnim uvjetima nastavili tradiciju i drugu godinu za redom organizirali turnir. Nije bilo jednostavno, zbog pandemije koronavirusa morali smo pomaknuti termin održavanja, ali na kraju smo uspjeli. U ovim vremenima, kada i u nogometu vlada “novo normalno” i kada je uglavnom fokus na seniorska natjecanja, velika je stvar organizirati jaki međunarodni turnir U16 reprezentacija. Žao mi je momčadi koje su lani bile oduševljene sudjelovanjem na turniru, poput Argentine, Meksika, Kine, Koreje…, i koje su silno željele doći i ove godine, ali zbog sveopće situacije to nije bilo moguće. Međutim, bez obzira na sve, na turniru će opet igrati osam momčadi i uvjeren sam da ćemo gledati puno dobrih utakmica. Velika hvala predsjedniku Davoru Šukeru i vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza koji su nam, kao i uvijek, bili velika podrška u organizaciji.”, rekao je Petar Krpan, glavni instruktor HNS-a.

foto: Drago Sopta/HNS
 

Hrvatska reprezentacija pod vodstvom izbornika Tomislava Rukavine turnir otvara utakmicom protiv Katara.

“Lijepo je da se nastavila tradicija održavanja turnira u spomen na velikog čovjeka, igrača i predsjednika HNS-a, Vlatka Markovića. Naravno da mi kao domaćini imamo najveća očekivanja, ova generacija je vrlo kvalitetna, u što smo se mogli uvjeriti tijekom održavanja ljetnog kampa u kolovozu. Igrački kadar je vrlo širok pa smo imali i slatkih briga, iako smo imali problema s otkazivanjem pojedinih igrača i sitnih problema s ozljedama, ali na raspolaganju imamo momčad koja može ponuditi puno na ovom turniru.”, ističe Rukavina koji najavljuje zanimljiv nogometni “happening” u Osijeku.

foto: Dražen Patarčić/HNS

“Očekujem vrlo kvalitetan turnir, dolaze i reprezentacije s drugih kontinenata pa će se moći vidjeti raznovrsnost. Našim dečkima će to biti prve međunarodne utakmice takvog tipa, iako su već igrali dvije prijateljske utakmice. Međutim, ipak je ovo turnir, želimo vidjeti njihovu mogućnost prilagodbe na određene protivnike i različite stilove igre protivnika. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se snaći u svemu tome, još su mladi i neiskusni, ali baš zato ćemo vidjeti tko od njih brže upija određene zahtjeve.”, zaključio je Rukavina koji će na raspolaganju imati sljedeći kadar: 

Dorian KLARIN (Dinamo), Nemanja POZNANOVIĆ (Osijek), Lorenzo TRAVAGLIA (Istra 1961), Roko PERKOVIĆ (Osijek), Marat ŽLIBANOVIĆ (Rijeka), Patrik MAJDANDŽIĆ (Dinamo), Martin PLAVEC MARKOVIĆ (Varaždin), Diego SEKULIĆ (Hajduk), Ivan CVETKO (Dinamo), Rocco ŽIKOVIĆ (Istra 1961), Marin PREKODRAVAC (Osijek), Luka KAPULICA (Hajduk), Dino KEGALJ (Dinamo), Luka VRBANČIĆ (Dinamo), Vito ČAIĆ (Dinamo), Fabijan KRIVAK (Lokomotiva), Lovro ZVONAREK (Slaven Belupo), Marko CUKON (Istra 1961), Vilim GEC (Dinamo), Roko BRAJKOVIĆ (Hajduk), Luka DUDUKOVIĆ (Dinamo), Mate IVKOVIĆ (Hajduk).

foto: Dražen Patarčić/HNS
 

Sve utakmice na turniru igrat će se bez prisustva gledatelja.

Raspored utakmica

23. rujna 2020.

BiH - RUMUNJSKA (11.45, NK Grafičar)

BUGARSKA - CRNA GORA (12.15, NK Elektra)

SJ. MAKEDONIJA - ZAMBIJA (17.15, NK Grafičar)

HRVATSKA - KATAR (17, stadion NK Osijek)

24. rujna 2020.

RUMUNJSKA - SJ. MAKEDONIJA (10.30, NK Grafičar)

KATAR - BUGARSKA (12.15, NK Elektra)

ZAMBIJA - BiH (15, NK Grafičar)

CRNA GORA - HRVATSKA (16.45, NK Elektra)

25. rujna 2020.

RUMUNJSKA - ZAMBIJA (10.30, NK Grafičar)

KATAR - CRNA GORA (12.15, NK Elektra)

BiH - SJ. MAKEDONIJA (15, NK Grafičar)

HRVATSKA - BUGARSKA (16.45, NK Elektra)

27. rujna 2020.

Utakmica za 7. mjesto (9.30, NK Grafičar)

Utakmica za 5. mjesto (11, NK Elektra)

Utakmica za 3. mjesto (12.30, NK Grafičar)

Finale (16, stadion NK Osijek)