Reprezentacije

Preokrenuto vodstvo gostiju

Video: Hrvatska
slomila otpor
Albanije, uspješno
otvorila nove
kvalifikacije

27.01.2021.
Video: Hrvatska slomila otpor Albanije, uspješno otvorila nove kvalifikacije
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Na otvaranju kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo u futsalu 2022. godine Hrvatska je u Varaždinu pobijedila reprezentaciju Albanije.

HRVATSKA - ALBANIJA 4:1 (2:1)
Kvalifikacije za Futsal EURO 2022., Skupina 1.
Arena Varaždin, Varaždin.

Suci: Heemsoth (Njemačka), De Sousa (Luksemburg)

Strijelci: 0:1 - Selmanaj (3'), 1:1 - Marinović (19'), 2:1 - Perišić (20'), 3:1 - Marinović (31'), 4:1 - Matošević (35')

Hrvatska: Luketin, Matošević, Jelovčić, Perić, Novak; Primić, Čekol, Jurlina, Perišić, L. Suton, Marinović, J. Suton, Horvat. Izbornik: M. Mavrović.

Albanija: Da Silva, Brahimi, Mejzini, Selmanaj, Kryeziu; Rrapi, Neziri, Shkodra, Karaja, Ramadani, Hasaj, Rexhepaj, Kaca. Izbornik: E. Resuli.

foto: Drago Sopta/HNS

Kvalifikacijski put prema europskoj smotri u Nizozemskoj hrvatsku futsalsku reprezentaciju vodi kroz Skupinu 1, koju čine još Ukrajina, Albanija i Danska, a prvi je izazov bio domaći sraz s Albanijom u Varaždinu. Podršku reprezentaciji došli su dati izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić, izbornik Vatrenih Zlatko Dalić, glavni instruktor HNS-a Petar Krpan, viši savjetnik predsjednika Stjepan Merkaš te član IO HNS-a i predsjednik NS Varaždinske županije Nenad Horvatić.

Pod vodstvom novog izbornika Marinka Mavrovića, međutim, Hrvatska se rano našla u rezultatskom zaostatku, zahvaljujući brzoj akciji Albanije u tri poteza te uspješnoj realizaciji Selmanaja.

foto: Drago Sopta/HNS

U potrazi za izjednačenjem, hrvatski su napori naposljetku urodili plodom u samoj završnici prvog poluvremena. Novak je u 19. minuti iz prekida uposlio strijelca Marinovića, koji pogađa iz blizine, da bi desetak sekundi prije odlaska na odmor Marinović proigrao Perišića, koji je s lijeve strane precizan za hrvatsku prednost na poluvremenu.

Hrvatska je u drugom poluvremenu potvrdila pobjedu. Igrala se 31. minuta kada je Matošević izveo udarac iz kuta, a Marinović lijepim prizemnim udarcem povisio na 3:1, dok je četvrti pogodak ubrzo potpisao Matošević, na dodavanje Perića.

foto: Drago Sopta/HNS

Druga utakmica prvog kola Skupine 1, između Ukrajine i Danske, odgođena je zbog epidemioloških mjera. Hrvatska u drugom kolu gostuje upravo kod Danske, 30. siječnja u Aarhusu.

Kvalifikacije za EP 2022., Skupina 1:
1. Hrvatska 3 (1)
2. Danska 0 (0)
3. Ukrajina 0 (0)
4. Albanija 0 (1)

 

foto: Drago Sopta/HNS

27.01.2021., Arena Varaždin, Varazdin. Gledatelja: 0
Suci: Ingo Heemsoth (GER), Michael Lima De Sousa (LUX), Josip Dujmic (CRO)
Četvrti sudac: Dino Kramar (CRO)
Hrvatska
4
Albanija
1
1Žarko Luketin12Cristiano Cardoso Da Silva
2Vedran Matošević
34'
8Azem Brahimi
7Franco Jelovčić10Mentor Mejzini
9Luka Perić11Halim Selmanaj
2'
10Tihomir Novak13Ermir Kryeziu
8'
Pričuvni igrači
12Zoran Primić1Klodian Rrapi
3Kristian Čekol2Eljesa Neziri
4Josip Jurlina3Arber Shkodra
5Stjepan Perišić
19'
23'
4Rej Karaja
6Luka Suton5Agon Ramadani
29'
8Dario Marinović
18'
30'
6Almir Hasaj
11Josip Suton7Besnik Rexhepaj
15Matej Horvat9Endrit Kaca
Treneri
Marinko MavrovićErind Resuli (Albania)

Hrvatska futsalska reprezentacija sutrašnjom utakmicom protiv Albanije u Varaždinu (19 sati, HNTV) otvara kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo 2022. godine.

Prvi je to od dvaju susreta na otvaranju novog reprezentativnog poglavlja, već u subotu 30. siječnja Hrvatska gostuje u Aarhusu gdje će odmjeriti snage s Danskom.

“Još je sve svježe poslije neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, još uvijek smo pod dojmom tog nesretnog poraza od Češke. Odlučivala je jedna lopta, imali smo priliku za pobjedu, a na kraju se sve okrenulo protiv nas. Što se kaže, od vrha do dna u minuti. Pogodilo nas je sve to, Svjetsko prvenstvo je prilika koja se pruža možda samo jednom u životu, ali… Život ide dalje, moramo okrenuti novu stranicu koliko god bilo teško. Nadam se da će s novim stožerom i novom igračkom snagom stvari krenuti u boljem smjeru.”, kaže kapetan hrvatske futsalske reprezentacije, Franco Jelovčić, koji nudi optimizam uoči novih izazova.

“Europsko prvenstvo je nova prilika za hrvatski futsal, prilika da se dignemo u nove visine. Ova generacija zaslužuje priliku još jednom pokazati koliko vrijedi na velikoj sceni. U tom kontekstu jako me ljuti kada slušam neke priče da smo stari, to su najobičnije gluposti. Novak je malo stariji od nas, ali Marinović i ja imamo trideset ili skoro trideset, Suton 32. Međutim, danas futsal igrači igraju najnormalnije s 35 godina i nitko ih ne smatra starima. Uostalom, daju doprinos na terenu kao da im je 25. Uvjeren sam da ova naša generacija još uvijek ima snage, a mislim da kvaliteta nikad nije bila sporna.”.

Hrvatski reprezentativci odradili su nekoliko zajedničkih treninga u Varaždinu prije sutrašnje premijere.

“Ono što sam primijetio, svi smo puno ozbiljniji u radu, novi izbornik Marinko Mavrović i njegov pomoćnik Duje Maretić donijeli su neku novu snagu i ideje, a mi igrači smo spremni izvršavati sve ono što pred nas stave. Vjerujem da će teren potvrditi to o čemu govorim. Albanija i Danska? Hrvatska je favorit u tim utakmicama, ali ne pada nam na pamet bilo koga podcijeniti, jer svi danas ozbiljno rade. Nije više lako ni s kim igrati kao možda nekad, moramo biti maksimalno oprezni i usredotočeni.”.

Dobri rezultati na početku kvalifikacijskog ciklusa mogu uvelike odrediti ambicije momčadi u nastavku borbe za nastup na Europskom prvenstvu.

“Upravo tako. Osvajanje šest bodova je imperativ. Jako je važno dobro startati, pogotovo sa psihološkog stajališta, to bi nam dalo veliki vjetar u leđa u nastavku kvalifikacija.”, zaključio je Jelovčić.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll