Reprezentacije

Sjajna predstava u Zaporožju

Video: Fantastična
Hrvatska opet
pobijedila Ukrajinu,
na korak do plasmana
na EP!

07.03.2021.
Video: Fantastična Hrvatska opet pobijedila Ukrajinu, na korak do plasmana na EP!
foto: Arhiva HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska futsalska reprezentacija sa stilom je stigla na mali korak do vize za Europsko prvenstvo 2022. godine, uvjerljivom gostujućom pobjedom kod Ukrajine.

UKRAJINA - HRVATSKA 2:7 (2:2)
Kvalifikacije za EP u futsalu 2022., Skupina 1.
Sportska dvorana Junist, Zaporožje.

Suci: K. Naishouler, P. Komppa (Finska)

Strijelci: 0:1 - Matošević (9'), 1:1 - Šoturma (11' - 6m), 2:1 - Zvaryč (12'), 2:2 - Marinović (15'), 2:3 - Marinović (23'), 2:4 - Jelovčić (31'), 2:5 - Kanjuh (32'), 2:6 - Marinović (35'), 2:7 - Suhov (39' - ag)

Žuti kartoni: Malyško (7'), Gudasić (11')

Crveni karton: Cypun (20')

Ukrajina: Cypun, Malyško, Žurba, Pediaš, Kuz; Suhov, Jeromin, Mykytiuk, Myk. Grycyna, Myh. Grycyna, Fareniuk, Korsun, Šoturma, Zvaryč. Izbornik: O. Kosenko.

Hrvatska: Primić, Matošević, Jelovčić, Perić, J. Suton; Vuković, Čekol, Jurlina, Kanjuh, Kustura, Marinović, Gudasić, Horvat, Sekulić. Izbornik: M. Mavrović.  

U četvrtom nastupu u novom kvalifikacijskom ciklusu Hrvatska je upisala i četvrtu pobjedu te dva koja prije kraja natjecanja u Skupini 1 drži prvo mjesto na tablici, koje donosi izravan plasman na europsku smotru najboljih u Nizozemskoj.

Hrvatska je na gostovanju kod Ukrajine - koju je preokretom u završnici osječkog ogleda pobijedila 3:2 - povela u devetoj minuti, kada je Suton iz prekida pronašao strijelca Matoševića, no uskoro je uslijedio brzinski preokret Ukrajinaca. Šoturma je prvo realizirao šesterac, a nepunu minutu kasnije, također nakon prekida, Zvaryč iz daljine pogađa za 2:1.

Međutim, u 15. minuti Marinović briljantnim potezom vara vratara Cypuna za izjednačenje na 2:2, da bi deset sekundi prije odlaska na odmor ukrajinski vratar dobio crveni karton zbog igranja rukom izvan kaznenog prostora.

foto: Drago Sopta/HNS

Brojčanu prednost Hrvati nisu iskoristili, no vrlo je brzo Marinović iz blizine vratio prednost Mavrovićevim izabranicima, da bi Jelovčić fantastičnim pogotkom sa svoje polovice prebacio Suhova za 4:2. Potom su Ukrajinici zaigrali s igračem-vratarem, što je Kanjuh kaznio novim dalekometnim pogotkom, preko cijelog terena.

Marinović je zatim prodorom kroz ukrajinsku obranu povisio na 6:2, a "točku na i" stavio je Suhov autogolom minutu prije kraja dvoboja.

U posljednja dva kvalifikacijska okršaja Hrvatska će gostovati kod Albanije (7. travnja, Tirana) te dočekati Dansku (10. travnja, Varaždin): prvo mjesto može izgubiti samo ako ostane praznih ruku, a Danska pobijedi u sva svoja tri preostala susreta, uključujući i onaj protiv Hrvatske, uz bolji rezultat od 4:1. Europsko prvenstvo na rasporedu je od 19. siječnja do 6. veljače 2022. godine, a u Amsterdamu i Groningenu nastupit će 16 najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Kvalifikacije za Futsal EURO, Skupina 1:
1. Hrvatska 12 (4)
2. Ukrajina 3 (3)
3. Danska 3 (3)
4. Albanija 3 (4)

foto: Drago Sopta/HNS

07.03.2021., Palace of Sport 'Yunist', Zaporizhia
Suci: Kirill Naishouler (FIN), Paavo Komppa (FIN), Yaroslav Vovchok (UKR)
Četvrti sudac: Anton Noiev (UKR)
Ukrajina
2
Hrvatska
7
1Kyrylo Tsypun
19'
1Zoran Primić
3Serhii Malyshko
6'
2Vedran Matošević
8'
10Serhiy Zhurba7Franco Jelovčić
30'
17Oleksandr Pediash9Luka Perić
18Taras Kuz11Josip Suton
Pričuvni igrači
2Oleksandr Sukhov
38'
12Marko Vuković
4Oleh Yeromin3Kristian Čekol
6Mykola Mykytiuk4Josip Jurlina
7Mykola Grytsyna5Davor Kanjuh
31'
9Mykhailo Grytsyna6Duje Kustura
11Artem Fareniuk8Dario Marinović
14'
22'
34'
13Ihor Korsun14Nikola Gudasić
10'
14Petro Shoturma
10'
15Matej Horvat
19Mykhailo Zvarych
11'
16Antonio Sekulić
Treneri
Oleksandr Kosenko (Ukraine)Marinko Mavrović

Hrvatska futsalska reprezentacija sutra (18 sati, HNTV) u Zaporožju igra drugu uzastopnu kvalifikacijsku utakmicu protiv Ukrajine, tijekom koje će nastojati napraviti još jedan korak prema plasmanu na Europsko prvenstvo 2022. godine.

 

Hrvatski su reprezentativci u srijedu u Osijeku protiv istog suparnika ostvarili vrijednu pobjedu (3:2), otkinuli bodove izravnom konkurentu i zasjeli na čelo skupine 1 s maksimalnim učinkom. U slučaju povoljnog ishoda današnje utakmice, Hrvatska će mirno iščekivati preostale ispite protiv Albanije (Tirana, 7. travnja) i Danske (Varaždin, 10. travnja).

“Situacija je škakljiva, svjesni smo da ćemo u slučaju povoljnog rezultata napraviti veliki korak prema plasmanu na Europsko prvenstvo, ali jednako tako znamo da se situacija u suprotnom može zakomplicirati. U svakom slučaju, stojimo čvrsto na zemlji. Bez obzira na našu pobjedu, znamo da nas čeka još jedna neizvjesna utakmica protiv jakog suparnika.”, kaže Duje Maretić, pomoćni trener hrvatske reprezentacije koja je suočena s velikim hendikepom uslijed izostanka prvog vratara, Žarka Luketina.

“Na žalost, Luketin nije mogao putovati s nama zbog ozljede leđa, jedva smo ga osposobili i za prvi susret s Ukrajincima. Što je, tu je, vjerujem da će ga Primić dostojno zamijeniti. Kakvu utakmicu očekujem? Mogli bismo od Ukrajinaca očekivati malo otvoreniju igru, vjerojatno će tražiti iskupljenje za poraz u Osijeku i hvatati zadnji vlak za prvo mjesto. Međutim, uvjeren sam da Hrvatska ima kvalitetu adekvatno odgovoriti.”.

To, uostalom, potvrđuje odlična igra hrvatske momčadi poslije rezultatskog zaostatka u Osijeku.

“Upravo tako, u drugom poluvremenu smo igrali puno bolje, pokazali karakter i potvrdili kvalitetu. Sada tu dobru igru iz drugog dijela moramo ponoviti u Zaporožju. Istina, remi nam itekako odgovara, ali… U futsalu je nemoguće igrati na bod. Nastojat ćemo ponoviti sve ono dobro u našoj igri iz prve utakmice i svesti pogreške na minimum. To je najbolji recept.”, zaključio je Maretić.

foto: Drago Sopta/HNS