Reprezentacije

Rano slomljen otpor Azerbajdžana

Video: Sučić i Šimić
osigurali mladim
Vatrenima uvodnu
pobjedu

02.09.2021.
Video: Sučić i Šimić osigurali mladim Vatrenima uvodnu pobjedu
foto: Dražen Patarčić/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija uspješno je otvorila nove kvalifikacije za odlazak na Europsko prvenstvo, svladavši Azerbajdžan rezultatom 2:0.

U-21: HRVATSKA - AZERBAJDŽAN 2:0 (2:0)
Kvalifikacije za EP 2023., Skupina A.
Gradski stadion, Velika Gorica.

Sudac: D. Šurman (Ukrajina)

Strijelci: 1:0 - Sučić (10'), 2:0 - Šimić (24')

Žuti kartoni: Huseynli (9'), Jusifli (30'), Franjić (33'), Valizada (63')

Hrvatska: Pandur, Čolina, Krizmanić, J. Šutalo, B. Šutalo, Marin (80' Bušnja), Franjić (79' Liber), Sučić (68' Pršir), Kačavenda, Biuk (68' Vidović), Šimić (68' Ljubičić). Izbornik: I. Bišćan.

Azerbajdžan: Mehbalijev, Alizada (46' Džafarov), Husejnov, Huseynli, Celik, Jusifli (46' Garahmadov), Sejidov (78' Asgarov), R. Abdulzade, Zulfugarli, S. Abdulzade (46' Valizada), Gurbanli (77' Gulijev). Izbornik: M. Obradović. 

Nakon povijesnog plasmana u četvrtfinale Europskog prvenstva za igrače do 21 godine ovog ljeta, mlada je reprezentacija u uvelike novom sastavu započela novi kvalifikacijski ciklus, za odlazak na Europsko prvenstvo u Gruziji i Rumunjskoj 2023. godine.

Prvi je suparnik izabranicima Igora Bišćana bio Azerbajdžan, a Hrvatska je u Velikoj Gorici ubilježila sva tri boda. Za konačnih 2:0 pobrinuli su se Luka Sučić u desetoj minuti - iz slobodnog udarca, uz dodir živog zida - te Roko Šimić u 24. minuti, nakon što je u mrežu skrenuo pokušaj Stipe Biuka.

foto: Dražen Patarčić/HNS

Imali su mladi Vatreni tijekom utakmice još nekoliko izglednih prilika za pogodak, a svoje su rano stečeno vodstvo rutinski sačuvali do samog kraja.

U drugom će nastupu snage odmjeriti s Finskom, koja ih na svom terenu dočekuje 7. rujna. Grad domaćin tog susreta bit će Oulu.

foto: Dražen Patarčić/HNS

Kvalifikacije za EP U-21, Skupina A:
1. Austrija 3 (1)
2. Hrvatska 3 (1)
3. Finska 0 (0)
4. Norveška 0 (0)
5. Azerbajdžan 0 (1)
6. Estonija 0 (1)

foto: Dražen Patarčić/HNS

02.09.2021., Stadion NK Radnik, Velika Gorica. Gledatelja: 753
Suci: Denys Shurman (UKR), Oleksandr Korniyko (UKR), Viktor Nyzhnyk (UKR)
Četvrti sudac: Viktor Kopiievskyi (UKR)
Hrvatska
2
Azerbajdžan
0
12Ivor Pandur22Nijat Mehbaliyev
3David Čolina4Mert Çelik
4Boško Šutalo5Rauf Hüseynli
5Josip Šutalo8Sabuhi Abdullazade
46'
6Bartol Franjić
33'
80'
9Musa Gurbanli
78'
7Antonio Marin
80'
11Shakir Seyidov
78'
10Luka Sučić
10'
69'
13Jalal Huseynov
9'
13Krešimir Krizmanić16Farid Yusifli
29'
46'
14Lukas Kačavenda17Rufat Abdullazade
18Stipe Biuk
69'
21Ismayil Zulfugarli
22Roko ŠIMIĆ
24'
69'
23Asim Alizada
46'
Pričuvni igrači
1Dominik Kotarski1Rustam Samigullin
8Jurica Pršir
69'
2Elcin Mustafayev
9Marin Ljubičić
69'
3Arsen Aghjabayov
11Josip Mitrović6Adilkhan Garahmadov
46'
16Adrian Liber
80'
7Turan Valizada
62'
46'
17Ivan Dolček14Vusal Asgarov
78'
19Gabriel Vidović
69'
15Dzhamal Dzhafarov
46'
20Denis Bušnja
80'
19Kamran Guliyev
78'
21Nikola Soldo20Bashir Ayralov
Treneri
Igor BišćanMilan Obradovic (Serbia)

Mlada hrvatska U-21 reprezentacija okupila se pred početak novog kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo 2023. godine i u Velikoj Gorici odradila prvi trening pred premijeru s Azerbajdžanom 2. rujna, odnosno gostovanje u Finskoj pet dana poslije (7. rujna).

Izbornik Igor Bišćan suočio se na početku s neočekivanim otkazima nekolicine igrača, ali bez obzira na to vjeruje u novu momčad i raduje se novim izazovima.

“Vjerujem u ove igrače, pokušali smo izabrati najbolje u ovom trenutku, ali na žalost izgubili smo neke na koje smo računali. Nadam se da ćemo ih u dogledno vrijeme dočekati, a do tad moramo biti pravi. U ovih dan, dva do utakmice s Azerbajdžanom nastojat ćemo napraviti što je moguće bolju atmosferu i prenijeti dečkima neke osnovne ideje o tome što bi naša U-21 reprezentacija trebala predstavljati u ovom natjecanju. Imamo dobra iskustva iz prošlog saziva pa vjerujem da ćemo opet biti uspješni”, kaže Igor Bišćan.

“Ostali smo bez Turine, Bulata, Vasilja, Pašalića i Stanišića, koji možda bude u konkurenciji za drugu utakmicu, ali mislim da ćemo i ovako imati dovoljno dobru momčad da možemo pokazati kvalitetu i pozicionirati se kao momčad koja računa na sam vrh ove skupine. Na početku smo ciklusa, imamo dosta mladih igrača, bit će zanimljivo pratiti ih, a vjerujem da će u budućnosti napraviti iskorak za A reprezentaciju”, pojašnjava izbornik i ovako rezonira snagu prvih protivnika u novom kvalifikacijskom ciklusu:

“Azerbajdžan je puno bolji nego što bi ljudi mogli očekivati, promijenili su momčad, ali imaju nekolicinu jako dobrih igrača. Finci su tipična skandinavska momčad, disciplinirani i jednostavni u igri, a na svom će terenu sigurno biti dodatno motivirani i nastojat će nam pomrsiti račune budući da smo jedni od favorita. Vjerujem u ove dečke, iako se ne poznajemo dovoljno, nadam se da ćemo već u prvim utakmicama iskazati želju, a to je borba za sam vrh”.

foto: Dražen Patarčić/HNS

Luka Sučić debitirat će za U-21 reprezentaciju.

“Sjajan je osjećaj prvi put biti na okupljanju U-21 reprezentacije, radujem se prvim utakmicama. Kod mene nikad nije bilo dvojbe kad je trebalo odlučiti između Austrije i Hrvatske, moj je odabir uvijek bila Hrvatska. Austrija je stalno pritiskala, ali nisu imali šanse”, rekao je Sučić.

Boško Šutalo igrač je s najviše reprezentativnih nastupa u aktualnom sazivu mladih Vatrenih.

“Novi ciklus otvaramo s puno novih igrača, ali imamo isti cilj. Krećemo u nove pobjede sa željom da se plasiramo na Euro i tamo opet napravimo iskorak kao i prošli put. Uoči utakmica protiv Azerbajdžana i Finske preuzimamo ulogu favorita i želimo dvije pobjede na startu. Drago mi je da sam ovdje, nadam se da ću svojim iskustvom pomoći mlađim igračima u fazi adaptacije. Verona? Došao sam na posudbu iz Atalante, to će za mene biti novo iskustvo, ali u ovom trenutku mi je najvažnije igrati. U Atalanti se bilo teško izboriti za mjesto u momčadi s obzirom na to da je konkurencija bila izuzetno jaka”, istaknuo je Šutalo.

foto: Dražen Patarčić/HNS

foto: Dražen Patarčić/HNS

foto: Dražen Patarčić/HNS