Reprezentacije

Europsko prvenstvo U-21

Španjolska u
produžecima
zaustavila Hrvatsku

31.05.2021.
Španjolska u produžecima zaustavila Hrvatsku
foto: Dražen Patarčić/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija završila je svoj nastup na Europskom prvenstvu u četvrtfinalu - bolja je naposljetku bila favorizirana Španjolska.

U-21: ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 2:1 (1:1, 0:0)
Europsko prvenstvo U-21, četvrtfinale.
Stadion Ljudski vrt, Maribor.

Sudac: G. Kruašvili (Gruzija)

Strijelci: 1:0 - Puado (66'), 1:1 - Ivanušec (90+4' - 11m), 2:1 - Puado (110')

Žuti kartoni: Musa (43'), Šutalo (63'), Bradarić (87'), Mingueza (88'), Guillamon (90+3'), Ivanušec (120+1')

Španjolska: Fernandez, Pedrosa (75' Cucurella), Cuenca, Guillamon, Mingueza, Garcia, Zubimendi, Beltran (59' Villar), Gil (83' Miranda), Diaz (83' Pino), Nino (58' Puado). Izbornik: L. de la Fuente.

Hrvatska: Šemper, Bradarić, Gvardiol, Vušković, Šutalo, Babec (71' Bistrović), Ivanušec, Moro (71' Kulenović), Franjić (78' Đurasek), Majer (78' Biuk), Musa (64' Špikić). Izbornik: I. Bišćan.

foto: Dražen Patarčić/HNS

Mladi Vatreni pod vodstvom Igora Bišćana ostvarili su povijesni uspjeh plasmanom u četvrtfinale Europskog prvenstva, uz premijernu pobjedu na završnim turnirima, a prepreka za polufinale bili su branitelji naslova Španjolci.

Hrvatska je u prvom dijelu u Mariboru uspjela parirati Španjolskoj, a u nastavku je držala "nulu" do 66. minute, kada džoker Puado pronalazi prostor za završnicu akciju za vodstvo.

Međutim, u sudačkoj nadoknadi hrvatski je džoker Biuk izborio kazneni udarac, koji je Ivanušec samouvjereno realizirao za kasno izjednačenje na 1:1 i produžetke.

foto: Dražen Patarčić/HNS

U produžecima je Španjolska ipak stigla do pobjedonosnog pogotka, a postigao ga je ponovno Puado, spretnim potezima u hrvatskom šesnaestercu.

Polufinale je u ponedjeljak izborila i Nizozemska, pobjedom nad Francuskom (2:1), a u preostala se dva četvrtfinalna dvoboja, u večernjem terminu, sastaju još Danska - Njemačka i Portugal - Italija.

foto: Dražen Patarčić/HNS

31.05.2021., Ljudski vrt, Maribor. Gledatelja: 1886
Suci: Giorgi Kruashvili (GEO), Levan Varamishvili (GEO), Zaza Pipia (GEO)
Četvrti sudac: Irakli Kvirikashvili (GEO)
Španjolska
2
Hrvatska
1
1Álvaro Fernández1Adrian Šemper
2Oscar Mingueza
88'
4Boško Šutalo
63'
3Adriá Pedrosa
75'
6Joško Gvardiol
4Hugo Guillamón
90'+3'
7Luka Ivanušec
90'+4'
120'+1'
5Jorge Cuenca8Nikola Moro
71'
6Martin Zubimendi10Lovro Majer
78'
7Brahim Díaz
83'
11Domagoj Bradarić
88'
8Fran Beltrán
58'
14Hrvoje Babec
71'
14Manu García16Bartol Franjić
78'
17Bryan Gil
83'
20Petar Musa
43'
64'
19Fernando Niño
58'
22Mario Vušković
Pričuvni igrači
13Josep Martinez12Ivor Pandur
23Iñaki Peña23Ivan Nevistić
9Abel Ruiz2Marin Šverko
10Gonzalo Villar
58'
3David Čolina
11Marc Cucurella
75'
5Martin Erlić
12Juan Miranda
83'
9Sandro Kulenović
71'
15Alejandro Francés13Neven Đurasek
78'
16Antonio Blanco15Krešimir Krizmanić
18Javier Puado
66'
110'
58'
17Kristijan Bistrović
71'
20Yeremi Pino
83'
18Stipe Biuk
78'
21Oihan Sancet19Matej Vuk
22Óscar Gil21Dario Špikić
64'
Treneri
Luis de la Fuente (Spain)Igor Bišćan

Hrvatski izbornik Igor Bišćan i reprezentativac Lovro Majer govorili su na konferenciji za medije dan prije ogleda sa Španjolskom u Mariboru, u četvrtfinalu Europskog prvenstva U-21.

Igor Bišćan

"Odradili smo sve zacrtano, imali smo tri ozbiljna taktička treninga s pripremom igre za suparnika. Nije idealno, ali je dovoljno da prenesemo osnovne ideje, da se one usvoje. Vjerujem da će se to vidjeti na utakmici"

"Opasnost prijeti sa svih španjolskih pozicija, njihova je snaga u ujednačenoj kvaliteti i pojedinaca i momčadi. Taktički su dobri, tehnički tradicionalno španjolski jaki, kombinatorni, puno trče, disciplinirani su i ozbiljni. Igraju s puno dodavanja, kratkim zadržavanjem lopte i jako su nezgodni, svojim stilom guše suparnika i u tome uspijevaju. Učinkoviti su, a primaju malo pogodaka i rijetko gube. Stvarno su favoriti ovog turnira, a mi smo zadovoljni prepustiti im tu ulogu. Imamo svoje kvalitete i svoje šanse"

"Ozračje je preduvjet za dobar rezultat, to se već pokazalo u momčadskim sportovima. Presretan sam vidjeti ponašanje igrača svaki dan, dečki su uspostavili super odnose - teške bitke su ih zbližile te su motivirani, svjesni velike prilike. Mi im tu šansu moramo povećati i biti im podrška. Nadamo se velikim stvarima. Novi su se igrači odlično uklopili, što nije teško u ovako dobroj atmosferi"

"Nećemo biti previše defenzivni, nije ovo grupna faza da možemo proći bez postignutog pogotka; možemo, ali teško da će se to dogoditi. Dio pripreme posvetili smo igri prema naprijed, nadam se da nećemo biti u previše podređenom položaju i orijentirani na obranu. Formacija neće biti kao protiv Portugala. Nećemo riješiti utakmicu u prvih 15 minuta, ali bit ćemo hrabri, pripremili smo određene stvari na tom tragu. Moramo biti agresivni i staviti Španjolce u problem, staviti ih pod pritisak i isprovocirati pogrešku te je kapitalizirati"

Lovro Majer

"Španjolska je uvijek opasna i među favoritima za osvajanje naslova te neće biti lako, ali mislim da smo kvalitetniji nego ikada i da imamo veće šanse za prolazak nego ikada prije. Osjećam se odlično, makar je sezona bila dugačka s nikada više utakmica - još uvijek sam gladan pobjeda, golova i asistencija. Veselim se svakoj utakmici"

"Nisam razočaran izostankom poziva za EURO 2020. Sve ide svojim tokom, sve je kako treba biti. Znam koliko vrijedim i koliko još mogu pokazati. Sve u svoje vrijeme"

"Svaka momčad ima manu, pa tako i Španjolska. Poznati su po lopti u nogama, igri kroz sredinu, brzini i okretnosti. Međutim, znamo što možemo iskoristiti te kako odigrati dobru utakmicu i probati ih iznenaditi. Imali smo više vremena za pripremu - prije je bila drugačija situacija - no smatram da će sve ovisiti o nama. Budemo li pravi, spremni smo proći Španjolsku, pa čak i otići do kraja, do finala"

"Imao sam dosta upita za ulaznice, što mi je drago, neki od mojih najbližih će doći na utakmicu. Već smo pomalo zaboravili koliko je lijepo igrati pred navijačima i zašto se nogomet ustvari i igra. Veselim se da ćemo imati podršku i da će doći što više ljudi"

"Od početka kvalifikacija imamo momčad u kojoj svatko sa svakime ima dobar odnos, dobro se slažemo. Nije to u nogometu često, svi su došli raspoloženi i sretni, i to je naša velika prednost. Svi igrači, i oni koji će početi i oni koji će biti na klupi, u dobroj su formi i to nam je veliki plus.