HNL.hr

Skupština Udruge
Prve lige: prvenstvo
2013./2014. počinje
13. srpnja

29.01.2013.
Skupština Udruge Prve lige: prvenstvo 2013./2014. počinje 13. srpnja
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Predstavnici klubova MAXtv Prve lige okupili su se u Zagrebu u Kući hrvatskog nogometa na redovitoj (50-a po redu) sjednici Skupštine Udruge Prve HNL (nije bilo samo predstavnika RNK Split). Analizirana su izvješća o odigranim utakmicama prvih 19 kola tijekom jesenske sezone na kojima je evidentiran veći prosječan broj gledatelja: 2.567 po utakmici u odnosu na prošlo prvenstvo Lige 16 kada je prosjek iznosio 2.108 gledatelja po utakmici. Također u odnosu na prošlo prvenstvo, u jesenskom dijelu natjecanja evidentiran je i disciplinski sankcioniran bitno manji broj propusta u organizaciji utakmica i prekršaja koje su počinili gledatelji. S tim u vezi predstavnici klubova informirani su o dodatnim aktivnostima koje će se na području sigurnosti utakmica poduzimati tijekom nastavka prvenstva  temeljem zakonskih obveza u dogovoru s predstavnicima MUP-a kako bi se ispoštivale odredbe nadležnih Zakona kao i zahtjevi od strane predstavnika UEFA-e.

Predstavnici sudačke organizacije informirali su predstavnike klubova o izvršenoj analizi suđenja, izrečenim sankcijama za suce koji su počinili greške koje su izravno utjecale na rezultate utakmica te o poduzetim mjerama i dodatnoj edukaciji na predstojećem seminaru sudaca kako bi se broj eventualnih pogrešaka sveo na minimum.

Posebno je zanimljiv bio izvještaj Sportske dimenzije d.o.o. o televizijskoj prezentaciji Lige te povečanom interesu gledatelja za utakmicama MAXtv Prve lige kroz televizijsko ili internetsko praćenje: tijekom jesenske sezone od 113 odigranih utakmica 68 bilo je u izravnom televizijskom prijenosu, a od preostalih 85 do kraja prvenstva planira se realizacija izravnih TV prijenosa sa čak 45 utakmica. Za novo prvenstvo slijedeće godine kada se igra Liga 10 četverokružno planira se televizijski prijenos svih 180 utakmica za što je već pronađen ugovorni partner.

Predstavnici klubova dali su suglasnost na predloženi tekst novog Kodeksa kojim se definira ponašanje svih sudionika na nogometnim utakmicama kojeg će Izvršni odbor donijeti prije nastavka  prvenstva kako bi se dodatno spriječili javni istupi nogometnih djelatnika koji štete ugledu nogometa.

Odlučeno je i da će novo prvenstvo u natjecateljskoj godini 2013./2014. s obzirom na veći broj kola (36) početi sedam dana ranije od uobičajenog termina početka zadnjih nekoliko godina: 1. kolo igrati će se 13. srpnja, u jesenskom dijelu planira se odigravanje 20 kola (sve do 14. prosinca) te nastavak nakon zimske stanke već od 08. veljače 2014. godine. Dodatni razlog za nešto raniji početak je potreba da prvenstvo završi 17. svibnja 2014. godine kako bi se reprezentacija pripremila za nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu uz uvjerenje da će sigurno izboriti pravo nastupa kroz kvalifikacije koje su u tijeku.

Predsjednik Udruge Robert Komen informirao je čanove Skupštne o tijeku zajedničke akcije Udruge Prve HNL, Hrvatskog košarkaškog, rukometnog i vaterpolo saveza kojom se uz podršku Ministarstva sporta od Ministarstva financija traži donošenje uredbe o sustavnom djelomičnom financiranju klubova ova četiri kolektivna sporta kroz dodatni namet na kladioničarske uplate.

Još vijesti