HNL.hr

Suci na trodnevnom
seminaru u Poreču

30.01.2013.
Suci na trodnevnom seminaru u Poreču
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Redoviti pripremni seminar sudaca za proljetnu sezonu Komisija nogometnih sudaca HNS-a, i ovoga puta, organizira u Poreču tjedan dana uoči planiranog nastavka natjecanja MAXtv Prve lige. Razlika između prethodnih godina je u činjenici da će seminar ovoga puta potrajati čak tri dana, dan duže nego prijašnjih sezona: programom je predviđeno trajanje od petka 08. veljače u 10 sati do nedjelje 10. veljače u 14 sati. Na taj način osigurano je više vremena za zajedničke analize suđenja na utakmicama u jesenskom dijelu prvenstva te za dodatnu edukaciju koju planira Komisija kako bi se do kraja prvenstva osiguralo kvalitetnije suđenje i maksimalno izbjegle neke greške koje su uočene na pojedinim utakmicama u proteklih 19 kola prvenstva i kup natjecanju.

Prvi dan seminara uobičajeno je predviđen za kontrolu zdravstvenih kartona i ostale neophodne dokumentacije te provjeru poznavanja Pravila nogometne igre  i tjelesne spreme koja uključuje ispunjenje normi predviđenih FIFA fitnes testom. U večernjim satima Povjerenik za suđenje Ivan Peraić uz video zapise analizirati će suđenje na utakmicama jesenskog dijela prvenstva i upozoriti na propuste koji su se događali.

Subota je rezervirana za stručna predavanja i rad u po grupama na određene teme: jutarnji dio predviđen je za predavanje prof. Borisa Kuble na temu ?Prepoznavanje igre bazirane na destrukciji suparnika?, a potom će suci raditi na ujednačavanju kriterija kod prekršaja, a pomoćni suci na situacijama zaleđa. Popodnevni dio predavanja početi će temom ?Priprema za utakmicu?, potom slijedi međusobni malonogometni ogled sudaca i pomoćnih sudaca na utakmici koja će se odigrati u sportskoj dvorani te nastavak rada u grupama na teme Kazneni udarac i Timski rad (suradnja) uz zajednički večernji sastanak i raspravu na odrađene teme.

U nedjelju u jutro dva sata rezervirana su za praktična stručna predavanja na nogometnom terenu kojima će se također nastojati ujednačiti kriteriji procjene prekršaja te pozicije zaleđa. Nakon toga na zajedničkom sastanku sudaca i članova Komisije raspraviti će se sve eventualne nedoumice ili dileme oko nastavka natjecanja u prvenstvu i kupu, a suci će se upoznati i s novim odredbama Kodeksa o ponašanju svih nogometnih djelatnika i vlastitim obvezama u poštivanju i provedbi normi predviđenih u Kodeksu.

Pri kraju seminara međunarodnim sucima i pomoćnim sucima dodijeliti će se FIFA znakovi za 2013. godinu.

Na seminar se obvezno odazvati 26 sudaca i 27 pomoćnih sudaca s jedinstvene liste nogometnih sudaca Prve i Druge lige. Suci su podijeljeni u tri skupine: 6 sudaca u skupinu Top suci (Batinić, Bebek, Pristovnik, Strahonja, Vučemilović i Vučkov), 12 u Prvu skupinu (Gabrilo, Gerek, Jović, Krečak, Križarić, Ljubičić, Marić, Matoc, Mlakar, Svilokos, Šimčić i Trampus) te 8 sudaca iz skupine Talent programa (Burilo, Grizelj, Klaić, Mihalj, Pejin, Strukan, Zebec i Vidulin). Kod pomoćnih sudaca postoje dvije skupine: 10 ih se nalazi u Top skupini (Conjar, Grgić, Križarić, Krmar, Modrić, Pataki, Perica, Petrović, Premužaj i Vrabec), a preostalih 17 u Prvoj skupini (Ambrinac, Barišić, Berger, Crnčić, Dević, Fegeš, Fejer, Havaić, Hudika, Kezele, Loparac, Menđušić, Olujić, Pejić, Pepur, Radić i Radošević).

Četiri dana kasnije, za četvrtak 14. veljače u Sesvetama (prostorije Nogometne akademije HNS-a), Komisija nogometnih sudaca zakazala je jednodnevni seminar za Kontrolore suđenja Prve (16 kontrolora) i Druge lige (18 kontrolora) te kontrolorke suđenja na utakmicama Prve HNL za žene (3 kontrolorke). Predviđena je zajednička analiza suđenja i ocjenjivanja od strane kontrolora suđenja u jesenskom dijelu prvenstva, predavanje na temu UEFA razvojni program sudaca uz pregled DVD snimke s prigodnim primjerima nekih problematičnih situacija za procjenu sudaca tijekom utakmica, a obaviti će se i teoretska provjera poznavanja propisa i Pravila nogometne igre s ciljem što kvalitetnijeg obavljanja poslova na utakmicama u proljetnoj sezoni.

Još vijesti