HNL.hr

Suci spremni za
nastavak prvenstva

10.02.2013.
Suci spremni za nastavak prvenstva
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Seminar prvoligaških sudaca održan u Poreču od petka do nedjelje pokazao je da su suci spremni za nastavak prvenstva MAXtv Prve lige. Seminar je organizirala Komisija nogometnih sudaca HNS-a i održan je pod izravnom kontrolom i vodstvom predsjednika Dušana Kukića.

Već prvi dan u petak su održane provjere tjelesnih sposobnosti i teoretsko poznavanje Pravila nogometne igre i rezultati su pokazali da su suci potpuno spremni jer su svi ispunili potrebne uvjete i  položili zadane testove. Potvrda je to kontinuiteta dobrog rada sudačke organizacije sa sucima i ispunjavanje kreiterija koji su zadani od strane međunarodnih nogometnih organizacija, FIFA-e i UEFA-e.

Seminaru se nije mogao odazvati sudac Vlado Svilokos zbog zdrastvenih razloga pa ga neće biti na terenima na početku nastavka prvenstva. Jednako tako više na utakmicama u ulozi suca neće biti Alena Gereka koji je pismeno izvijestio Komisiju da zbog drugih životnih obveza odustaje od aktivnog suđenja.

Puno prostora i pažnje na seminaru posvećeno je analizi suđenja na utakmicama u jesenskom dijelu prvenstva sa stručnim objašnjenjima grešaka koje su se događale na utakmicama te savjetima i uputama kako ih maksimalno izbjeći u budućnosti i svesti na najmanju moguću mjeru. Jednako tako suci koji su napravili veće pogreške na utakmicama, a koje su izravno utjecale na rezultat i zbog toga su bili ili jesu pod kaznom, mogli su od članova Komisije i Povjerenika za suđenje dobiti i dodatna pojašnjenja, ali i korisne preporuke kako u nastavku izbjeći takve situacije.

Osim na analizi, radilo se i na ujednačavanju kriterija suđenja za što su se pojedine teme (prekršaji, zaleđa, kazneni udarac, timski rad) obrađivale po grupama i potom na zajedničkom okupljanju analizirali i ujednačavali stavovi po istim situacijama koje su evidentirane tijekom suđenja u jesenskoj sezoni.

Organizirano je i nekoliko stručnih predavanja koja mogu biti od velike pomoći sucima u nastavku karijere. Posebno valja izdvojiti predavanje psihologa na temu "Priprema za utakmicu" gdje su suci dobili niz vrlo praktičnih savjeta kako se što bolje pripremiti za suđenje utakmice ili poraditi na vlastitoj samokontroli i samopouzdanju. Jednako tako veliki interes i raspravu pobudilo je predavanje na temu "Prepoznavanje igre bazirane na destrukciji suparnika" nakon čega su teoretske spoznaje na tu temu suci kroz raspravu mogli primjeniti na konkretna obilježja igre pojedinih momčadi u MAXtv Prvoj ligi kao i nekim karakteristikama i ponašanjima trenera i igrača tijekom utakmice koji imaju izravnu namjeru da na taj način utječu na suce i njihove odluke.

Trodnevno druženje sudaca, razmjena mišljenja i informacija, dobivena nova saznanja kroz stručna predavanja kao i informacije o tome što ih očekuje u nastavku prvenstva, trebalo bi pomoći u eliminiranju dijela grešaka kakvih je nekoliko bilo u jesenskom dijelu prvenstva, a ne bi se smjele događati na ovom nivou natjecanja i suđenja.

Dan ranije od planiranog završetka rada seminar je napustila sudačka četvorka (Marić, Fejer, Crnčić, Šimčić) koja je određena za suđenje odgođene utakmice 19. kola MAXtv Prve lige Osijek-Dinamo koja se igra danas u 17 sati u Osijeku i s kojom započinje proljetni dio prvenstva.

Još vijesti