HNL.hr > Komentari

Na kraju tjedna

U Rusiju i
HNL-kvartet?

30.12.2017.
U Rusiju i HNL-kvartet?
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Nismo samo na kraju tjedna, nego i godine. Što je uobičajena prilika za pogled unatrag. Unaprijed pogotovo. Vrlo je ugodna spoznaja da će Hrvatska idućeg lipnja - nadamo se i srpnju! - biti sudionik velike planetarne revije, World Cupa na ruskim stadionima. Ništa lakše i ljepše od kombinacija glede Dalićeve liste.

Bit će to peta participacija Vatrenih na SP-u. Naravno da ona prva, u Francuskoj '98, ostaje za sva vremena zbog spektakularne bronce. S tim da su nas nijanse dijelile od srebra, možda i zlata. Podsjetit ćemo na Blaževićeve izabranike redoslijedom službenih brojeva: Ladić, Krpan, Šerić, Štimac, G. Jurić, Bilić, Asanović, Prosinečki, Šuker, Boban, S. Marić, Mrmić, Stanić, Soldo, Tudor, Kozniku, Jarni, Z. Mamić, Vlaović, Šimić, Jurčić, Vasilj. Doista brojna desetorica bila su iz klubova HNL: Ladić, Krpan, Šerić, G. Jurić, Prosinečki, S. Marić, Tudor, Šimić, Jurčić i Vasilj! Ćiro je rabio šesnaestoricu neposrednih aktera, a bez ijedne minute prošli su Mrmić, Vasilj, G. Jurić, Šerić, Z. Mamić i Kozniku.

Četiri godine potom u Japanu (turnir se paralelno proširio i na Južnu Koreju) izbornik Jozić na raspolaganju je imao 23 kandidata, to su: Butina, Pletikosa, Vasilj, Jarni, R. Kovač, Šarić, Šerić, Šimić, Šimunić, B. Živković, N. Kovač, Prosinečki, Soldo, Tomas, Vranješ, Vugrinec, Balaban, Bokšić, Olić, Rapaić, Stanić, Šuker, Vlaović. U to doba u HNL-u su igrali Butina, Pletikosa, Vasilj i Olić, potonja dvojica u povijesnom prvaku Zagrebu… Izazov i slast nastupa nisu okusili Butina, Vasilj, Šerić, Balaban i Vlaović.

Dakako da „kockasti“ nisu promašili ni Njemačku '06 u koju je šef Kranjčar odveo reprezentativce koji su se odzivali na sljedeća prezimena: Butina, Pletikosa, Didulica, Tomas, Šimić, R. Kovač, Šimunić, Tokić, Šerić, Srna, Tudor, Vranješ, N. Kovač, Babić, I. Leko, J. Leko, Kranjčar, Modrić, Pršo, Olić, Klasnić, Balaban, I. Bošnjak. Ponovo je nacionalna liga bila zastupljena četvoricom – Pletikosom, Kranjčarom, Modrićem, I. Bošnjakom. Na toj smotri prigodu nisu dobila čak sedmorica: Butina, Didulica, Tokić, Šerić, Vranješ, I. Leko, Balaban.

SP '10 u Južnoafričkoj Republici odvrtio se bez Hrvata, no u novom kvartalu propusta nije bilo i glavni strateg N. Kovač u Brazilu je dresove podijelio formaciji Pletikosa, Vrsaljko, Pranjić, Perišić, Ćorluka, Lovren, Rakitić, Vukojević, Jelavić, Modrić, Srna, Zelenika, Schildenfeld, Brozović, Badelj, Rebić, Mandžukić, Olić, Sammir, Kovačić, Vida, Eduardo, Subašić. Iz ovdašnjih klubova tek Zeleniki i Brozoviću, bi i Močiniću da se nije ozlijedio pa je uskočio Badelj. Poziv za ulazak u teren nisu dočekali Zelenika, Subašić, Schildenfeld, Vida, Vukojević i Badelj.

Iz tih podataka iščitava se štošta zanimljivoga:
- Šerić je nanizao čak tri SP-a i niti minutu igre;
- Uvijek je korišten samo jedan vratar;
- Čudan je „misterij Zelenika“ budući da dečka u međuvremenu nema nigdje;
- Prosječno su u statusu promatrača/navijača s klupe bila šestorica;
- Postupno se dakle smanjivao broj igrača iz Prve HNL: 10-4-4-2, zato što najveće talente zarana transferiramo u inozemstvo.

Kako će biti '18?

Ne odu li u zimskom prijelaznom roku na onu stranu granice najistaknutiji junaci državnog prvenstva s hrvatskom putovnicom, logično je pretpostaviti da će Dalić posegnuti barem za nekolicinom. Po našem skromnom mišljenju u prvi plan zasad se nameću Livaković, Benković, Barišić i Bradarić.

Štoviše, Dinamov golman zapravo je siguran za druženje sa Subašićem i L. Kalinićem. Neki tvrde da zaslužuje i avanziranje. Livaković se zaista kreće trasom od pouzdanog do senzacionalnog, šteta što tuzemni ispiti nisu teži… Benkovićevi gigantski koraci utoliko su važniji što stanje u središtu obrane eventualno neće biti blistavo: Ćorluka je i u Lokomotivu i u selekciji izbivao mjesecima, Lovren je dobio strašnu konkurenciju u Liverpoolu i pitanje je hoće li sačuvati standardnost, Vida je promijenio klub te se brzo mora prilagoditi, uigrati s novim suigračima među kojima je i Mitrović koga u Bešiktašu baš ne forsiraju. Ni Barišićevi izgledi nisu minorni premda je vraćen Strinić, no nije izvjesno da će u dosadašnjoj poziciji biti Pivarić, nejasan je i Leovčev status na tom lijevom boku. A vezni Bradarić marljivošću, vrijednošću i stalnošću opravdano kuca na vrata izbornikova povjerenja.

Vrata koja nisu zatvorena nikome.

Sretno svima!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...