Reprezentacija > Muška > A

Pregled godine

Vatreni u 2017.:
Usponima i padovima
do vize za SP

31.12.2017.
Vatreni u 2017.: Usponima i padovima do vize za SP
foto: Gordan Laušić
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U godini na izmaku hrvatska je nogometna reprezentacija proživjela turbulentne trenutke, uključujući i promjenu izbornika, no naposljetku je ostvarila željeni cilj - plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Prvi dani 2017. godine donijeli su gostovanje na China Cupu u Nanningu, gdje su bez prvih zvijezda reprezentacije ubilježeni remiji (1:1) s južnoameričkim prvakom Čileom i domaćinom Kinom, uz poraze na jedanaesterce. No, brojni su se Čačićevi igrači koji inače nisu u prvom planu predstavili dobrim partijama, a suparničke mreže tresli su Franko Andrijašević te Luka Ivanušec, koji je tako postao najmlađi strijelac Vatrenih u povijesti.

Kvalifikacijski put prema Rusiji nastavljen je u ožujku na Maksimiru, kada je Hrvatska napokon mogla uživati u podršci svojih navijača te je protiv žilave Ševčenkove Ukrajine slavila 1:0 pogotkom Nikole Kalinića. Četiri dana kasnije odrađen je i prijateljski dvoboj u Estoniji, no njega je uz poraz 3:0 obilježila i teška ozljeda Marka Pjace.

Krajem svibnja Hrvatska je po prvi puta zaigrala na sjevernoameričkom kontinentu, oduševila tamošnje simpatizere te sastavljena od igrača dostupnih izvan Fifinog termina u Los Angelesu pobijedila snažni Meksiko 2:1, zahvaljujući preciznosti Duje Čopa i Frana Tudora.

U jednoj od ključnih kvalifikacijskih utakmica, Vatreni su u lipnju posjetili Reykjavik te odmjerili snage s Islandom. U borbenom, čvrstom okršaju početnih 0:0 stajalo je na semaforu sve do 90. minute, kada je Magnusson s(p)retnom reakcijom osigurao Islanđanima sva tri boda, u potpunosti zakomplicirao situaciju u skupini te, pokazalo se, započeo preokret kojim će sjevernjačka senzacija s EP-a izboriti izravnu vizu za Rusiju.

Ipak, Čačićevi su nogometaši u rujnu i listopadu još uvijek imali sve u svojim rukama, a prvi su korak u pravom smjeru napravili u zahtjevnom ogledu s Kosovom u Zagrebu. Utakmica na Maksimiru, naime, prekinuta je zbog obilne kiše te nastavljena idući dan, a u teškim je uvjetima gostujuću obranu uspio probiti Domagoj Vida za konačnih 1:0.

Samo pedesetak sati kasnije, Vatreni su morali i na "vruće" gostovanje u Eskisehir kod Turske. Dobro su se nosili i s umorom i uspjeha željnim domaćinom, čak i velikim sudačkim previdom, imali svoje prigode, da bi u 75. minuti Tosun pronašao put pored Danijela Subašića i uvelike poremetio hrvatske planove.

Finsko gostovanje u Rijeci - prvotno planirano za Osijek - stoga nije ostavljalo nimalo izbora. Pobjeda je bila imperativ, a vodeći pogodak Marija Mandžukića veliko olakšanje. Vrijedi istaknuti kako je tim pogotkom Mandžukić postao drugi najbolji strijelac reprezentacije u povijesti, s 30 pogodaka, iza Davora Šukera s 45. Međutim, Soiri je u samoj završnici poravnao na 1:1, a uslijedila je smjena na klupi: Antu Čačića zamijenio je Zlatko Dalić i poveo reprezentaciju na težak zadatak u Kijev. Trebalo je nadjačati Ukrajinu kako bi se osiguralo barem mjesto u doigravanju.

Junak dana na Olimpijskom je stadionu postao Andrej Kramarić s oba pogotka (2:0), no cijela je momčad zaslužila pohvale za hrabru, kvalitetnu i učinkovitu prezentaciju u najtežim trenucima, pogotovo u drugom poluvremenu. Ždrijeb dodatnih kvalifikacija spario je razigrane Dalićeve izabranike s dobrim poznanikom, uvijek nezgodnom Grčkom.

No, Vatreni su svoje najbolje izdanje ostavili za kraj. U prvom su susretu, pred rasprodanim maksimirskim tribinama, izvanrednom igrom okrunili sjajnu atmosferu i pobijedili Grke s teško dostižnih 4:1. Vrlo su brzo kapetan Luka Modrić i efektni Nikola Kalinić donijeli dva pogotka viška, a nakon što je Papastathopoulos smanjio rezultat, uzvratili su Ivan Perišić i Andrej Kramarić s dvije nove lopte u Karnezisovom golu.

Uzvrat na "temperamentnom" pirejskom Karaiskakisu potom je odrađen rutinski, bez pogodaka, premda su Ivanu Perišiću nedostajali milimetri - njegov je prekrasan udarac zaustavila vratnica. Cijela je zemlja tako mogla još jednom slaviti sa svojim nogometašima: Hrvatska je ponovno sudionik Svjetskog prvenstva! Na kraju godine, Vatreni započinju pripreme za najveću pozornicu, a čekaju ih Messijeva Argentina, talentirana Nigerija i opet Island. Koliko god zvučalo teško, sudeći po prvim nastupima Dalićeve Hrvatske, suparnicima bi moglo biti i znatno teže...

Još vijesti