HNS

Pregled godine

Hrvatskoj titula u
Kupu regija, mladi
Vatreni na zacrtanom
kursu

31.12.2017.
Hrvatskoj titula u Kupu regija, mladi Vatreni na zacrtanom kursu
foto: HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Osim Vatrenih, i iza drugih je hrvatskih reprezentacija sadržajna i zanimljiva godina, a u Hrvatsku je u srpnju stigao i naslov pobjednika Uefinog Kupa regija.

Lijepu je našu na završnom turniru predstavljala momčad Nogometnog središta Zagreb, koja je branila srebro osvojeno prije dvije godine, a kući se vratila sa - zlatom. U finalu se ponovno suočila s irskim predstavnikom, no ovoga je puta Adžić, strijelac za konačnih 1:0, odlučio u hrvatsku korist.

Zagrepčani su se finala domogli osvojivši prvo mjesto u skupini u kojoj su igrale još momčadi iz Portugala, Ukrajine i domaćina Turske. "Bilo je to deset prekrasnih dana. Dojam je tim snažniji što smo prvu utakmicu remizirali, a potom pobijedili u preostala tri susreta", prokomentirao je izbornik Tomislav Gričar.

"Imam samo najljepše riječi, od kampa do ponašanja i igre naših dečki, a na kraju i o proslavi na brodu i povratku u Zagreb. Smatram da u amaterskom nogometu imamo još dvadesetak igrača koji su zavrijedili biti na završnom turniru. Hrvatski amaterski nogomet na visokoj je razini, imamo odlične lige, i možda nam je čak najteže proći hrvatske kvalifikacije za Kup regija", dodao je.

Mlada nogometna reprezentacija, do 21 godine, započela je u 2017. godini kvalifikacijski ciklus za odlazak na EP 2019. godine u Italiji i San Marinu. Gračanovi mladići odlično se drže zacrtanog puta, s obzirom na uvjerljive pobjede protiv Moldove, San Marina i nositelja Češke, sjajan preokret u sudačkoj nadoknadi protiv Bjelorusije te neriješenih 1:1 kod prvog konkurenta za vrh skupine, Grčke.

Nacionalna selekcija do 19 godina u ožujku se pod vodstvom izbornika Milina borila za mjesto na europskoj smotri na kvalifikacijskom turniru Elitnog kola u Portugalu, a u izrazito neizvjesnom raspletu naposljetku je zauzela drugo mjesto, korak iza domaćina. Novi izbornik Jarni poveo je reprezentativce u novi ciklus, a na rovinjskom kvalifikacijskom turniru prvog kruga osvojeno je treće mjesto u konkurenciji Danske, Latvije i San Marina, što nije bilo dostatno za prolaz.

Ovog je svibnja u fokusu bila Bašićeva Hrvatska U-17, domaćin Europskog prvenstva, koja je dugo iščekivani nastup pred svojom publikom okončala tijesnim porazom od Italije (0:1), porazom od Turske (1:4) te uzbudljivim remijem s budućim prvacima Španjolcima (1:1). Poslije tog turnira reprezentaciju je preuzeo Petar Krpan, a u listopadu je odličnim nastupom protiv Albanije, Lihtenštajna i uvijek iznimno kvalitetne Španjolske izboreno je prvo mjesto i nastavak kvalifikacija za sljedeću smotru najboljih.

Hrvatska ženska seniorska reprezentacija, pod vodstvom izbornika Miletića, odradila je na proljeće nekoliko uspješnih prijateljskih provjera te na jesen krenula u kvalifikacije za SP 2019. godine. Upisan je odličan remi u Ukrajini s igračicom manje, osvojen je i vrijedan bod u Mađarskoj, a pružen je i kvalitetan otpor favoriziranim Šveđankama i Dankinjama.

Hrvatska reprezentacija u futsalu u travnju je nastupila na kvalifikacijskom turniru za EP 2018. godine te u konkurenciji domaćina Ukrajine, Belgije i Crne Gore osvojila drugo mjesto, koje je vodilo u rujansko doigravanje. Tamo su Stankovićevi izabranici snage odmjerili s Francuzima, koji su u uzbudljivim dvobojima bili za pogodak bolji i osigurali vizu za Sloveniju. Hrvatska je, osim toga, u listopadu osvojila međunarodni prijateljski turnir u Kini.

Još vijesti