Natjecanja > Lige > SuperSport HNL

Pregled godine

Povijesna sezona
Rijeke, pohvale za
europska postignuća

31.12.2017.
Povijesna sezona Rijeke, pohvale za europska postignuća
foto: nk-rijeka.hr
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Sezona hrvatskog prvenstva 2016./2017. ostat će upamćena po povijesnom, premijernom naslovu prvaka momčadi Rijeke.

Rijeka je pod vodstvom slovenskog stručnjaka Matjaža Keka upisala 27 pobjeda, sedam remija i tek dva poraza u samoj završnici natjecanja, što je bilo dovoljno za dva boda više od Dinama i prekid trijumfalne serije Modrih.

Prvoligaško je društvo morao napustiti posljednjeplasirani Split, dok je pretposljednja Cibalia ostanak osigurala u doigravanju protiv Gorice. Prvak druge lige, Rudeš, po prvi je puta ušao u elitno društvo.

Šlag na tortu Rijeka je dodala osvajanjem Hrvatskog kupa, finalnom pobjedom upravo nad Dinamom. U Varaždinu je bilo 3:1 za sastav s Kvarnera, koji je potom predstavljao Hrvatsku u Ligi prvaka.

U drugom je pretkolu nadjačala velške New Saintse, u trećem austrijski RB Salzburg na golove u gostima, da bi grčki Olympiakos ipak bio previsoka posljednja prepreka prema grupnoj fazi. Stoga je Rijeka zaigrala u skupini Europske lige i osvojila treće mjesto, iza Milana i AEK-a, a ispred bečke Austrije. Od Europe se oprostila vrijednom domaćom pobjedom nad talijanskim velikanom.

Dinamo je u kvalifikacijama za Europsku ligu svladao norveški Odd pa ispao od albanskog Skenderbeua, Hajduk je bio bolji od bugarskog Levskog i danskog Brondbyja da bi ga zaustavio tek ugledni engleski Everton, a posebno je upečatljiv bio nastup Osijeka. Zekićevi su nogometaši nadjačali andorsku UE Santa Colomu, švicarski Luzern te slavni nizozemski PSV, a naposljetku su "zapeli" na Austriji iz Beča.

Četiri hrvatska kluba u play-offu europskih natjecanja sjajno su postignuće, naglasio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker:

"Ovo je briljantan rezultat, rezultat za pamćenje! Trebamo biti uistinu ponosni na ove uspjehe. Svi zaslužuju pohvale, od igrača preko struke do rukovodstva klubova - bravo za svakoga tko je dao doprinos. Vidjeli smo koliko Hrvati vole nogomet, koliko građanima znače uspjesi njihovog kluba, i kolika je vrijednost hrvatskog klupskog nogometa".

Nogometašice Osijeka nastavile su svoj impresivan niz u HNLŽ te osvojile 11. uzastopni, a 21. prvenstveni naslov ukupno. Slavile su sa svih 18 pobjeda i nevjerojatnom gol-razlikom 157:2 ispred Agrama i Splita, a Mateja Andrić kao prva "topnica" lige postigla je 39 pogodaka. U finalnoj utakmici Kupa protiv Trnave Goričan uzele su i Kup, a u kvalifikacijskoj skupini Lige prvakinja Osječanke su u kolovozu ostale iza islandskog Stjarnana.

Igrači zagrebačkog Nacionala okitili su se dvostrukom krunom hrvatskog futsala, a tijekom jeseni ponovili su prošlogodišnji europski uspjeh te izborili plasman u Elitno kolo Lige prvaka, među 16 najboljih momčadi Starog kontinenta. Tamo su opet ostavili izvrstan dojam, uključujući i pobjedu nad bivšim europskim prvakom Dinom iz Moskve.

Domaća hrvatska nogometna natjecanja, Hrvatski Telekom Prva liga i Hrvatski nogometni kup, proslavili su 2017. godine jubilarnih 25 godina od podjele prvih trofeja. Dinamo ima 18 naslova prvaka, Hajduk šest, a po jedan su osvojili Zagreb i Rijeka. Kup su osvajali Dinamo (14), Hajduk (6), Rijeka (4) te Osijek (1) i Inter (1).

Još vijesti