HNS

Demantij objavljenog teksta

Priopćenje za
javnost Nevena
Šprajcera

03.01.2018.
Priopćenje za javnost Nevena Šprajcera
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Hrvatski nogometni savez ovim putem objavljuje reakciju Nevena Šprajcera na tekst objavljen u dnevnim novinama "Jutarnji list".

Priopćenje Nevena Šprajcera prenosimo u cijelosti:

U dnevnim novinama "Jutarnji list" u broju od 03. siječnja 2018. objavljen je na naslovnoj stranici naslov "Poruka Šukeru. Čovjek osuđen zbog mita, HNS-ov koordinator Neven Šprajcer, ilegalno je radio u sportu".

Na trećoj stranici objavljen je članak pod naslovom "Prva kazna Janičine sportske inspekcije. Šukerov koordinator natjecanja pola godine ilegalno radio u tijelima HNS-a".

U tekstu se navodi da sam ja (Neven Šprajcer), bivši predsjednik Nogometnog saveza Karlovačke županije, unatoč zaprekama iz Zakona o sportu nastavio obnašati tu funkciju i da sam tek nakon rješenja Sportske inspekcije dao ostavku na navedenu dužnost što nema veze s istinom.

Oba naslova i veći dio teksta su neistine, a ostatak teksta su poluistine. Naime, meni je zapreka za obavljanje dužnosti predsjednika županijskog saveza i zastupnika u Skupštini HNS-a nastala krajem rujna, kada je osuđujuća presuda postala pravomoćna.

Prvu informaciju o tomu dobio sam 6.10.2017. usmeno od tajnika HNS-a g. Vladimira Ivete koji me je izvijestio da je HNS 5. listopada 2017. zaprimio presudu od strane Županijskog suda u Zagrebu. O donošenju te presude odnosno o njenoj pravomoćnosti nisam imao saznanja, a službeno je nikada nisam primio već je ista objavljena na oglasnoj ploči Županijskog suda u Zagrebu.

Istog dana o tomu sam obavijestio tajnika NS Karlovačke županije, a dana 9. 10. 2017. podnio sam pisanu ostavku na mjesto predsjednika Nogometnog saveza Karlovačke županije i zastupnika u Skupštini HNS-a. Stoga je netočna tvrdnja iz članka da sam ostavku dao 9. 11. 2017.

Sportska inspekcija je svoj dolazak u nadzor NS Karlovačke županije najavila 16.10.2017. a isti je izvršila dana 19. 10. 2017. NS Karlovačke županije 30.10.2017. zaprima rješenje od ureda sportske inspekcije da mora sazvati skupštinu u roku od 60 dana iako je isto već bilo u planu saveza te je Izborna skupština sazvana i održana 8.12.2017. godine.

Prema tomu, sve tvrdnje novinara "Jutarnjeg lista" da mi je Sportska inspekcija zabranila rad, odnosno da sam tek nakon njenog rješenja podnio ostavku i prestao biti predsjednik Nogometnog saveza Karlovačke županije, neistinite su. Shodno tomu, neistinite su (da upotrijebim blagi izraz) i tvrdnje iz naslova da sam ilegalno radio "u sportu" (naslovnica), odnosno "tijelima HNS-a" (treća strana) i da sam "ilegalno obnašao dužnost čelnika karlovačkog Nogometnog saveza od svibnja do 9. studenoga prošle godine".

Isto tako nije bilo nikakvih kazni Sportske inspekcije prema bilo komu kako se navodi u naslovu na trećoj strani.

Novinaru Marinu Deškoviću i njegovom uredniku koji su ove laži objavili u udarnom prostoru svojih novina, kako bi napredovali u svom djelovanju, preporučujem odličnu knjigu Javiera Cercasa o majstoru laži, „Prevarant“. Iz nje mogu naučiti kako se laži mogu zaista prikazati kao istina, a ne pisati neistine koje stvarnost lako demantira. Barem iz poštovanja prema čitateljima.

Ja ću svoju satisfakciju potražiti kroz traženje objave demantija na identičnim stranicama Jutarnjeg lista (na kojima je objavljen neistiniti tekst), a iza toga možda i sudskim putem.

Neven Šprajcer

Još vijesti