HNL.hr > Komentari

S ove strane Bospora

Velika ljubav
Bešiktaša i Hrvata

04.01.2018.
Velika ljubav Bešiktaša i Hrvata
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Vrlo su cijenjeni naši nogometaši i treneri u Bešiktašu, među Crnim orlovima (turski: Kara Kartallar) na europskoj strani Istanbula. Nakon Marijana Mrmića, Vedrana Runje i Anthonyja Šerića koji su bili prvotimci Crno-bijelih, zatim stožernika Slavena Bilića, Nikola Jurčevića i Miljenka Raka, danas u prvom sastavu tog uglednog i uspješnog kolektiva imamo Domagoja Vidu i Mateja Mitrovića te Mrmića kao učitelja vratara. 

Pet od deset, tako se može reći za službene dvoboje hrvatske i turske A-reprezentacije. Jer Vatreni su se otkad postoje u neovisnoj Hrvatskoj deset puta plasirali na velike međunarodne završnice – pet kontinentalnih, pet svjetskih prvenstava – a čak pet puta pritom su im se ispriječili turski ratnici mirnodopskim sredstvima: na finalnim turnirima u Engleskoj 1996., Austriji 2008. i Francuskoj 2016. te u play-offu za također EP 2012. u Poljskoj. U prethodnim kvalifikacijama premijerno u ciklusu za SP. Kao što se zna, prolazili smo bolje. Tu su i dva prijateljska sraza, na turniru u Japanu 1997. i u Zagrebu kao uigravanju za portugalski EP 2004.

A osim aktera navedenih u uvodu turskim su meridijanima prolazili brojni Hrvati, no svakako su prednjačili Tomislav Ivić i Otto Barić za kormilom Fenerbahčeove struke, Robert Prosinečki u Kayserisporu, Igor Tudor u Karabuksporu i donedavno Galatasarayu plus mušketiri u kopačkama Davor Vugrinec (Trabzonspor), Milan Rapaić (Fenerbahče) i Stjepan Tomas (Fenerbahče, Galatasaray, Gaziantep), s naznakom da je Tomas u međuvremenu zaredao asistentskom ulogom trenerima u Gaziantepu, Sivassporu, Göztepeu i Akhisarsporu.

Najnoviji prilog tezi glede odnosa Kara Kartallara jest sjajni reprezentativni stoper Vida koji se upravo pridružio svome Slavoncu, suigraču u „kockastom“ Mitroviću. Koliko znači predsjedniku Fikretu Ormanu, šefu momčadi Senolu Gűnesu i armiji navijača zorno se ocrtavalo nekidan, napose sa stotinama tifoza koji su ga više nego bučno dočekali na aerodromu „Atatürk“. Nema sumnje da će „plavi repić“ vehementno izboriti i status ljubimca u Vodafone Areni koja prima 41.903 gledatelja.

Crno-bijeli osnovani 1903. nipošto ne sustaju u pohodu na treći naslov prvaka zaredom, premda poslije 17 kola u Süper Ligu 18 na pola prvenstva zaostaju za vodećim Istanbul Basaksehirom šest bodova (imaju 30), za GS-om pet, a za trećeplasiranim Fenerom tri koraka, izjednačeni s Kayserisporom i Göztepeom, na 29 je Trabzon…

- Ništa nije gotovo, naravno da mi ne odustajemo ni za milimetar! – ovog četvrtka predvečer poručio je Marijan Mrmić, čim su nakratko prestale brojne obveze na pripremama u podjednako glasovitoj i famoznoj zoni Antalyje. – Mi smo u Beleku. Boravimo u ekstra luksuznom hotelu Gloria, na raspolaganju su nam dva savršena igrališta i svi ostali sadržaji. Iako je kompleks namijenjen i drugim nogometašima, svakako i košarkašima i atletičarima, ovdje smo sami kako bismo uživali u potpunom miru.

I stvaralačkom radu. Jer Bešiktaš je klub-gigant, s 15 naslova državnog šampiona i 9 trijumfa u nacionalnom kupu. Čime ipak zaostaje za Galatasarayem (20/17) i Fenerbahčeom (19/6).
- Nosi nas podatak o prvim mjestima u sezonama 2015./2016. i 2016./2017. Intrigira još jedna repriza!

Marijan je tu bio čuvar mreže od 1996. do 1998. U novoj funkciji je godinu i pol. Priča:
- Budući da smo na Euru u Francuskoj bili u skupini s Turskom (i pobijedili fantastičnim pogotkom Luke Modrića, nap.a.) sreo sam se s mnogim starim prijateljima i znancima. Tako i s Günesom, negdašnjim vratarem Trabzonspora s kojim je uzeo nekoliko pokala namijenjenih najboljoj momčadi te ogromne zemlje. Senol je bio i izbornik, upravo on je Tursku doveo do povijesnog trećeg mjesta na Mondialu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji pa naslijedio baš nas, brončane iz Francuske 1998. Pozvao me u Bešiktaš, ali naravno da tada o tome nisam htio razgovarati, zauzet poslom u selekciji. Vratili smo se kući, ja otišao na more misleći da je „ono“ bila usputna ponuda, kad jednog petka dođe poruka „Trening je u nedjelju u 18.00, čekamo te“.

Za šest mjeseci došao je Mitrović, Sada, eto, i Vida.
- Matej? On je mlad, jasno da računaju s njim. Ne mora biti stoper, može i na zadnjeg veznog. Igrao je krajem prosinca s Osmanlisporom u osmini-finala kupa, na strani smo dobili 4:1. Domagoj se opravdano tretira strašnim pojačanjem, već ga obožavaju. Nadam se da gazde s nama trojicom nisu pogriješili. Inače, ne bih ja o općim kadrovskim pitanjima, moja briga su vratari.

Španjolac Fabricio Martin Agosto Ramirez, domaći rutiner Tolga Zengin i Ukrajinac na isteku roka Denys Boyko s obzirom na to da jedan od dvojice iz protokola treba biti s turskom putovnicom.
- Sporazumijevamo se turskim i engleskim. Posrijedi su izvrsni sportaši i ljudi.

Bešiktaš je dominirao skupinom Lige prvaka, daleko za leđima ostavljajući Porto, Leipzig i Monaco:
- U gostima smo tukli svakoga. Ništa neobično, na sceni je skup reprezentativaca s raznih strana.

Predstoje Bayernovci u sljedećoj rundi?
- Na našem travnjaku 20. veljače, na Allianz Areni 14. ožujka. Bit će opasno i nama i njima!

Orlovima teže utoliko što su prodali Cenka Tosuna, Evertonu za 27 milijuna eura.
- Lakše utoliko što smo kupili Domagoja Vidu!

MM nastavlja:
- Ne bismo nimalo zaostali u prvenstvu da se tako autoritativno i potpuno nismo postavili u Europi, da nije bilo ozljede, kartona i malog umora.

Logično je pretpostaviti da će Vida u stoperski par s Pepeom, portugalskim internacionalcem koji je dugo bio član Reala, to bi značilo da će na klupu srpski univerzalac Duško Tošić, suprug pjevačice Jelene Karleuše. Pojavljuje li se dama…?
- Ponekad. Vidim je po završetku utakmice. Nisam čuo kako pjeva.

Zanimljivo da u prvom kolu nastavka lige, ukupno osamnaestom, 21. siječnja gostuju u Antalyiji.
- Milina je igrati i natjecati se u Turskoj, na bilo kojem od četrdesetak raskošnih stadiona, vrhunskih po svemu, natkrivenih tribina, grijanih terena, pred masovnom i glasnom publikom.

Kažu da je raskošno i u Beverly Hillsu. Naime, ne tek onom kalifornijskom, već i – varaždinskom!
- To je naš kvart. Ista ulica, moja i izbornikova. Kuće su nam na oko 200 metara, praktički smo susjedi.

Marijan Mrmić i Zlatko Dalić druže se četvrt stoljeća:
- U Varteksovoj svlačionici od 1993. do 1996. Kasnije je on bio sportski direktor i trener, ja trener golmana.

Evo ih i u službi A-Hrvatske!
- Valjda ne moram govoriti kakav je…?

Nema potrebe. Dovoljno je pogledati semafor.
- U ožujskom FIFA-terminu priključujem se ekspediciji za mini-turneju Amerikom, za provjere s Peruancima i Meksikancima.

Marijanovi puleni Subašić, Kalinić, Livaković?
- Prvoklasni. Subašić je u idealnoj formaciji francuske lige makar mu nije ugodno zbog silnih Monacovih odlazaka, ne ide preko noći, a usprkos svemu odmah su do PSG-a koji je potrošio nevjerojatno bogatstvo na pojačanja. Lovre u Gentu sve odrađuje izvanredno. Dominik je mlad, super potencijal godinama standardan u Prvoj HNL što je važno jer stalno napreduje.

Ne naziru se promjene u toj domeni?
- Nema razloga, ta trojka zaslužuje povjerenje i podršku. Samo da se dečki spreme, i da blistaju.

Hrvatska u Rusiji?
- Sve je otvoreno, sve moguće, sve izvjesno. Bit će to pravi festival nogometa na kojem ćemo dokazati zašto smo desetljećima tako visoko. Puni respekta za sve. Oni za nas isto tako, imaju i zašto!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...