HNL.hr > Komentari

Intervju tjedna

Ante Vučemilović-Šimunović:
"Pomirba je ključ, a
HNS-ova ruka je
pružena!"

12.01.2018.
Ante Vučemilović-Šimunović: "Pomirba je ključ, a HNS-ova ruka je pružena!"
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Logično je da u prvoj polovini prvog mjeseca na ovoj stranici gostuje prvi dopredsjednik HNS-a. Dužnosnik s gotovo tri desetljeća u vrhu hrvatskog nogometa, u slavonskom i osječkom oduvijek. Vrlo poduzetan i sposoban. Po zvanju diplomirani pravnik, kao osoba kulturan, srdačan, vječito nasmijan. Stručnjak i za stvaranje prijatelja. Sigurno ga cijene i neprijatelji, ako ih ima.

Do Davora Šukera na čelu Savezove nomenklature jesu Ante Vučemilović-Šimunović, Ante Kulušić, Robert Markulin, Damir Mišković i Tomislav Svetina. Predsjednik i petorica dopredsjednika, s Vučemilović-Šimunovićem dakle kao prvim među jednakima. Iako je to suvišna definicija – da je jednak, ne bi bio prvi.
- Potpredsjedničku dužnost obnašao sam i početkom devedesetih, u eri povijesnog vođe Mladena Vedriša.

Dakako, Vedriša koji je vedrio i oblačio i u Beogradu, napose pak na ljubljanskoj sjednici kad je hrvatski ogranak razdružio ni ne trepnuvši. Bilo je to premijerno „zbogom“ Jugoslaviji i što se tiče bilo koje naše djelatnosti, uključujući politiku.
- U HNS-u trajem od tada, jedini bez prekida.

Bio je i direktor, glavni za operativu, kadrove i organizaciju. Kako opisuje aktualno stanje, napose u vezi s nedavnim izborima?
- Izbore gledam kao nadogradnju Kuće nogometa. Oni su – neovisno o čudnoj medijskoj kampanji – iznjedrili pozitivnu priču. Ukazujem pritom i na međusobno korektne odnose oba kandidata.

Davora Šukera i Darija Šimića.
- Sve je proteklo bez puno negativnosti, kamoli diskvalifikacija, što služi na čast obojici. S druge strane, provode se planirane aktivnosti s rekonstrukcijom i sustava i sastava; teče dopuna i dorada jer novi ljudi već stižu.

Vučemilović-Šimunović odmah dodaje:
- Činjenica je da se mnogo pozornosti posvećuje infrastrukturi. Koja podrazumijeva obnovu prvoligaških igrališta, ali i gradnju nacionalnog stadiona!

U Velikoj Gorici pokraj postojećeg objekta, blizu aerodroma i autocesta, nadomak Zagrebu…?
- Uskoro će se o toj temi podrobno informirati, nadam se da dugo neće čekati ni gradnja.

Sprema se još jedna novost:
- Na sljedećim izborima za prvog čovjeka Saveza bit će više od dvojice kandidata, u skladu s modificiranom formalno-pravnom procedurom.

Glede opće užurbanosti i ovo:
- Ojačat ćemo sve sektore te privući dodatne sponzore kako ne bi bilo nikakvih poteškoća s financijama. Veseli što kreće Liga nacija, novo natjecanje A-reprezentacija što je dobra osnova za stabilnost, za život.

On u svemu tome sudjeluje bez stanke, ne osjećajući zamor materijala:
- Ponašam se kao tipičan vojnik Saveza. Ni ne pomišljajući na nekakvu nezamjenljivost. Dapače, može se i bez Davora Šukera i bez Ante Vučemilović-Šimunovića, bez svakoga. Zato što je HNS izvrsno sređen, kadrovski moćan.

Nije iznenađen, analogno tome ni razočaran, silnim kritikama sa strane?
- Ne, to je normalno kad su posrijedi biranja i djelovanja u HNS-u. Sretan sam što smo osigurali jedinstveno funkcioniranje institucije, velikom većinom potvrđujući novog/starog lidera. Nije dvojbeno da je Davor Šuker najveće ime hrvatskog nogometa, pa i sporta u cjelini.

Opstoje prognoze da će se s aktualne pozicije povući prije kraja mandata, kako bi se značajnije uključio u kontinentalnu i svjetsku federaciju?
- To treba pitati njega.

Dopredsjednik nastavlja:
- Poduzet ćemo sve za eliminaciju određenih animoziteta Sjevera i Juga, osiguravajući otvorenost komunikacije te plodonosnost misli i rješenja, svrsishodnost poteza.

U Splitu/Hajduku vele da je Zagreb/Dinamo kriv za sve, u metropoli i centrali prigovara se Hajduku/Splitu na neprestanom protivljenju s izbjegavanjem bilo kakve koordinacije i konzultacije, kamoli konsenzusa ili barem kompromisa…?
- Hajduk, Dinamo, Osijek, Rijeka i svi klubovi moraju biti u jednakopravnom položaju. Nastavljamo s tom i takvom politikom. Pomirba je ključ! HNS-ova ruka je pružena!

Koliko u tom smislu koristi i zemljopisna spoznaja da je Vučemilović-Šimunović rođen u Dalmaciji, a odrastao u Slavoniji, da je u primjernim relacijama sa svim regijama, županijama, sredinama?
- Jasno da sam na raspolaganju, štoviše, cilj mi je pomoći u suzbijanju svih animoziteta, toliko štetnih i apsolutno nepotrebnih. Inače sam iz Ježevića pokraj Vrlike, odakle smo u Osijek preselili kad mi je bilo osam godina, nakon 1. razreda osnovne škole.

S Drave je i Hajdukov prezident Ivan Kos?
- Evidentno je da Osijek daje vrhunske nogometne djelatnike.

Kakvo je dopunjavanje sa Šukerom, također Osječaninom od formata?
- Odlično, redovito na visokoj razini. Čujemo se svakodnevno. On je čovjek vrsne intuicije, što ga je krasilo i na igralištu kad je i najkompliciranije zadatke maestralno rješavao u djeliću sekunde. Takav je i podalje terena.

Ante je prva persona ŽNS Osječko-baranjske županije i ravnatelj Zajednice sportskih udruga Grada Osijeka. Potpuno u sportu. Svakako i u akcijama Vatrenih:
- Veselim se rezultatu sjajnih reprezentativaca i volji odnosno stručnosti izbornika. Imao sam sreću i zadovoljstvo družiti se sa Zlatkom Dalićem ovih nekoliko mjeseci, vjerujem u njegov rad. Uzdam se u simbiozu navijača, i plasman u drugi krug. Poslije kojeg, naprimjer u polufinalu, priželjkujem Njemačku!

Prvoligaši miruju, ako se tako smije reći za tjedne napornih priprema?
- S njima je sve u redu. Drugoligaši od ljeta startaju u Ligi 16, za četvoricu brojniji. Stanovite promjene nužne su u 3. HNL i nižim razredima.

Lijepo je što štima u osjetljivoj sudačkoj branši?
- Čestitam i zahvaljujem Komisiji za suce predvođenoj Antom Kulušićem, pogreške su stvarno svedene na minimum. Idealnog ionako nema. Sve pohvale i povjereniku Igoru Pristovniku.

Koliko neumorni Antiša participira u Gradskom vrtu?
- Sada formalno, premda je NK Osijek je moj uvijek i zauvijek. Radujem se svemu što čine predsjednik Ivan Meštrović, direktor Igor Galić, trener Zoran Zekić. Pozdravljam projekt kampa budućnosti Pampasa. A raste i županijska kuća nogometa u Kupskoj 5…

Zagovara li odrednicu „Molim, samo bez politike u našoj butigi“?
- Ne, zašto? U pozitivnom smislu politika je dobrodošla. Zbog toga očekujem kvalitetni nastavak suradnje – sve za napredak hrvatskog nogometa kojeg toliko volimo.

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...