HNL.hr > Komentari

Na kraju tjedna

Neugasiva iskra
Istra

18.03.2018.
Neugasiva iskra Istra
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Usprkos egzistencijalnim problemima prvoligaš iz Pule se ne predaje. Dapače: ne samo da nimalo ne sustaje, nego pojačava napore ne bi li s posve obnovljenim sastavom potvrdio konkurentnost i osigurao ostanak te osim Grada napokon zainteresirao i konkretnog sponzora.

Dok su se drugi naveliko spremali za nastavak prvenstva na treninzima započetim u prvim danima siječnja, Istra 1961 nije znala hoće li završiti na nedostižnom nebu ili u nezasluženom paklu. Srećom, ono malo njenih djelatnika i jednako toliko igrača ostalo je čvrsto na zemlji pa kasneći puna dva tjedna startalo u neizvjesnost.

Ne mareći za teške natruhe povijesti koje su im ostavili imenjaci s Istoka i Zapada, podjednako famozni Mihael Ščeglov iz Rusije i Michael Glover iz Amerike. Nema dvojbe da je taj prvi ipak bio pozitivniji. Za mandata drugog je, doduše, angažiran direktor Darko Podnar koji je još u sedlu i zaista se zdušno bori za bolju budućnost Zeleno-žutih. Čija se navijačka skupina zove znakovito, Demoni. Boguhvala što se ne ponaša u skladu s imenom.

Činjenica da je taj klub u Prvoj HNL nastupao kao Istra, Pula 1856, Pula Staro Češka, Pula i, eto, Istra 1961 indikativna je sama po sebi; i u toj domeni stalna je jedino nestalnost. A da aktualna zbivanja na igralištu ne bi bila u permanentnom zaleđu sve čestitke pripadaju ponajprije treneru Darku Raić-Sudaru makar ga tobože upućeniji dio Puležana i dalje smatra tek upraviteljem stadiona „Drosina“. Valjda ironičari kane sugerirati da je stručnjak za valjanje travnjaka, brave na svlačionicama i kutne zastavice, ne i za selekciju, kondiciju, taktiku.

Varaju se sto na sat i isto toliko na kvadrat! 

Istru je ove zime napustila regimenta prvotimaca. Činilo se da je na dnevnom neredu isključivo raspad sustava. Međutim, njena neugasiva iskra i dalje treperi, pretvarajući se u luč dok matira uvažene goste s Kajzerice i iz Koprivnice, dok u Poljudu senzacionalno vodi 2:1 primorana na poraz u šestoj minuti sudačke nadoknade koja u heroja promovira vratara-strijelca Karla Leticu. Vjerojatno se računalo da će kod kuće ostati sva tri boda nakon sraza s Cibalijom, no nije loš ni jedan. To što je nezgodno, 0:4, bilo na Rujevici uglavnom je posljedice nespremnosti i nekompletnosti budući da se igralo već 10. veljače.

Na redu je zaostali ogled u Zaprešiću iduće subote, potom derbi začelja s Rudešom u Kranjčevićevoj dan prije Velikog petka. Misija komplicirana, ne i bezizlazna, zašto bi pretpostavljala kalvariju… 

Jasno da je odluka suda u Pazinu o odgodi stečaja podrazumijevala vjetar u leđa, ojačana sviješću da gradski oci Pule nisu svoje nogometaše nipošto ostavili na cjedilu. Sigurno je određenim kanalima pomogao i HNS. Čeka se žurna dokapitalizacija. Podatak o spasonosna dva i pol milijuna kuna za odblokiranje računa ne doima se nesavladivom preprekom, niti je godišnji proračun u kunskoj protuvrijednosti za milijun eura nemoguća stavka.

Jest nemoguća, ako je nitko ne zagarantira.

Lijepo je što u starom kraju na braniku ambicija stoji legendarni golman Vanja Iveša koji će u srpnju navršiti 41. godinu, što su se vratili domaći dečki Ivan Zgrablić (Cibalia), Andrea Ottochian (Inter Zaprešić) i Goran Roce (Xanthi). Što slavonski dvojac Aljoša Vojnović + Tomislav Čuljak drhti nad svakom akcijom i dok je u ulozi promatrača s tribine. Što se oporavio treći iz njihove regije, Antonio Pavić. Posebice pak što su od jesenske garniture vjernost iskazali Dejan Maksimović (kojeg su razni informatori selili kojekuda) te Dino Halilović, mlađi Alenov brat. Dobro je da se odazvao Aleksandar Jovičić (Slaven Belupo). Brzo i nadasve pouzdano snašli su se Franjo Prce i Kristijan Jakić, također i stranci Cosmin Gabriel Matei i Renato Escobar Baruffi pod nadimkom Bady, Rumunj i Brazilac kojima je prethodna postaja bila u turskom Genclerbirligiju.

Time kadrovska lista nije zaključena. Da se barem popuni i riješi financijska…

Sasvim je razvidno da zaposlenici i profesionalci koji danas nose Istru 1961 vlastiti trud oplemenjuju i emocijama. Ne propitujući svake sekunde kad će plaća. Ne štrajkajući. Ne prigovarajući po medijima. Ne vičući i ne vrijeđajući, podređeni izazovima i svoje sudbine. Vježbajući strpljivost i odanost. Vrline koje moraju biti nagrađene.

Sve drugo bila bi velika šteta!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...