HNL.hr > Komentari

Odjeci s Poljuda

Dinamov šampionski
gard, Hajdukova nada
u Kup

23.04.2018.
Dinamov šampionski gard, Hajdukova nada u Kup
foto: Robert Matić / HNK Hajduk
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Pogledali smo što o derbiju svih derbija pišu dnevne tiskovine i portali, je li im se dopao nogomet, imaju li zamjerki na suđenje, smatraju li da je prvenstvo gotovo to jest odlučeno i kako im se čini poraženi domaćin koji je te iste nedjeljne večeri ostao bez predsjednika.

Dakako da je splitska utakmica zaplijenila veliku pozornost, oslobodila emocije i – što je za nogomet najvažnije – protekla apsolutno primjerno pred rekordnim 31.751 gledateljem; budući da se računaju samo oni koji su prošli kroz službene ulaze zabilježeni nepogrešivim automatskim brojačima, jasno je da se brojka ukupno nazočnih razlikuje barem za onoliko koliko treba za okrugle 32.000.

Citirat ćemo dijelove izvještaja i komentara nekoliko prominentnih medija, stalnih suputnika najpopularnijeg sporta.

JUTARNJI LIST već na naslovnici ističe da je Dinamo prošao trijumfalno poljudskim paklom s obzirom na to da su dva pogotka Marija Gavranovića srušila Hajdukove snove o tituli. Tri boda ZG-sastava, i dosad uvjerljiva lidera, tretiraju se meč-loptom za 12 naslov prvaka u zadnjih 13 godina. Ističe se „šampionski gard Modrih u pravo vrijeme na pravome mjestu“ zbog čega je posve normalno da se trofej vraća u Maksimir. Glede igre naglašava se „europski ritam“, a veliča i stil jer „težilo se konstrukciji, ne destrukciji“. Komplimente pobire sudac Mario Zebec „koji je zaista izvrstan ako ne kalkulira i ne kompenzira“. No dobro, ta je pohvala, eto, ipak ujedinjena s pokudom. Opis pobjede Nikole Jurčevića i njegovih ogleda se u činjenici o „pas-igri kojom je primirena potencijalna euforija Majstora s mora, kojeg su dotukli perfektno uigrani udarci iz kuta,  iz kornera“. Nisu nezapaženo prošle ni minute krize poslije izjednačenje te napose početkom drugog poluvremena, kad su Dinamovci učestalim prekršajima prekidali opasne protuakcije domaćih. Očito je, pak, da je gost vješto kapitalizira drugi gol, poklon-bon Hajdukovaca, mirno nadzirući i igru i rezultat  „to prije što Splićani baš i nisu izgledali ni spremnima ni sposobnima za preokret“.

SPORTSKE NOVOSTI u prologu objavljuju da je Dinamo okrunjen usred Poljuda te da Hajduk skupo plaća promašaje Marka Futacsa, Ahmeda Saida i Zorana Nižića. Evidentiraju su perfektne obrane Dominika Livakovića i Karla Letice. To je, pišu, prva pobjeda Nikole Jurčevića u dvorištu najvećeg suparnika, kojoj nije naudila ni hrabra koncepcija kolege iz suprotnog tehničkog prostora Željka Kopića koji je u vatru poslao trojicu napadača, zdesna Saida, Futacsa i Gyurcsa, toga Adama od kojeg se očekivali neusporedivo više. Dominira čuđenje ST-stopera i ostalih čim bi zagrebački dečki namjestili loptu za udarac iz kuta, ali ne zaboravlja se podvući da je slavio onaj koji je manje griješio. Nije upitno da je to Dinamova utakmica sezone, da je pet kola prije svršetka 99 posto prvak, i zato što mu predstoji povoljniji raspored. „Plavi su bili najbolji kad je bilo najteže“. Istinski šampioni kod kojih je „točku na i“ stavljao švicarski Hrvat, lucidni Gavranović, isplativši tako sve što je u njega uloženo. Hajduk je puno htio, ali „nije iskoristio kratkotrajnu priliku za konkretan ulazak u trku za naslov; ostaje mu fokus na finale kupa s istim takmacom 23. svibnja u Vinkovcima“.

SLOBODNA DALMACIJA također zaključuje da je -8 sportskog ponosa Dalmacije preveliki zaostatak, štoviše da je Mario Gavranović srušio i HNK Hajduka i njegovog predsjednika Ivana Kosa „za čiju su poziciji najozbiljniji kandidati Zvonimir Akrap, Hrvoje Maleš i Stipe Pletikosa „ako ih to uopće zanima“.  Tekstove ilustrira fotografija Saida Saida s podignutim rukama i napomena „ima se zašto hvatati za glavu“! Autor ključni povod za poraz vidi u čudesnim „kiflama Ante Ćorića“, dakle u dva nabacivanja iz kornera. Logično je da se ne preskače Gavranovićeva misija, dapače – „on je navukao plašt osvetnika nakon što mu je u ovom prvenstvu Letica obranio kaznene udarce i protiv Rijeke i protiv Dinama“. Nije mogao efektne egzekucije iz neposredne blizine. Galerija je zapazila i „bošnjačkog čarobnjaka Izeta Hajrovića“. I još nešto: „To da Kopićeva formacija s tri špice tako nije djelovala ni u ideji ni u realizacije; sve se svodilo na oprez,  čekalo se štošta, a dobilo loptu u mrežu!“ Usprkos dvostrukom rezultatskom zaostatku Hajduk je, piše SD, nadzirao zbivanja, ne štedeći energiju i ne smanjujući pritisak, uzalud“. Normalno da se aplaudira načinu kojim je Mijo Caktaš razbio paukovu mrežu u gornjim desnim rašljama, a valjda radi malog dodvoravanja lokalnoj čitalačkoj publici stidljivo se kalkulira i s eventualnim penalom „za naše“ te poentira da je Zebec , ruku na srce,  bio na visini zadatka.

INDEX je opravdano sročio odu šefu sa zviždaljkom, svakako i pomoćnicima Borutu Križariću, Daliboru Conjaru, Goranu Patakiju, Igoru Pajaču i Dariju Belu.

VEČERNJI LIST je u jedan od prvih planova stavio kolegijalno-prijateljsku gestu Dominika Livakovića naspram neutješnog Karla Letice, zagrljaj razumijevanja, potpore i ohrabrenja. Treba ići dalje. A danas popodne ZG-dnevnik odmah citira Slobodnu Dalmaciju da je u centru Splita nogom u glavu dobio Marko Futacs dok je bezbrižno šetao u društvu Hamze Barryja, Savvasa Gentsogloua, Hysena Memolle i Saida Ahmeda Saida. Momci su prekasno spoznali vruću krv nekih članova Torcide, ogorčenih poglavito Saidom, neposrednim krivcem za poraz. Bit će da ga je Marko branio. Sebe više nije stigao. Usput su stradale i naočale tamnih stakala.

DALMACIJA NEWS navodi po jednu Gyurcsovu loptu na vratnici odnosno gredi, čudesne Livakovićeve intervencije, napose kaznu za promašaje.

NET ne dvoji da je Hajduk bio dobar – nedovoljno za pobjednički Dinamo koji je „kvalitetom igrača superioran u HNL“.

SPORT NEWS uzdiže Livakovića više od Gavranovića, pljesak pripada i Jurčeviću čija je momčad „igrala sigurno i samouvjereno, namećući svoj stil koji ovaj put nije podrazumijevao beskrajno dodavanje nego drsko i efikasno ulaženje u Hajdukov prostor“.

NOVI LIST podsjeća da bi Hajdukova tri boda u borbu za prvaka gurnula i Rijeku. Ništa od toga.

Možda se štogod i zakomplicira u sljedećoj rundi kad aktualni prvak gostuje kod najvjerojatnijeg budućeg. Rijeka kod Dinama. I zbog toga što su čak četvorica Zagrepčana u Splitu zaradila treći, eliminacijski žuti karton: Arijan Ademi, Tongo Hamed Doumbija, Ivan Fiolić i Amir Rrahmani. Što će na to reći stanoviti kvarnerski pjesnik bez pjesme, samozvani ekspert za sve, pogotovo za suce i suđenje, kome je omiljena tema pljuvanje po arbitrima koji navodno kradu za Plave. Na redu su opet akrobacije bez legitimacije, ili će riječkoj uri oksidirati baterija…

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...