HNL.hr > Komentari

Smjena na postolju

Miroslav Blažević:
"Ni Francuska ne može
zaustaviti ovakvu
Hrvatsku"

12.07.2018.
Miroslav Blažević: "Ni Francuska ne može zaustaviti ovakvu Hrvatsku"
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Točno 20 godina - od 11. srpnja 1998. do 11. srpnja 2018. – u fokusu našeg nogometa bili su Brončani iz Francuske, autori najvećeg uspjeha stečenog u pariškom SP-dvoboju s Nizozemskom 2:1. Međutim, na opću radost novi najveći junaci, zasad srebrni, promovirani su ove srijede u moskovskom polufinalu s Engleskom također 2:1.

Miroslav Blažević ostaje trener svih trenera, a što je onda Zlatko Dalić?
- Moj najbolji učenik, strateg koji me je nadmašio. Ja sam zbog toga najsretniji: svakom je profesoru najdraže kad je prestigne njegov đak!

Kako je Ćiro proživio povijesni dvoboj s Lužnikija?
- Nisam strijepio ni kad smo gubili, siguran da smo kvalitetniji i kompaktniji te da ćemo to dokazati.

Englezi su u najavi sraza dali maha prepoznatljivoj bahatosti, čak je i umjereni izbornik Gareth Southgate priznao da ni najmanje nisu sumnjali u vlastiti trijumf?
- To ih je i koštalo. Ta prepotencija, taj podcjenjivački gard. Kojeg Hrvatska ničim nije zavrijedila, budući da je duže od dva desetljeća u svjetskom vrhu. Ali Engleska namjerno nosi hipoteku prošlosti, taj tradicionalizam, uspomenu na imperatorsko doba. I eru u kojoj je izmislila nogomet. Ali, drugi se ne daju, dapače, odavno su je premašili. Zato je i nema u borbi za zlato od 1966. godine kad je slavila na svojim stadionima.

Koja vrlina se prvo zamijeti kod sjajnih Vatrenih?
- Zajedništvo. Oni su do savršenosti razvili formulu „svi za jednoga, jedan za sve“. Najveće zasluge, dakako, pripadaju Daliću.

Čime ga impresionira?
- Radom i znanjem. Jednostavnošću i u najkompliciranijim uvjetima. Psihološkom potkovanošću. Ukratko: svime. Napose načinom kojim je momčad rekuperirao poslije utakmica osmine finala s Danskom i četvrtfinala s Rusijom koje smo dobili na produžetke i jedanaesterce! A ni u razigravanju po skupini nije bilo lako premda smo triput pobijedili.

U čemu je tajna svježine koja se, eto, ne gasi?
- U brojnim elementima. Od prehrane, preko opterećenja/rasterećenja i brižno isplaniranog predaha do eksplozije kojoj svjedočimo tako ponosno!

Sigurno je značajan udio i specijalista za tu domenu Igora Gabrijelića?
- Apsolutno.

Ćiro je u Francuskoj rabio usluge Luke Radmana?
- On je zaista bio avangarda. A danas je u tu domenu dokraja uključena znanost.. Važno je znati kojem igraču što treba, kome što odgovara ili ne odgovara.

Što donosi nedjelja i Francuska?
- Dobivamo! Bit ćemo svjetski prvaci, to je definitivno.

Na čemu temelji optimizam?
- Na činjenici da su hrvatski nogometaši najbolji. U prijevodu najtalentiraniji, najkonkretniji, najkonstantniji. To uporno pričam još od „devetsto prve“!

Hoće li Luka Modrić osvojiti mondialsku Zlatnu loptu?
- Mora. Tko bi drugi? Gdje su nestale sve ti silne vedete, asovi najviše klase i najvećeg kalibra Messi, Ronaldo, Neymar, Kroos, Marcelo, Suarez, James, Higuain, Iniesta, Salah, Eriksen, Lewandowski…? Neki se već dva tjedna kupaju. A Luka vodi svoje, vodi naše do zlata. Kompletan do savršenstva, motor i kreator. Uostalom, zar je slučajno standardan – štoviše, jedan od glavnih - u vodećem svjetskom klubu Real Madridu.

Blažević je dugo živio u francuskom dijelu Švicarske, a i u Francuskoj, katkad podvuče da prije no što išta kaže na hrvatskom složi rečenicu na francuskom. Kako doživljava Trikolore?
- Jaki su, opasni. I ležerni favoriti. Tako se i osjećaju. A čim su Englezi sebe nadobudno proglasili nedvojbenim finalistom, bilo je jasno da su gotovi. Tako će biti i s Francuzima. Protiv ovakve Hrvatske nitko nije u prednosti. Uvjeren sam da će naši smoći dopunske snage i riješiti stvar bez pardona.

Usprkos nevjerojatnom Mbappeu, neugodnom Griezmannu te odličnom Pogbi, Umtitiju, Llorisu, Kanteu i ostalima s kontra strane?
- Sad je kasno, više nas nitko ne može zaustaviti.

Šef Didier Deschamps bio je „Tatin“ prvotimac krajem osamdesetih u Nantesu, i suparnik u poluzavršnici SP-a 1998. Dojmovi?
- Vrlo korektna osoba. Isto takav trener koji očito napreduje do pune zrelosti.

Kakve su inovacije zamjetne na ruskom turniru, naime, kamo ide nogomet?
- Žustrina i brzina prelaze u krajnost; ide se 100 na sat, kilometri nižu kao metri pa fond trčanja postaje neusporediv s nedavnom praksom. Sve se radi u pokretu, slobodan prostor sveden je na minimum. Dominiraju fizikalije. Pa čim im se doda individualna vrijednost, onda je to to. Kod Hrvata izraženo zornije nego kod bilo koga.

Kako je doživio eliminaciju nezadovoljnog Nikole Kalinića?
- Koštao ga je prenaglašeni ego. Ne shvaćam da je u tolikoj mjeri zloupotrijebio Dalićevo povjerenje i razumijevanje, odstranjen kad se stvarno dalje nije moglo.

Osim Modrića blistaju i Danijel Subašić, Dejan Lovren i Domagoj Vida, Šime Vrsaljko, Ivan Rakitić, dignuo se Ivan Perišić, presuđuje Mario Mandžukić?
- Meni se posebno dopada Ante Rebić. Otkriće. Dominira silovitošću i prodornošću, protivnike nosi na prsima, moderan je, okomit. Nadam se da će u finalu biti neukrotiv!

Ćiro dodaje:
- Svima je pomogla karijera u inozemstvu. Zahvaljujući iskustvu iz prominentnih europskih klubova postali su sposobniji, moćniji, učinkovitiji. S prirođenom nadarenošću i štihom priznate hrvatske nogometne škole dospjeli u rang planetarnih zvijezda. Za tri dana bit će službeni, posve zasluženi svjetski prvaci!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...