Reprezentacija > Muška > A

Susret s Francuskom u Moskvi

Dan za povijest:
Hrvatska korak do
naslova svjetskog
prvaka!

15.07.2018.
Dan za povijest: Hrvatska korak do naslova svjetskog prvaka!
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Nedjelja, 15. srpnja 2018. godine, ostat će zauvijek zapamćena kao dan kada su Vatreni istrčali zaigrati u finalu Svjetskog prvenstva.

Francuska - Hrvatska
SP 2018., finale
15. srpnja 2018., 17:00 CET
Stadion Lužnjiki, Moskva

Hrvatska nogometna reprezentacija zaključit će finalnom utakmicom s Francuskom svoj veličanstven nastup na ovogodišnjoj svjetskoj smotri u Rusiji. Nakon pobjeda nad Nigerijom, Argentinom, Islandom, Danskom, Rusijom i Engleskom došla je u priliku boriti se za najveći nogometni trofej, naslov svjetskog prvaka.

Povijesni trenutak hrvatskog nogometa izazvao je među svim zaljubljenicima u najvažniju sporednu stvar na svijetu burne emocije, a izbornik Zlatko Dalić uvjeren je da će i na najvećoj pozornici njegovi nogometaši dostojno prezentirati svoju državu i svoju kvalitetu.

"Došli smo uživati u finalu. Neka cijeli svijet gleda Hrvatsku, neka većina navija za nas. Mi ćemo dati sve od sebe, pa tko bude bolji, neka pobijedi. Nema ljepšeg dana za izbornika i igrače. Idemo se baciti na glavu", jasan je bio dan prije utakmice.

Na raspolaganju ima sve igrače, unatoč tri uzastopna produžetka, a u hrvatskom su taboru uvjereni kako umor neće biti nikakav čimbenik, s obzirom na visinu uloga.

Francuska je do finala došla pobjedama protiv Australije i Perua u Skupini C, uz remi s Dancima, te potom izbacivši Argentinu, Urugvaj i Belgiju. Izbornik Deschamps također nema problema sa slaganjem sastava, a momčad mu krase svjetske zvijezde poput Griezmanna, Mbappea, Pogbe, Llorisa, Varanea i drugih.

"U potpunosti ih poštujemo. Vrlo su ozbiljni i imaju svoje obrambene i napadačke adute koje moramo spriječiti. Moramo odigrati svoju najbolju utakmicu, želja nam je ogromna - kao i njihova. Pokušat ćemo se nametnuti, i uz malo sreće bit će to naš dan", kaže dokapetan Ivan Rakitić.

Hrvatska je s Francuskom igrala pet puta. Nakon prve i najpamtljivije utakmice - polufinalnog poraza na Svjetskom prvenstvu '98 (1:2) - uslijedila su dva prijateljska poraza (0:3 u Parizu, 1999. i 0:2 u Zagrebu, 2000.). Na Europskom prvenstvu '04 u Portugalu uzbudljiv je susret završio bez pobjednika (2:2), a pogodaka i pobjednika nije bilo u prijateljskom ogledu iz 2011. godine.

"Zaista smo ponosni kada učinimo hrvatski narod sretnim, pored svih tegoba i teškoća. Hrvatski narod zaboravio je na sve probleme i ovih 25 dana živi ponosno, sretno, u takvoj euforiji da će se seizmički poremećaj dogoditi bez obzira na ishod finala", najavio je izbornik Dalić.

Finalni će dvoboj suditi Argentinac Nestor Pitana, koji je Vatrenima već dijelio pravdu protiv Danske, a hrvatski se junaci u domovinu vraćaju u ponedjeljak, kada im se priprema sjajan doček. Potpuno zasluženo.

Još vijesti

  • Stanišić asistent, pridružio se Pašaliću u polufinalu Europske lige

    19.04.2024.

    Stanišić asistent, pridružio se Pašaliću u polufinalu Europske lige

    Hrvatski reprezentativac Josip Stanišić asistirao je za izjednačujući pogodak Bayera iz Leverkusena na gostovanju u Londonu. Nakon 2:0 u prvoj utakmici pred svojim navijačima, novi njemački prvak...

  • Luka Modrić ponovno u polufinalu Lige prvaka

    17.04.2024.

    Luka Modrić ponovno u polufinalu Lige prvaka

    U uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka Real Madrid je boljim izvođenjem jedanaesteraca svladao Manchester City. Nakon 3:3 u prvoj utakmici u Madridu, uzvrat u Manchesteru također je završio...

  • Ante Budimir otpušten iz bolnice

    17.04.2024.

    Ante Budimir otpušten iz bolnice

    Hrvatski reprezentativac Ante Budimir zadobio je u ponedjeljak ozljedu rebara, a u srijedu je otpušten iz bolnice. Ante Budimir ozlijeđen je u ponedjeljak u posljednjim minutama ogleda svoje Osasune...

  • Vatreni među elitom u novom istraživanju CIES-a

    15.04.2024.

    Vatreni među elitom u novom istraživanju CIES-a

    Nogometni institut CIES objavio je niz podataka o najboljim igračima na pojedinim područjima terena u ligama "petice", a među njima je i nekolicina hrvatskih nogometaša. Joško Gvardiol našao se na...