HNL.hr > Komentari

Tema dana

Lanterna u Maksimiru

19.09.2018.
Lanterna u Maksimiru
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Sutra je četvrtak 20. rujna, datum prve utakmice Dinama u D-skupini Europske lige. Od 21:00 na suprotnoj strani stajat će Fenerbahče, najpopularniji turski klub. Ime u prijevodu znači vrtna svjetiljka. Nadamo se da neće zasvijetliti, nipošto punim sjajem…

Ali Haydar Sen (r. 1939. u Prizrenu, Kosovo) bio je šef Fenerbahčea za trenerskih mandata Tomislava Ivića u sezoni 1994./1995. te Otta Barića 1997./1998. Nije bio lider, ali je više ili manje nazočio kad su žuto-tamnoplavi dres nosili Milan Rapaić (2000. - 2002.) i Stjepan Tomas (2003./2004.). Danas je taj biznismen, legendarni boss po kojem je sročen stih „Kad je Ali Sen predsjednik, Fenerbahče pobjeđuje!“ zaslužni i zasluženi umirovljenik s bazom u poznatom ljetovalištu Bodrum na obalama Egejskog mora. Odakle je poručio da će njegovi biti finalisti Europske lige 29. svibnja 2019. na Olimpijskom stadionu u Bakuu pa slaviti pred 69.870 gledatelja. Prati i tekuća pitanja:
- Malo je nezgodno što ovih dana imamo dvije teške utakmice, s Dinamom u Zagrebu i s Bešiktašem na našem terenu. Ja sam ipak optimist, zato očekujem po tri boda i u četvrtak i u ponedjeljak!

Njegov sin Metin član je uprave uglednog i omiljenog kolektiva za kojeg navija oko 22 milijuna tifoza pretežito iz Istanbula, Ankare, Sjevernog Cipra, Azerbajdžana i zapadnoeuropske dijaspore. Po čemu je bez premca u Turskoj. A njegov susjed iz starog kraja, Yahya Vatansever sa Sandžaka, novinar s Bospora koji je kao ratno siroče djetinjstvo proveo u objektima beogradskog Partizana navijajući i za hrvatske asove Branka Zebeca, Stjepana Bobeka, Zlatka Čajkovskog i Vladimira Firma, nije uvjeren da će ZG-priča završiti povoljno, naprotiv:
- Bojim se da Fener nema izgleda. Momčad se još uigrava, ne djelujući kompaktno kamoli moćno. A Dinamo je u solidnoj formi, organiziran i opasan.

Navodno o jednome nema dvojbe:
- Izgubi li se od Bešiktaša, nema sile koja će spasiti nizozemskog stručnjaka Phillipa Cocua!

Sigurno je da „Fiću“ ne bi zamijenio zemljak, legendarni Fenerov špic Dirk Kuyt (s istim statusom i u Liverpoolu) koji je tri sezone blistao turskim prostranstvima, no danas mu je privlačnije biti na čelu Feyenoorda U-19. Podsjećamo da su konkurenti s kontinentalnih igrališta Anderlecht i Spartak Trnava. I da se jedina prepreka na putu do Lige prvaka zvala Benfica pa bila previsoka, 1:0 na Luzu, 1:1 u uzvratu.

Carigradski Milliyet, dnevnik s milijunskom nakladom, ne posvećuje osobitu pozornost ZG-sudaru, možda će opširniji biti sutra. Danas dominiraju fotografije s dočeka u hrvatskoj metropoli, srdačnost i na aerodromu i pred hotelom, skupine simpatizera sa zastavama – kako oni kažu – Kulübüa. Raste nada da gostovanje u Hirvatistanu neće biti neuspješno.

Naravno da dobre vibracije širi nedjeljna partija kod Konyaspora 1:0 nakon tri uzastopna poraza: Malatyaspor 0:1, Göztepe 0:1, Kayserispor 2:3. U 1. kolu svladana je Bursaspor 2:1 tako da „žuta mornarica“ od mogućih 15 bodova ima 6, dovoljno za 11. mjesto na ljestvici 18 sudionika državnog Süper Liga.

Junacima trijumfa u Konyi proglašeni su „tornjevi“ iz središta obrane, Martin Škrtel (33), Slovak visok 191 centimetar koji je čak osam godina bio u Liverpoolu te Roman Neustädter (30), Rus iz Ukrajine sa 188 centimetara i također zavidnom osmogodišnjom praksom, u bundesligašima Mainzu 05, Borussiji (M) i Schalkeu 04. Veliča se i alžirski napadački dvojac, prvo Islam Slimani, posuđenik iz Leicestera procijenjen na 18 milijuna eura, u toj klapi rekordnih, potom partner Yassine Benzia, posljednjih sati prijelaznog roka 31. kolovoza doveden iz Lillea koji mu nije u stanju plaćati tri milijuna eura godišnje. Premda ne manjka ni primjedbi „Slimani ne dobiva prave lopte, poneku i promaši, a Benzia će punu klasu iskazati kad skupi snage, malo više dinamita“. Bilo bi bolje da je upalio transfer Edina Višće, poniklog u Banovićima i na Grbavici i, nesuđenog Dinamovca što zarađuje u Istanbul Basaksehiru, ali to je zasad neostvarivo.

Nesuđeni Modri je i junak zadnjeg meča, strijelac Eljif Elmas, makedonski reprezentativac koji će u ponedjeljak napuniti tek devetnaestu. Plemeniti vezni je ušao s klupe pola sata prije svršetka i za šest minuta matirao Konyju. Kupili su ga za 300 tisuća eura, no ta brojka blijedi, a upravo su mu plaću povisili sa 0,7 na 1,5 milijuna eura. Prigovara se, međutim, Andreu Ayewu Peleu, Gancu iz Francuske, jer „voli previše driblati zbog čega se kvaliteta i svrsishodnost ne očituju, pogotovo ne na poziciji ključnog kreatora“. Da ne zaboravimo: u pričuvi dežura memorirani francuski internacionalac „džepnog formata“ Mathieu Valbuena; nije loše štogod zaraditi i s 34 na leđima…

Solidne kote i dalje drži rutiner Mehmet Topal (32), lijevi vezni, dočim brazilski španer Jailson Marques Siqueira - sljedeći iz središnje zone - „može i mora bolje“. Ta konstatacija svakako se odnosi na svježeg vratara Haruna Tekina, za koga je 30. kolovoza Bursi plaćeno 2,5 milijuna eura. Dok se posve ne stabilizira, povjerenje se katkad ukaže doajenu Volkanu Demirelu (37).

Ukratko – tvrde naši izvori - aktualni Fenerbahče nije sastav za pretjerano uvažavanje, za klecanje koljena. Bio bi u sferi noćne more da nije ulovio ta druga tri boda „od kojih je bitnija pobjeda kao pobjeda, nedostatna u seriji podbačaja i ambiciji da se osvoji novi naslov, ali barem sluti na izlaz iz tunela“.

Situaciju kvari podatak da je poslovni donator Ülker, proizvođač keksa i sličnog konditorskog asortimana (inačica našeg Kraša), u financijskim problemima, stoga će valjda biti izbrisan iz naziva novog stadiona kapaciteta 53.586 sjedalica, ponosa četvrti Kadiköry u azijskom dijelu Istanbula. Ne dira se osnovno ime „Sükrü Saracoglu“ u počast davnom klupskom prezidentu, inače turskom premijeru i ministru vanjskih poslova. U toj areni Plavi će biti 29. studenoga.

Postojeći predsjednik Ali Koc, nasljednik karizmatskog Aziza Yildirima, smatra se najbogatijim stanovnikom među 80 milijuna Turaka. Vlasnik je tvornica automobila s licencom Forda i Fiata, globalne robne marke kućanskih aparata i potrošačke elektronike BEKO, čeličana, dioničar u turizmu, ugostiteljstvu i tko zna gdje. Podrazumijeva se da je takav mag za glavnog sponzora odabrao Acibadem s 21 bolnicom i 16 međunarodnih medicinskih centara u kojima je zaposleno 17 tisuća djelatnika. Zna se da je zdravlje skupo.

Za Fenerbahče su nastupali i Ariel Ortega, Pierre van Hooijdonk, Nicolas Anelka, Roberto Carlos, Robin van Persie, Nani Luis Carlos, Alex de Sousa, Elvir Bolić, Srebrenko Repčić, Mateja Kežman. Od domaćih vedeta Fikret Kircan, Oguz Cetin, Rüstü Recber, Tuncay Sanli, Burhan Sargun, Selcuk Yula, Aykut Kocman… Osnovan 1907. ima 19 pokala u prvenstvu (zapravo 28 kad se zbroje svi, iz liga s raznim naslovima), 6 u kupu, 8 u superkupu.

Čast i slava. Poštovanje, ne i strahopoštovanje. Na potezu je Dinamo, prvak iz zemlje svjetskog doprvaka!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...