HNL.hr > Komentari

Anketa

Dinamo može
pobijediti, ali ni
remi ne bi bio loš

20.09.2018.
Dinamo može pobijediti, ali ni remi ne bi bio loš
foto: Mario Ćužić
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U blitz-anketi nazvali smo petoricu relevantnih nogometnih djelatnika, koji zaista imaju što reći i to čine otvoreno. Dakako, posrijedi je premijerni sraz Dinama i Fenerbahčea u razigravanju skupine D Europske lige. Ne manjka optimizma, kao ni opreza.

Ovih su dana vijesti iz sportske Turske bile više usmjerene tamošnjim prilikama, negoli gostovanju Fenera u Zagrebu. Jedna od rasprostranjenijih tretirala je sastanak predstavnika tri vodeća kluba, Galatasaraya, Bešiktaša i Fenerbahčea, na kojem su funkcionari prvog ešalona Ashraf Hamamcioglu, Tefik Yamanturk i Semih Ozsoy raspravljali o međusobnoj suradnji. Zasigurno o smanjivanju natjecateljskih, napose konkurentskih tenzija u domaćem prvenstvu i kupu. Ili, kako bi podvukao bilo koji znalac istanbulske nogometne stvarnosti, pojam „suradnja“ ostaje u hipotetskoj domeni, bit će sjajno ako se izbjegne dio tradicionalnih svađa i sukoba. Naravno da promatrači sa strane nemaju ništa protiv njihova zaključka „Mi smo suparnici na igralištu, ali naše bratstvo počinje kad sudac odsvira kraj…“, bit će zanimljivo osluškivati što kažu igrači i navijači.

Glede večerašnjeg maksimirskog derbija najprije smo čuli Stjepana Tomasa, ex-reprezentativca koji je branio boje i Dinama i Fenerbahčea. On ističe:
- Očekujem tešku utakmicu. Budu li pametni, Zagrepčani mogu iznenaditi koristeći prednost vlastitog terena i tribina.

Pojašnjava:
- Fenerov ligaški start opravdano se izjednačava s podbačajem zbog samo dvije pobjede i čak tri poraza u pet nastupa. Razlog je u općim promjenama – novi je i predsjednik i trener i sportski direktor, takav prefiks nosi i nekoliko nogometaša. Jasno da je nemoguće u kratkom roku posložiti sve. Međutim, radi se o velikom i bogatom klubu koji neće dugo čamiti u osrednjosti.

Možda ne proradi baš ovog četvrtka… Bi li Plavima solidan bio i remi?
- Pa, bio bi i Žuto-plavima. Za početak je bitno ne izgubiti. Zagrepčani ne smiju zaboraviti da je istanbulska momčad favorit skupine, zato i plediram na pameti.

Što pod tim konkretno podrazumijeva?
- Strpljivost. Treba čekati, dočekati pa iskoristiti šansu. Jer nema dvojbe da će u protivnikovim redovima i akcijama biti pukotina, rupa, slobodnih zona. Zašto ih ne vrebati i kazniti?

Svestrani doajen hrvatskog nogometa Zorislav Srebrić, sa zavidnim stažom i u Maksimirskoj 128, reagirao je u prepoznatljivom stilu – ekspresno i meritorno:
- Pod br. 1 okupit će se 20.000 gledatelja, što je impozantno. Nadajmo se da će uživati i značajno djelovati na rezultat. Ključno je da sastav maksimalno respektira zahtjeve šefa struke u sve tri linije: obrani, vezi, navali. Bude li tako, pobjeda uopće nije nemoguća, naprotiv. A krenuti s tri boda bilo bi perfektno u sportskom i financijskom smislu. Naš prvak je za to spreman i sposoban. Nužno je i malo sreće.

Gordan Ciprić, prvi suradnik Roberta Prosinečkog u selekciji Bosne i Hercegovine, istu je funkciju imao i u Azerbajdžanu, također i u članu Süper liga Kayseriju:
- U turskom prvenstvu participirali smo 2012. i 2013. Skupila se sezona i pol.

Iskustva iz partija s Fenerbahčeom?
- Tada je stvarno bio jak, drmao u „koprodukciji“ s Galatasarayem. Za Fener je igrao čudesni nizozemski internacionalac Dirk Kuyt, toliko pokretljiv, raznovrstan i pucački precizan da ga je bilo skoro nemoguće zaustaviti, blokirati.

Danas taj ugledan kolektiv tek hvata zalet?
- Traži sebe i svoj izraz, pravu formu i isto takav učinak. Čini se da sve to ide dosta sporo. No ne treba ga podcijeniti ni pod razno; tko tvrdi da se u međuvremenu nije dokraja adaptirao, razmahao.

Dinamo je stabilan, uigran, svrsishodan, ide mu?
- I ja mu držim palčeve. Dobro izgleda, dobro igra, dobro prolazi. Zašto ne bi iskoristio ostatke krize suparnika i stekao kapitalna tri boda za nastavak utrke. Da, i ja se slažem da je Fenerbahče vrlo kvalitetan, stoga će proraditi prije ili kasnije.

Ne misli, eto, da je pobjeda nedostižna:
- Igra se u Maksimiru, moraš htjeti i jurišati na sve. Drukčije je na stadionu Sükrüa Saracoglua, vulkanskom grotlu s 55 tisuća fanatika, komplicirano je svakom onom koji se mora vaditi u takvim uvjetima…

Vlado Dominić nije, doduše, ni igrač ni trener, jest nogometni namještenik – časnik za sigurnost HNS-a, koji štošta zna i o detaljima ove priredbe:
- Što se tiče ponašanja nazočnih promatrača, ne bi smjelo biti nikakvih problema.

Koliko su simpatizera najavili gosti?
- Oko 250 do 300, toliko su ulaznica tražili i kupili. Dolaze organizirano. Uglavnom autobusima i kombijima. Svršetkom utakmice bit će prepraćeni do granice.

Ukoliko ste pomislili – do Bajakova, varate se:
- Do Bregane i Macelja, ovisno u koji se dio zapadne Europe vraćaju. Iz Turske nema takvih tura.

Bit će dovoljno policajaca, zaštitara i redara:
- Organizacija je nadasve pozorna, ozbiljna. Kompleksna i kompletna.

Koliko će biti Bad Blue Boysa na Sjeveru?
- Otprilike 4,5 tisuća. Sveukupno dvadesetak tisuća gledatelja.

Izvrsna kulisa izvrsnoj predstavi. O kojoj smo se propitivali i kod Dinamova glasnogovornika, uvijek susretljiva Alena Lesičkog:
- S našim prvotimcima sve je u najboljem redu. Uvijek prije euro-utakmice spavaju i borave na stadionu.

Bruse koncentraciju. Šteta što će s travnjaka izostati Arijan Ademi i Marin Leovac.
- Iščekivanje pada najteže, zato svi jedva čekamo da počne.

U planu su tri boda?
- Da, želimo ih i hoćemo. Pretpostavljamo da je Fenerbahče spontano okrenut ponedjeljku i žestokom okršaju s Bešiktašom u šestom kolu njihove lige, što bi nama pomoglo. Premda se uzdamo u vlastite snage.

Optimizam neupitan?
- Mora biti. Nije Dinamo tkogod.

Alen u posljednjoj slikovitoj rečenici:
- Ako ih puknemo, bit ćemo na konju!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...