HNL.hr > Komentari

Prognoza stručnjaka

Mario Tokić: "Rijeka
vjerojatno dobiva u
Zaprešiću, Dinamo
sigurno u Puli"

19.10.2018.
Mario Tokić: "Rijeka vjerojatno dobiva u Zaprešiću, Dinamo sigurno u Puli"
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Njegova sportska biografija je duga i bogata. Umnogome vezana za domaću scenu: igrao je za Dinamo i Rijeku, trenirao Lokomotivu, sad je komentator HNTV-a zbog čega prvenstvo HT Prve lige prati osobitom pozornošću. Zato smo ga zamolili za prognozu 11. kola.

Što se tiče trenerske prvoligaške svite, Mario Tokić izravno je bio vezan sa sedmoricom šefova stručnih stožera:
- S Nenadom Bjelicom bio sam kolega i suigrač u A-reprezentaciji, a suparnik na igralištu dok je on bio član Admire Wacker, ja GAK-a i Austrije Beč. S Igorom Bišćanom dijelio Dinamovu svlačionicu, ali se u dresu GAK-a i suprotstavljao njegovom Liverpoolu, čak postigao pogodak u Ligi prvaka za pobjedu na Anfieldu 1:0. Igrao sam i protiv Zorana Zekića, Samira Toplaka, ako se ne varam i protiv Zorana Vulića kao prvotimac Rijeke, a s Goranom Tomićem sam participirao u mladoj selekciji. Čini mi se da se nisam neposredno sretao sa Sergejom Jakirovićem, svakako ne s Tomislavom Ivkovićem i s ovim dečkima iz Rudeša i Istre, Markom Lozom odnosno Currom Torresom Ruizom…

Upućen je u sve, kako ne bi bio kad je - dakle - stalni suradnik HNTV, za koju se javlja i uživo i iz studija, ponedjeljkom, u emisiji posvećenoj borbi za bodove deset najboljih državnih klubova.
- Na istom je zadatku i Nikola Jurčević. Više nije Rajko Magić, budući da je po preporuci kuvajtskog izbornika Romea Jozaka postao vođa tamošnje postave „do 21“, stoga nam se priključuje Damir Mužek.

Nije Mario previše razmišljao najavljujući kako će se rasplesti dvoboji ovog vikenda. Evo naglasaka temeljenim na činjenicama, sugeriraju štošta a dakako da je uvijek izvjesna jedino neizvjesnost.

INTER ZAPREŠIĆ - RIJEKA
- Vidim da Toplak ima dobar kadar za ofenzivu, ali prilično škripi u defenzivi: što zbog neiskusnih pojedinaca, što zbog ozljeda. Rijeka je posebno motivirana novim čovjekom u tehničkom prostoru, nema sumnje da je Bišćan inicirao dodatne impulse tako da su gosti favoriti i poradi toga. Pogotovo pak zbog kvalitetnijega kadra. Usprkos tome što nisu kompletni doima se da će uzeti sva tri boda. Premda se Žuti neće dati tek tako… Na obnovljenom zaprešićkom travnjaku sigurno će se ići 120 posto, uvertira ovoj rundi stvarno obećava.

RUDEŠ-OSIJEK
- Čista pobjeda Osječana. Respektiram napore Rudešana u nezavidnoj situaciji, stvarno se trude, ginu, no štošta nedostaje da bi bili sasvim konkurentni. Lakše im je u gostima nego kod kuće, kad moraju napasti i paziti da ih protivnik ne zaskoči. Pretpostavljam da do ponekog boda mogu u susretima s Puljanima, eventualno i nekim iz donjeg dijela ljestvice, inače baš i ne, s potencijalom koji zaostaje za prvoligaškim. Osijek je u vrhu, pun samopouzdanja koje gradi tri-četiri sezone i ta stabilnost se neprestano okazuje, iskazuje, dokazuje.

ISTRA 1961-DINAMO
- Neće to biti jednostavna utakmica za aktualnog prvaka. Brojni Istrini stranci možda nisu dokraja uigrani, međutim, znaju koga ugošćuju i kipe od želje za senzacijom. Ne vjerujem da će iznenaditi jer Dinamo blista na svim frontama, nema oporavljenika, vratio se eto i Mario Šitum. Ovako sa strane izgleda kako će Bjelica inzistirati na miru, ne izlažući se nikakvim rizicima. Pobjeda je važna za očuvanje izvanredne atmosfere, pogotovo nekoliko dana prije odlaska u Slovačku, Spartaku iz Trnave po eventualne bodove koji bi mu zagarantirali toliko čekano proljeće u Europi.

SLAVEN BELUPO-GORICA
- Osjećam da će biti zanimljivo. Goričani su se specijalizirali za napade i kontranapade, ali Koprivničanci su u susretu s Istrom demonstrirali da se znaju nositi s takvim okolnostima. Rekao bih da su Ivkovićevi za nijansu bolji, konkretniji, bez sumnje iskusniji. Te zbog toga bliže uspjehu. U statusu laganog favorita koji neće srljati, već se povući i vrebati što izrađeniju šansu. Ne opuštajući se ni na trenutak, s obzirom na prijetnje za koje su sposobni ti Jakirovićevi dečki , poglavito Lukasz Zwolinski, Farouk Miya i Joey Suk.

LOKOMOTIVA-HAJDUK
- To je derbi neovisno o trenutačnom poretku. Dotične momčadi imaju različitu unutrašnju klimu: Lokosima sve štima, opet su odlično kupovali i doista pojačali navalu s petoricom-šestoricom koji imaju što pokazati, a u nedjelju zapravo nema imperativa jer bodova zaliha je više nego solidna. Sa Splićanima je drukčije: rezultatima zaostaju, trener Vulić nije birao igrače, ima to što ima i pokušava izvući maksimum. Bit će nezgodno s Tomićevim brzancima i ostalima, vještima u tranziciji i realizaciji. Gosti bi se trebali postaviti oprezno, isprva braniti, ali je li to stil koji se tolerira Majstoru s mora? Prednost dajem Lokomotivi, iako miriši i na neodlučeno…

Kako Mario Tokić ocjenjuje ligu?
- Sasvim u redu, dopadljiva, nerijetko uzbudljiva, s nizom aktera zavidnog kapaciteta i formata. Apsolutno gledljiva, ponekad intrigantna. Zasad prilično otvorena i u gornjem i u donjem dijelu, daleko od rješenja. Ako taj nogomet nije spektakularan, nije ni mizeran, dapače, može se štošta vidjeti i koječemu zapljeskati. Ne zaboravimo da su na tuzemnim terenima školovani praktički svi Srebrni, to je dovoljan dokaz vrijednosti i mogućnosti. Bitno je da su neizostavni pomaci u svim segmentima, uključujući infrastrukturni, što najviše veseli.

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...