HNL.hr

Kapetan duge plovidbe

Mile Škorić: "Osijek
se može suprotstaviti
Dinamu u polufinalu
Kupa"

11.12.2018.
Mile Škorić: "Osijek se može suprotstaviti Dinamu u polufinalu Kupa"
foto: Gordan Laušić
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U nedjelju je protiv Gorice odigrao jubilarnu 200. utakmicu za momčad iz Gradskog vrta u kojem je neprekidno od ljeta 2013. s naznakom da je na toj adresi pet godina odradio i prethodno: dvije u omladinskoj školi, tri s prvotimcima. Sjajan stoper koji se meritorno snalazi i u vezi.

Ovog utorka ždrijebom su određeni parovi poluzavršnice Hrvatskoga kupa, masovnog i omiljenog natjecanja stoga ne čudi što je akcijom u Hiltonu ravnao osobno predsjednik HNS-a Davor Šuker. Budući da je ples kuglica spojio Inter Zaprešić i Rijeku, trebalo je tek odlučiti tko će biti domaćin u drugom paru. Maksimirski ataše Davor Bukovina bio je sretne ruke pa izvukao ceduljicu s imenom svoga kluba. Što znači da je Hrvoju Barišiću preostalo provjeriti da li na četvrtom papiriću doista piše NK Osijek, naravno da jest…

- Nije upitno da je Dinamo najbolji, najjači i najbogatiji, s budžetom neusporedivo većim od bilo kojeg konkurenta, ima igrače procijenjene na desetak milijuna eura. To se i vidi – priča Mile Škorić, osječki kapetan. – Međutim, nikad se ne zna. Kup je tradicionalno izazovan, nepredvidiv, zašto se ne bismo u Maksimiru predstavili u pravom svjetlu i ne dopustili favoritu lagodan dan.

Igrat će se 23. ili 24. travnja.
- Bit ćemo spremni i raspoloženi za kvalitetan, ozbiljan otpor. Jasno da smo ovog utorka prošli najgore, neki su nas već valjda prežalili, ali u sportu se ne gubi unaprijed. To nije Osijekov stil.

U aktualnoj polusezoni dotični su se partneri sastali dvaput:
- U Zagrebu smo izgubili 1:2, no do 86. minute Modri su vodili 1:0 i sve se moglo promijeniti. Slično je bilo i na našem stadionu, duže od sata 0:0, onda smo primili prvi gol, drugi u sudačkoj nadoknadi. Prema tome, bili smo tvrd orah.

Mile iz metropole nosi lijepe uspomene:
- U ovom prvenstvu zabio sam Rudešu (dobili 4:1) i Lokomotivi (završilo 2:2).

Iz okolice oba puta odnijeli po tri boda:
- Intera matirali 3:0, Goricu 2:1.

Paše im podsljemenski zrak. Što prognozira za subotu i zadnje kolo ove dionice?
- Interovci su neugodni. Bolji od svojih rezultata i plasmana. Mi nemamo Gutierija Tomelina i vjerojatno Roberta Mudražiju. Nećemo biti nimalo oholi, zapet ćemo otpočetka i – nadam se – na blagdansku stanku otići pobjedom.

Koliko će odmarati?
- Oko dva tjedna. Potom, čini mi se, pravac Rovinj.

Još nisu sazreli uvjeti da se konkretnije umiješaju u trku za naslovom prvaka, glavno im je da izbore Europu?
- Hoćemo, i cilj će biti ostvaren. Formira se ta četvorka, s Dinamom, Rijekom, Osijekom i Lokomotivom. Ne vjerujem da će se Hajduk toliko oporaviti. Mi se dižemo malo-pomalo. Klub je potpuno sređen, mladog predsjednika Ivana Meštrovića krasi sposobnost, ambicija i uspjeh. Divno je kad je s nama i za nas cijeli grad.

Kapetan je istinski predvodnik po požrtvovnosti, svakako i po učinku temeljenom na talentu i radu.
- Ništa mi nije teško. Uživam u svemu. Traka obvezuje. Neka. Svakome je i čast. Naslijedio sam Bornu Barišića, a moj zamjenik je Domagoj Pušić.

Prokomentirao je i Ligu 10:
- Ponekad se podcjenjuje, bez razloga. Razina je solidna, ima se što pogledati. S obnovljenim igralištima mnogo se napredovalo, treba još srediti infrastrukturu. Nedostaje više publike.

S kojim izravnim takmacima je najzanimljivije, najteže?
- Dobro da nema Marka Futacsa, snažnog, okretnog, lukavog. Žestoko se borim i s Dejanom Radonjićem. Vrlo je opasan Mario Gavranović.

Ni njima nikad nije bilo lako sa Škorićem. Kojeg ugovor sa sportskim ljubimcem i ponosom Slavonije veže do 30. lipnja 2021. Ostaje ili bi rado dignuo sidro, trenutačno vrijedi milijun i pol eura?
- Što se toga tiče, ne bi mi bilo krivo da u bijelo-plavom dresu produžim sve do kraja karijere i ovdje dočekam mirovinu.

Neće skoro, s 27 godina je u punoj zrelosti.
- Tako se i osjećam. Kad bi iskrsla kakva prilika, povoljna, razgovaro bih s upravom. Ako bi svima odgovoralo, skoknuo bih u inozemstvo. Ako ne, tu sam.

Igrao je i za Goricu, i za HAŠK, ukupno dvije-tri sezone. Dovoljno da u Zagrebu pronađe – suprugu.
- Zove se Dea. Iz klasične nogometne obitelji Dautbegovića. Djed Fahrija, legendarni Faćo, dugo je bio profesionalac Dinama pa trener u mlađim uzrastima, a golmanski se isticao i otac Alen, sada na žalost pokojni.

Mile je obiteljski iz Mikanovaca. U kojima ima majku i brata, drugi brat i sestra su u Vinkovcima. U kojima je bio i on, član Cibalije za pionirsko-kadetskih dana. Oduvijek nogometaš po genu. Kompletan u fizičkom i tehničkom smislu, oslonac i adut. Kao osoba besprijekoran, zato svuda cijenjen i omiljen. Skupio je sedam nastupa za državnu selekciju U-18. Jedan i za A, baš vrijedan:
- U Los Angelesu svibnju 2017. svladali smo strašni Meksiko 2:1. Šef Ante Čačić je zbog obveza velike većine Vatrenih poveo pričuvni sastav. Ja sam u finišu morao van zbog dva žuta kartona.

Hrvatska se gotovo savršeno predstavila u formaciji Lovre Kalinić – Tin Jedvaj, Jakov Filipović, Zoran Nižić, Borna Barišić – Mile Škorić, Ivan Šunjić – Duje Čop (od 90. Lovro Majer), Nikola Vlašić (od 89. Mato Miloš), Fran Tudor (od 71. Denis Kolinger) – Ivan Santini (od 83. Nikola Katić). Zabili su Čop i Tudor, za suparnika u samom finišu smanjio Javier Hernandez - Chicharito. Na glasovitom Coliseumu okupilo se impozantnih 60.000 gledatelja.
- Bilo je super, fantastično.

Nije rečeno da neće biti – opet, protiv bilo kojeg protivnika?
- Ne spadam među one koji govore „Čekam izbornikov poziv“. Otkud mi pravo na takvu poruku, dok su standardni prekaljeni internacionalci iz Liverpoola i Bešiktaša…?

Dejan Lovren i Domagoj Vida. Da ga se Zlatko Dalić ipak sjeti, Mile Nazionale bio bi presretan:
- Normalno da bih uživao. Kao što sam i kao navijač pred televizorom dok se u Rusiji kalilo srebro!

Još vijesti