HNL.hr > Komentari

Intervju tjedna

Nenad Pralija: "Imam
jednu reprezentaciju
i Savez, ne deset"

11.01.2019.
Nenad Pralija: "Imam jednu reprezentaciju i Savez, ne deset"
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Završen je Zimski kamp HNS-a u istarskom Novigradu, radna revija nadarenih o kojima se staraju vrsni stručnjaci. Glavnom instruktoru HNS-a Petru Krpanu asistirali su Tomislav Gričar, Goran Meštrović, Jozo Bebić, Mladen Ivančić, Elvis Brajković, Sergej Milivojević, Hrvoje Sunara, Đoni Tafra. I još jedan zaista zvučnog imena i prezimena: Nenad Pralija, hajdukovac, internacionalac, reprezentativac.

- Bilo je dobro i pozitivno, uspješno. Super organizirano i realizirano – kaže Pralija.

Ni on ne brine o hrvatskoj nogometnoj budućnosti, koju pomaže stvarati već godinu i tri mjeseca kao trener u nacionalnoj momčadi U-17:
- Ima djece, zainteresirane i kvalitetne. Bio bi grijeh tvrditi suprotno. Iznenadim se kad vidim toliko talenata. Pratimo sve, biramo najperspektivnije pazeći da nam ne promaknu kandidati koji sada ne iskazuju maksimum jer ne sazrijeva svatko istim ritmom. Jasno da Savez ne može sam, treba potpuno uključiti klubove, odakle mlade nade i dolaze.

pralija
foto: Dražen Patarčić/HNS

Kadetska selekcija na domaćem je terenu - zajedno s Italijom, otpale Armenija i Andora - prošla prvi kvalifikacijski krug za EP šesnaestorice od 3. do 19. svibnja 2019. u Republici Irskoj, a od 21. do 27. ožujka na rasporedu je presudno Elitno kolo u Danskoj, s tamošnjom te postavama Engleske i Švicarske. Predviđanja?
- Neće biti jednostavno. Čini se da su favoriti Englezi. Sve će poduzeti Danci, solidni su i Švicarci. Međutim, mi smo Hrvati, s A-selekcijom aktualni viceprvaci svijeta, zastupnici nogometa kojeg se poštuje i rado gleda. Uvjeren sam da ćemo se predstaviti u pravom svjetlu, bez kompleksa, pa kako bude. Na kontinentalni turnir idu prvaci osam skupina i sedam najboljih drugih.

Budući da je Krpan postao šef instruktorske službe, hoće li ga na izborničkoj poziciji naslijediti Pralija?
- Pitanje nije za mene…

Dakako, ali logičnom se doima i pitanje i rješenje. To prije što je Nenad s toliko volje, truda, ozbiljnosti i znanja, svakako i ambicije, pristupio izazovnom poslu:
- Jako sam zadovoljan. Prije se nisam bavio trenerstvom, ovo mi je novo i bez dvojbe ugodno iskustvo. Divno je klincima štošta pokazivati, prezentirati, educirati ih u raznim segmentima. Sretan sam što su me prihvatili i oni i kolege i Savez.

pralija
foto: Dražen Patarčić/HNS

Posrijedi je nogometaš zavidne karijere. Od 1993. do 2005. s tri mandata u Hajduku, ukupno 130 utakmica i 39 pogodaka, s četiri naslova prvaka i jednim kupom, s izvanrednom Ligom prvaka u sezoni 1994./1995. Tu su i izvrsne dionice u Espanyolu, Reggini, Maccabiju Haifa, na zalasku nogometaškog staža i u Trogiru. Ktome član Vatrenih s 12 nastupa, bilo bi i više da pod pomalo čudnim okolnostima nije ispao iz ekspedicije za EP 1996. u Engleskoj…?
- Miroslav Blažević otpisao me neočekivano. A kao vezni bio sam drugi strijelac prvenstva sa 17 pogodaka, odmah do Igora Cvitanovića koji je postigao 19. Žao mi je, ali nisam zlopamtilo, srdačno se sretnem i pozdravim s gospodinom Ćirom. Počašćen sam i vrlo ponosan što sam u nacionalnom dresu igrao s kreatorima-velikanima Zvonimirom Bobanom i Aljošom Asanovićem, s legendarnim napadačima Davorom Šukerom i Alenom Bokšićem te s ostalim brojnim asovima. Za jedan život sasvim dovoljno.

Kako je doživio lanjsku eksploziju Vatrenih u Rusiji?
- Bilo je senzacionalno i spektakularno. Nevjerojatna euforija. Sreća utoliko veća što svakog od „srebrnih“ zapravo osobno poznaš. Nema riječi za dostojan opis.

Luka Modrić na vrhu vječne ljestvice hrvatskih vedeta?
- Dokazano, opravdano, zasluženo.

Nenad Pralija je Splićanin?
- Ne baš fetivi. Splićanin porijeklom iz Ogorja, odakle je i Željko Kerum.

Je li u srodstvu s prezimenjakom Mladenom, istaknutim vratarom potom trenerom?
- Mlađo veli da smo rođaci, barem dalji.

Možda je u postojećim uvjetima malo nezgodno biti zaposlenik HNS-a, kad se zna kakav animozitet prema ZG-centrali isijava poljudska nomenklatura?
- Nemam se ja kome ispričavati, ne dolazi u obzir opravdavati se ili dodvoravati, niti išta objašnjavati. Pogotovo se ne moram sramiti, dapače. Jest da sam veliki hajdukovac i dični Splićanin, no zar svaki Hrvat nema samo jednu reprezentaciju? To je moja reprezentacija. I moj državni savez; jedan jedini, nema ih deset! Drago mi je da sam dio te kuće.

Kako tumači svojevrsne prijepore tzv. Sjevera i Juga?
- Rivaliteta će biti uvijek, on je poželjan zato što Hajduk i Dinamo čini boljima. Nepoželjan je antagonizam, smetaju svađe, užasavaju navijački sukobi. Tko meni može oduzeti stare prijatelje Marija Stanića, Gorana Vlaovića, Roberta Prosinečkog, Krunoslava Jurčića,obožavanoga Marka Mlinarića!? Siguran sam da i svi oni duboko poštuju Hajduk.

Majstor s mora ne blista, bez titule od 2005.?
- Redovit sam na utakmicama, navijam, sa svima u korektnim odnosima, vrata su mi otvorena. Ne miješam se u klupsku politiku, kako i bih kad nisam insajder. Radi se kako se radi, u najboljoj vjeri. Najvažniji je rezultat, valjda će ga biti.

pralija
foto: Dražen Patarčić/HNS

Nenad se funkcionarski okušao u Parku mladeži?
- Da, mnogo mi znači činjenica da sam bio sportski direktor RNK Splita dok se probijao od Četvte lige do Europe. Pet krasnih godina. Zbog stanovitih nesuglasica razišao sam se s predsjednikom, nije to ništa neobično, događa se svima, svuda.

Kako stoji sa školskim kvalifikacijama?
- Pohađao sam Višu trenersku na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, završio na istovrsnom u Splitu. Na Akademiji HNS-a stekao licencu UEFA-A, spremam se za UEFA-Pro.

Oduševljava ga što je Nenad Gračan sastav U-21 odveo na EP poslije 15 godina izbivanja. Što slavni Ivan Gudelj vodi U-19, a nezaboravni „brončani“ Robert Jarni U-20. Isto takav Petar Krpan je dakle na čelu pogona koji stvara i doista obećava:
- Gotovo svi izabranici Zlatka Dalića, osim Ivana Rakitića, stasali su u Hrvatskoj. To potvrđuje vrijednost i vitalnost ovdašnjih škola i klubova. Sjajno je što je Savez pomogao obnoviti nekoliko prvoligaških igrališta, time dogradnja infrastrukture ne prestaje.

pralija
foto: Dražen Patarčić/HNS

Danas je petak, Nenad Pralija s Darkom Butorovićem i klapom polazi na malonogometni turnir u München. Iako mu je četrdesetosma još je vitak i pokretljiv, borac i znalac nesklon ozljedama. Igrač središnjice je i 14-godišnjin sin Luka, član Hajdukovih „tića“. Kćerka Mia studira na prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a normalno da supruga Ivana drži tri kuta kuće jedne uistinu uzorne obitelji.

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...