HNL.hr > Komentari

Pobjeda Viktorije

Navijačima suzavac,
igračima suze

15.02.2019.
Navijačima suzavac, igračima suze
foto: Mario Ćužić
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Shvatimo to metaforički: dio ZG-klape koji je u Plzenu stvarao nered ne pripada navijačima nego „navijačima“, a igrači ipak nisu plakali premda im je bilo teško zbog olako prokockanog remija, barem remija. Ali takav je život. Sigurno će taj poraz (1:2) u uzvratu motivirati više od povoljnijeg omjera, što nije loše jer Viktorka je stvarno dobra.

Ovog četvrtka u Češkoj je bolje prošao Ivan Fiolić nego staro maksimirsko društvo: on je sa svojim Genkom, uvjerljivo vodećim sastavom belgijske lige, odigrao neodlučeno (0:0) na Eden Areni u praškom kvartu Vrsovice (18.125 gledatelja) ostavljajući Slaviji minimalne izglede 21. veljače. Fiolić je na terenu ostao do 57. minute, što ohrabruje s obzirom na dosadašnju samozatajnost u sjeni. A u ludom plzenskom drugom poluvremenu Modre odjevene u žuto doista je izludio Ludek Pernica.

„Stoper s dva gola inicirao veliki obrat!“, konstatira dnevnik Blesk podsjećajući da trener Pavel Vrba na dispoziciji nije imao ozlijeđene Lukasa Hejdu, Daniela Kolara, Jana Kopića i Michaela Krmenčika te kartoniranog Davida Limberskog. Osim toga je u vatru – i pred 9.731 nazočnih na tribinama što je 83 posto kapaciteta - poslao trojicu neočekivanih: Matušika Kozačuka, Tomaša Horavu i Ubonga Mosesa Ekpaija. Prilično hrabro.

Dakako da je kolegu Pavela uoči meča o suparniku opširno informirao zemljak Radoslav Latal zaposlen u susjednoj Slovačkoj, kod Spartaka koji je u grupnoj fazi Europske lige od Dinama stradao 1:2 u Trnavi te 1:3 u Zagrebu:

„Dinamo? On se brani, brani, brani, a zatim aktivira smrtonosni udarac!“

Taj udarac sinoć su osmislili Bruno Petković i Daniel Olmo. Poradi čega Aktualne.cz zaključuju:

„Kako je počelo, sjajno je završilo, u Zagreb se nosi solidna zaliha koja domaćima daje misliti!“

Sve bi, jasno, izgledalo drukčije da se „niotkuda“ nije pojavio taj Ludek, za kojega 24hodin konstatiraju:

„Zaslužene ovacije Pernici, čovjeku kojeg ne bi bilo na sceni da se u prethodnom susretu nacionalne lige protiv Mlade Boleslav već u sedmoj minuti nije ozlijedio Lukas Hejda… I tako je Ludek izborio standardno mjesto.“

Kladioničarske kuće za prvi dvoboj Viktorije i Dinama nijansu veće izglede davale su Crveno-plavima, koeficijent na njihov trijumf bio je 2,70, na gostujući 2,87 dočim je X podrazumijevao 3,25. Ili, u kompletu, za konačni prolaz Hrvata izvrsnih 1,40 naprama 2,75 za Čehe. Nije previše promijenio rasplet prvog dvoboja budući da se za idući Zagrepčanima upisuje 1,75, na remi 3,45, a na pobjedu gosta 4,95. Doduše, „pivarima“ je tzv. miroljubiv svršetak više nego dovoljan.

Nije zgorega što je na prisilnom mirovanju kapetan i stoper Roman Hubnik (36), valjda će nedostajati više od Petra Stojanovića, također požutjeloga. Vraća se Izet Hajrović što je značajan prilog raznovrsnosti ofenzive, trebao bi biti spreman i trolist oporavljenika Mario Gavranović, Ivan Šunjić i Damian Kadzior. Plus tridesetak tisuća na krcatom Maksimiru, pa da vidimo.

„Pilsenovi igrači nisu pucali na Dinamova vrata duže od 50 minuta, onda im se posrećilo“, piše iDnes, nastavljajući: „Izgubljenu nadu je u olujnoj atmosferi pronašao Pernica, senzacionalni strijelac i neplanirani heroj!“

Citira se Vrbina ocjena o „izvanrednom preokretu“, ali i o „jakom protivniku“, o igri „koja nije bila zapanjujuća, kako i bi, u takvom natjecanju“.

Tiskovina Denik čudi se gostujućoj rezerviranosti u drugom dijelu sraza:

„Kao da je ponestalo volje…  Kao da nisu željeli previše igrati, niti se odveć uzbuđivati. Činilo se da pojedinci nisu ni izašli iz svlačionice! A Viktoria je pokazala koliko može bacajući naglasak na tri aspekta: 1) poboljšano kretanje, 2) kontrolu lopte, 3) bržu te usavršenu igru. Zahvaljujući tome posve je anulirala neuvjerljivost i rastrganost iz prve dionice tlačeći takmaca i ne dopuštajući mu zapravo ništa“.

Razumije se da u osvrtima čeških medija sve počinje i završava Ludekom Pernicom:

„Tako je kad poludi stoper! Trebala mi je takva utakmica“, istaknuo je egzekutor rođen 1990. u Boškovicama. Visok 188 cm, samo jednom član državne selekcije, U-20. Dosad profesionalac Zbrojovke Brno i Jabloneca od kojeg je otkupljen za 550 tisuća eura. U međuvremenu dosegnuo 900 tisuća; koliko dodatnih od ovog tjedna…?

„Ludek je bio apsolutno fantastičan, neponovljiv“, naglasio je suigrač Jan Kovarik. „Naš pobjednik i heroj“.

Milan Havel je dodao:

„Da ste mi rekli kako će Ludi zabiti dva od dva, slatko bih se nasmijao! Baš smo prijatelji, zato mi je još draže što se proslavio“.

Pernica je pak ustanovio da se Viktoria u nastavku meče popravila „čak za 80 posto“. Da ga je na kontra strani posebno oduševio Petković:

„Stano nas je ganjao i stiskao. Ogroman konstitucijom, a finih tehničkih rješenja, Ma, svi su brzi, opasni… Uspjeli smo isključivo zbog dosljednosti i discipliniranosti“.

Uspjeli te večeri. No, stiže nova. Hrvatska, zagrebačka, maksimirska. Stječe se dojam da Česi slave bezgranično, uživajući u pobjedi. Ali ni ne pomišljajući da su se plasirali među 16 najboljih u EL.

„Vjerojatno je rezultat realan“, izjavio je Nenad Bjelica. „Kad su domaći izjednačili, mi smo nekako nestali s igrališta. Međutim, jedna bitka je prošla, rat se nastavlja“.

Apostrofirao je hrvatsku sklonost spontanom podcjenjivanju. Ni na trenutak gubeći samopouzdanje, vjeru u svoje izabranike. Ne budimo ni prestrogi ni neskromni, tih 1:2 uopće nije za baciti, naprotiv, jest nepovoljno makar omogućava štošta. Uvjereni smo da Dinamo, pravi Dinamo, neće biti nimalo sramežljiv i da će u novom četvrtku svršetak biti sasma različit.

S publikom koja voli i maksimalno podržava vlastitu momčad, dajući joj i glasnice i srce. A ne kao skupina vagabunda huliganskih sklonosti koja je u Plzenu bakljama gađala policijske konje te pokušavala slomiti metalne barijere kako bi gađala i policajce tako da je korišten suzavac ne bi li se incidentni likovi smirili pošto-poto. Bila su tek 294 čuvara reda, premalo za dvostruko brojnije izgrednike. Bez ulaznice. Po kog' vraga su onda dolazili? Širiti rodu glas i prazniti klupsku blagajnu ponovo, po n-ti put, na udaru rigoroznih kazni. Stvarno su divni navijači, prijatelji i domoljubi…   

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...