HNL.hr > Komentari

Iz neutralnog kuta

Josip Brezovec:
"Dinamov adut je
Bjelica, a Rijekin
Armada"

21.05.2019.
Josip Brezovec: "Dinamov adut je Bjelica, a Rijekin Armada"
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

On je glede sutrašnjeg finala Kupa zaista neopredijeljen jer igrao je za obje suprotstavljene momčadi. U sličnim okolnostima doduše za Rijeku – bio je kapetan kad su 2014. u Maksimiru pobijedili 1:0, na Kantridi 2:0 pa ponosno podignuo Rabuzinovo sunce.

- Iz kornera sam centrirao Mateju Mitroviću za prvi gol – sjeća se Brezovec, od lanjskog studenoga profesionalac Inter Zaprešića.

Kako procjenjuje izglede u sutrašnjem pulskom dvoboju Zagrepčana i Riječana?
- Mislim da je Dinamo jači nego ikad u prethodnih 20 godina. Razlog je u treneru. Znam Nenada Bjelicu, sezonu i pol vodio me u talijanskom drugoligašu Speziji, surađivali smo odlično. Tada sam se uvjerio da je bolji od najbolji. Sjajan. Zato je veliki adut Plavih. Treba biti realan i priznati da je u samo 12 mjeseci svakom svojem prvotimcu pospješio kvalitetu za 30 do 40 posto. Cijenu također.

Josip nastavlja:
- Međutim, kad se igra jedna utakmica sve je moguće (bilo je dakle moguće i kad su se igrale dvije). Na „Drosini“ će biti vrhunska atmosfera, pretpostavljam dominaciju riječkih navijača. A Armada je bezbroj puta dokazala da se smije tretirati dvanaestim igračem svojega kluba. Zvučna kulisa zbog koje guštaš, koja te potiče i inspirira tako da daješ više od trenutačnih mogućnosti.

Koji faktor je presudan u nogometaškom smislu?
- Objektivno, samo Dinamov loš dan ujedinjen s Armadom. Šansa da Rijeka potpuno bljesne, kao što je Dinamo u nekim ovosezonskim europskim utakmicama, kad je stvarno premašio sebe.

Pojedinci sposobni odlučiti?
- U Rijeci je uvjerljivo najistaknutiji Zoran Kvržić. Jedan od najvećih s kojima sam igrao. Vrhunski majstor, opasan zbog raznovrsnosti. Ne smije se zanemariti ni Robert Murić.

A na kontra strani?
- Zapravo svatko! Ipak, Dani Olmo je bez ikakve dvojbe prvi as državnog prvenstva. Izdvojio bih i Marija Gavranovića, rasnog strijelca koji se u prigodama poput aktualne uvijek iskaže. Klasičan „killer“.

Zaključak u povodu te teme?
- Veselim se priredbi. Jedva čekam 18.00 i tv-prijenos.

Kako je u Zaprešiću?
- Dobro. Sve pod kontrolom. Napravili smo ono što smo morali – prvoligaški status sačuvali bez stresova. Dosta gubimo, ali ključni cilj je ostvaren i nema potrebe da itko ikome išta predbacuje, to i ne čini.

Htio je podvući i ovo:
- Došao sam zbog Samira Toplaka, izvrsnog stručnjaka i prvoklasnog čovjeka. Znanca iz zajedničkih varaždinskih dana. On u kompliciranim uvjetima, osobito financijskim, iz godine u godinu stvara čuda. Uvjeren sam da će prije ili kasnije nastaviti u većem klubu, ovdašnjem ili stranom.

Kakva je Josipova budućnost, ostaje ili odlazi?
- Još nisam razmišljao, kamoli odlučio; ima vremena, na redu je zdanje kolo i gostovanje u Gradskom vrtu.

Možda ode tamo odakle je krenuo na dug i uspješan put, u Varaždin, novom članu profesionalnog razreda?
- Sumnjam, to opcija nije u razmatranju. Premda sam u prvoj postavi NK Varteksa proveo pet godina, a u NK Varaždinu – lani – tri mjeseca.

Komentar derbija sa Šibenikom i toliko željenog avanziranja?
- Uživam! Cijela regija je presretna, san je ostvaren. Za to su najzaslužniji Leon Benko – strašan realizator koji redovito odskače i čini prevagu, te kapetan Dario Jertec – čuvar pozitivnog ugođaja i, svakako, znalac sa sredine igrališta. Nogomet se doista vratio tamo gdje mu je mjesto. Svi mi Varaždinci iz grada, bliže i dalje zone, baš smo prezadovoljni. Zbog kluba, sebe i pogotovo svoje djece. Normalno da ću stalno biti najiskreniji simpatizer. Čestitajući igračima, trenerima, upravi. Svima koji su barem čime, i minimalnim, pomogli u toj zahtjevnoj akciji. Sad i nije trenutak za vaganje pojedinačnog doprinosa; približava se ljeto, s njim i brojne obveze uoči nove natjecateljske godine. Siguran sam da će se Varaždin razviti u stabilnog prvoligaša, u skladu s tradicijom koja se pamti i poštuje.

Da. Ime se promijenilo, karizma traje. Josip Brezovec je iz nedaleka Nedeljanca, mjesta koje se ovog tjedna često spominje. Kako i ne bi kad je izbornik Vatrenih/Srebrnih - svjetski poznati i priznati Varaždinec Zlatko Dalić - za kvalifikacijsku partiju s Walesom 8. lipnja u Osijeku pa prijateljsku s Tunisom tri dana potom upravo u Varaždinu aktivirao dva kandidata, Josipova susjeda!
- Sretan sam kao da sam ja pozvan. Marko Rog je iz Nedeljanca, a Dario Melnjak iz Krkanca, što je skoro pa isto, spaja ih Cargovec, neposredna VŽ-okolica. Jasno da ih znam, iako su mlađi – Marko devet godina, Dario šest. Tamo je jaka sekcija početnih uzrasta, izvanredan poligon na kojem smo stjecali temelj za karijeru, za život s nogometom i od nogometa. Nismo igrali zajedno, ali pratio sam kako se razvijaju od malih nogu. Odmah je bilo očito da će Rog biti reprezentativni format, drago mi je što to tako zorno potvrđuje i Melnjak.

Rogu ide bolje otkako ga je Napoli posudio Sevilli, kucnuo je valjda čas da odagna stanovite sumnje, napose inozemne, te uzme ono što mu pripada. Melnjak se razmahao u Rizesporu, iskoristio sve što mu je pruženo i nepretenciozno kuca na najvažnija vrata. Zaslužuju momci pozornost i povjerenje. Uostalom, talent im je nedvojben, škola primjerna, trag dubok.

Posljednju riječ nije rekao ni Josip Brezovec!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...