Grassroots > Ostalo

Uefina Zaklada za djecu

UEFA i HNS podupiru
rad Hrvatske
zajednice za Down
sindrom

18.12.2020.
UEFA i HNS podupiru rad Hrvatske zajednice za Down sindrom
foto: Arhiva HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Hrvatska zajednica za Down sindrom izabrana je kao jedan od dobitnika ovogodišnje nagrade Uefine Zaklade za djecu (UEFA Foundation for Children), koja svake godine među humanitarnim organizacijama koje nominiraju savezi članovi Uefe odabire one s najboljim projektima te ih nagrađuje s donacijama u iznosu od 50 000 eura.

Nakon što je prijašnjih godina Uefa svojom nagradom pružila podršku radu Udruge za autizam Pogled te Svjetske organizacije Roma u Hrvatskoj, Hrvatski nogometni savez ove je godine za istu nagradu uspješno nominirao Hrvatsku zajednicu za Down sindrom.

Hrvatska zajednica za Down sindrom osnovana je 2005. godine kako bi okupila sve manje i regionalne organizacije za osobe sa sindromom Down. Zajednica sudjeluje u edukaciji roditelja i radnih terapeuta, radi na unaprjeđenju procesa integracije i zapošljavanja osoba sa sindromom Down te podupire integraciju djece sa sindromom Down u regularni sustav obrazovanja. HZDS trenutačno okuplja čak osam regionalnih udruga čija se područja djelovanja nalaze u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Međimurskoj županiji, Zadarskoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji, Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Virovitičko-podravskoj županiji.

foto: Arhiva HNS

Zbog pandemije koronavirusa, Hrvatska zajednica za Down sindrom morala je prilagoditi svoje planove i projekte kako bi očuvala zdravlje svojih članova, a Uefina nagrada uvelike je pomogla u digitalizaciji rada Zajednice, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci organizirala likovne radionice koje se održavaju putem sustava za video konferencije te je također započela i s digitalnim edukacijama za roditelje djece sa sindromom Down.

Zajednica je također zaposlila i stručnu suradnicu za logopediju te uz pomoć Uefine nagrade financirala brojne edukacije na području radne terapije, logopedije i razvoja ključnih životnih vještina.

foto: Arhiva HNS

Sredstva kojima je UEFA nagradila HZDS također su pomogla i u radu regionalnih udruga, kojima je Zajednica pomogla financirati radionice, terapije, edukacijske programe i stručne materijale koji su im bili potrebni kako bi za vrijeme trenutačne epidemije održali uobičajenu visoku razinu usluge za svoje članove. 

foto: Arhiva HNS

foto: Arhiva HNS

Još vijesti