Natjecanja > Lige > SuperSport HNL

Rijeci maksimirski derbi

Andrijašević:
“Moramo biti ponosni
na akciju uoči drugog
gola”

20.01.2021.
Andrijašević: “Moramo biti ponosni na akciju uoči drugog gola”
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Nogometaši Rijeke svladali su na otvaranju proljetnog dijela sezone na maksimirskom travnjaku Dinamo (2:0) u odgođenoj utakmici 6. kola Hrvatski telekom Prve lige koju je obilježila akcija “bijelih” uoči drugog pogotka.

 

Riječani su u 70. minuti prezentirali ogledni primjer organiziranog izlaska kroz pas-igru protiv pritiska suparnika u kojem su sudjelovala osmorica igrača. Od Lončarove odgode napada duboko u polovici Dinama “bijeli” su u trideset sekundi serijom točnih proigravanja znalački odgovorili visokom pritisku “modrih” koji su ostali u raskoraku prije negoli je Lončar u završnici akcije iz udžbenika dobio priliku u situaciji “četiri na dva” asistirati Franku Andrijaševiću, koji je neobranjivo zatresao Livakovićevu mjeru i stavio točku na “i” riječke pobjede u Maksimiru.

“Akcija je bila odlična, krenula od zadnje linije, u nekoliko poteza smo izigrali protivnika i došli u situaciju za postizanje pogotka. Vidio sam da su se portali odmah raspisali o tome pa sam odmah išao pogledati što smo mi to odigrali, ha, ha, ha… Stvarno je sve napravljeno školski, ali to ja zaista ono što radimo na treninzima. Tim nam je draže da nam je to uspjelo baš protiv Dinama i to u situaciji kad smo zapečatili našu pobjedu. Sretni smo i ponosni. Uoči europskih utakmica još smo više poradili na tim stvarima, počeli ispravljati neke stvari u igri, naučiti kako se postavljati kad nas protivnik pritisne. Vidi se veliki napredak, mislim da je ova utakmica s Dinamom još jedna potvrda toga o čemu pričam.”, kaže Franko Andrijašević, koji je ovako vidio utakmicu:

“Odigrali jako dobro taktički, iako smo u određenim razdobljima imali i malo sreće, pogotovo na početku, a i Nevistić je obranio jedanaesterac Petkoviću kod rezultata 0:0. Međutim, ako uzmemo u obzir cijelu utakmicu i naše prilike, možda smo na kraju mogli i uvjerljivije slaviti. Zadovoljni smo, ali znamo da možemo još bolje.”.

Franko ponosno ističe činjenicu da je Rijeka od prve minute na teren izašla s odvažnim gardom.

“Doći u Maksimir i opredijeliti se samo na bunker… To rijetko kad prođe. Možda jednom u dvadeset utakmica. Iskustvo iz europskih utakmica dalo nam je za pravo odvažno se suprotstaviti Dinamu, koji i jest na toj europskoj razini. Htjeli smo biti kompaktni, ali istodobno smo se željeli i nadigravati kad je to dozvoljavala situacija na terenu.”.

Pobjeda Rijeke u Maksimiru još je jedna potvrda izjednačene situacije u gornjem domu HT Prve lige koja sugerira zanimljivu borbu za naslov prvaka Hrvatske.

“Nekom neutralnom navijaču lijepo je vidjeti ovakav početak proljetnog dijela sezone i našu pobjedu u Maksimiru. Posljednjih smo godina navikli da Dinamo već na polusezoni pobjegne pratnji desetak ili petnaestak bodova i na proljeće samo odrađuje posao, a više je posvećen Europi i nadolazećoj sezoni. Istodobno, drugi klubovi borili su se za preostala mjesta na vrhu ljestvice. Ove sezone situacija je drukčija, puno zanimljivija, ne može se ni Dinamo opustiti kao prijašnjih sezona, jer smo mu svi za petama. Što se Rijeke tiče, vidjet ćemo sve poslije odigranih zaostalih utakmica. Uvjeren sam da s ovim gardom i stavom svima možemo pomutiti račune. Europski nastupi ukazali su nam da možemo i ulili nam dodatno samopouzdanje.”.

Riječane u nastavku sezone očekuje velik broj utakmica i zgusnuti raspored. Je li momčad spremna za takve izazove?

“I u prvom dijelu sezone već smo uhvatili ritam srijeda - subota ili srijeda - nedjelja, trkački smo bili na zadovoljavajućoj razini. Možda se, poslije odrađenih zimskih priprema, u određenim razdobljima utakmice osjetilo da su nam malo teške noge, ali vjerujem da ćemo, kada uđemo u pravi ritam utakmica, u fizičkom dijelu biti sve bolji. Naravno, budu li nas pratili i dobri rezultati, samopouzdanje će dodatno rasti.”.

Igrači Rijeke poslije velike maksimirske pobjede nad Dinamom stoje čvrsto na zemlji.

“Ne umislimo se poslije dobrih rezultata, tako je bilo i poslije ove pobjede nad Dinamom. U redu, proslavili jesmo, malo se zabavili na putu iz Zagreba prema Rijeci, otpjevali koju pjesmu, ali nema euforije. Pred nama je još dalek put, nismo igrali utakmicu za trofej da bismo bili euforični. Svjesni smo da se ne živi na staroj slavi, znamo da je svaka sljedeća utakmica novo dokazivanje. Uostalom, nemamo se ni zašto umisliti. Realno, još uvijek smo na četvrtom mjestu, pred nama je još puno toga za odraditi, pojedinačno i momčadski svjesni smo da, koliko god vrijedna bila ova pobjeda nad Dinamom, nije to još uvijek bilo izdanje kakvo bismo htjeli da bude.”.

Koliko je god još rano govoriti o borbi za naslov prvaka, Andrijašević i društvo rado će se uključiti u utrku ukaže li se prava prilika.

“Sve je moguće. Ova pobjeda je poticaj i putokaz da možemo, mi ćemo napraviti sve da zakompliciramo situaciju na vrhu ljestvice, a, ako se ukaže prilika, dat ćemo sve od sebe da to ostvarimo. Međutim, ne opterećujemo se time, znamo na čemu još moramo raditi, što moramo ispravljati. Nastojat ćemo u svakoj utakmici biti bolji, svoditi pogreške na najmanju moguću mjeru i onda čekati da nam se ukaže prilika. Uostalom, svjesni smo da ova pobjeda neće ništa značiti ako u Varaždinu ne napravimo dobar rezultat. Dakle, u svakoj utakmici moramo ići na pobjedu i ne zamarati se pitanjima što će biti za pet ili sedam kola. Vjerujem da možemo ove sezone napraviti dobar rezultat i biti u vrhu, o svemu ostalom pričat ćemo ako za to dođe vrijeme.”.

Franko je nedavno proslavio rođenje trećeg djeteta, početkom siječnja rodio se mali Gabriel.

“Još sam oslobođen roditeljskih obaveza, ha, ha, ha… Žena i djeca su još uvijek u Splitu, ali, ako Bog da, za desetak dana ćemo opet biti svi zajedno. Imao sam više vremena za odmor, još ima desetak dana spavanja, a onda… Vidjet ćemo kako sve to “ishendlati”, ha, ha, ha…”, zaključio je Andrijašević.

foto: Drago Sopta/HNS

Još vijesti