Reprezentacija > Muška > A

Izbornik zadovoljan

Dalić: "Nismo gubili
glavu i stalno smo
nametali ritam"

09.10.2021.
Dalić: "Nismo gubili glavu i stalno smo nametali ritam"
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Hrvatska nogometna reprezentacija očekivano je svladala Cipar (3:0) i napravila još jedan korak prema izravnom plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Kataru iduće godine, u utakmici tijekom koje je imala izraženu dominaciju od prve do zadnje minute.

 

Izbornik Vatrenih Zlatko Dalić bio je izuzetno zadovoljan činjenicom da su se igrači pridržavali svega onoga što je bilo dogovoreno uoči susreta u Larnaci.

“Utakmica je bila baš onakva kakvu smo očekivali, teška i tvrda. Znali smo da moramo biti strpljivi kako bismo probili gusti ciparski blok. Promašili smo puno prilika, ali nismo gubili strpljenje, to je bio ključ. Jednako tako, postigli smo pogodak u pravo vrijeme, na kraju prvog poluvremena, pa je u nastavku bilo lakše igrati”, kaže Zlatko Dalić, koji je pohvalio igrače za izvedbu protiv Ciprana, uz jedan “ali”.

“Sretan sam i zadovoljan kako su dečki odigrali, jedini minus je žuti karton Kovačića zbog kojeg će propustiti Slovačku. Sve ostalo je bilo jako dobro, igrači su bili strpljivi, koncentrirani i odgovorni tijekom cijele utakmice. Katkad nije jednostavno istrpjeti promašene prilike, a mi tijekom cijele utakmice nismo gubili glavu i stalno smo nametali ritam”.

Za Hrvatsku je protiv Cipra debitirao Josip Stanišić, ovako je izbornik vidio njegov nastup:

“Stanišić je u utakmicu ušao malo rezervirano, u prvom dodiru s loptom je pogriješio, dao je krivi pas i to ga je malo obeshrabrilo. Međutim, poslije se vratio i odigrao vrlo dobro. Znali smo da neće ići puno prema naprijed, ali jako je dobro odigrao u defenzivi. Josip je budućnost hrvatskog nogometa i treba mu dati podršku”.

foto: Drago Sopta/HNS

Ivan Perišić je opet bio jedan od ključnih igrača.

“Klasični Perija, uvijek kad nam ne ide i kad je teško, on zabije gol, drago mi je da je nastavio niz, Krama je također bio dobar, puno je radio, ulazio u prilike, na njemu je bio prekršaj za jedanaesterac. Postigao je toliko željeni gol koji je, na žalost, poništen zbog zaleđa. Moramo ga čekati da mu se otvori”.

Mlada obrana prvi je put bila u istom sastavu, ali je posao obavila besprijekorno.

“Možda ovakav protivnik nije mjerilo, ali svi su igrači u zadnjoj liniji djelovali sigurno, a riječ je o igračima koji će u idućih deset godina biti nositelji hrvatske reprezentacije, na njima je budućnost i treba im dati podršku”.

Izbornik ukazuje na važnost postignutih golova u raspletu borbe za prvo mjesto u skupini.

“Dobro je da smo zabili golove jer će gol-razlika biti bitna. Govorio sam da će za plasman u Katar trebati 20, 21 bod, a sad se situacija malo zakuhala. Nadam se da ćemo biti dobri kao i dosad, samo trebamo pronaći rješenja u Kovačićevom odsustvu. Raduje me da smo bili puni discipline i da nismo bili nervozni, čak i poslije promašenog jedanaesterca. To samo govori u kojoj su mjeri motiv i energija bili značajni”.

Uoči dvoboja sa Slovacima izbornik priželjkuje prestanak oborina.

“Samo da ne bude kiše, stadion će u tom slučaju biti pun, a mi ćemo se našim navijačima sigurno odužiti dobrom igrom i zalaganjem. Na pravom smo putu i zato moramo biti još ozbiljniji i odgovorniji ako želimo biti prvi u skupini. Ne smijemo sad stati”.

Dvoboj između Rusije i Slovačke okončan je minimalnom pobjedom Rusa, ali puno se u toj utakmici pitalo Slovake.

“Dražen Ladić bio je na utakmici između Rusije i Slovačke, Slovaci su bili puno bolji i svejedno izgubili. Nećemo gledati Ruse, nego se okrenuti našoj igri. Najprije razmišljamo o Slovačkoj i osvajanju novih triju bodova, a onda ćemo u studenom, nadam se, izboriti izravan plasman u Katar”, zaključio je izbornik.

foto: Drago Sopta/HNS

Još vijesti